I år ble det både avlyste og alternative julegrantenninger rundt om i Hemnes.
På søndag ble det lys i julegata på Finneidfjord. En del møtte opp for å få se lysene med egne øyne, ellers kunne man få det med seg på nett. I fjor hadde Finneidfjord bygdelag investert en sum i skikkelige julelys langs sentrum. I år har de doblet innsatsen og har en julegate andre kan være misunnelige på.
Leder i bygdelaget, Thor Aksel Ulriksen, og sitt «crew» har jobbet i flere dager for å få opp alle lysene, og selvfølgelig et juletre.
– Vi har brukt lift for å komme til. Det er mye gode krefter på Finni, vi har mange som driver på med så mye forskjellig, forklarer han, og viser at det er lys i flere trær, over brua, på klubben og i julegrana.
– Vi opplever at folk er veldig fornøyde med dette. Vi brukte rundt 18.000 i fjor, og cirka samme i år.
I år har de ikke invitert til en offentlig julegrantenning, men velger å kjøre det som en livesending på facebook.
– Da sender jeg live fra telefonen på facebookgruppa «Oppslagstavla Finneidfjord», der er de fleste finniværinger med. Så tenner vi punkt for punkt og de får det med seg på den måten. Siden vi avlyste så måtte vi finne på noe. Nå er det bare synd at det ikke er snø, for det er da det virkelig er magisk.
Like før klokken 18 dukker det opp flere biler og noen fotgjengere som har lyst til å få dette med seg.
– Vi var jo spent på om det skulle komme folk, for vi sier jo ikke nei til det selv om vi ikke har et arrangement.
Et ytterst symmetrisk tre står parkert utenfor klubben.
– Det har vi fått hos Lars Johan Fineide. Tidligere har vi betalt for å få tre, men i år fikk vi gratis så lenge vi hentet det selv. Det er utrolig fint i år.
Klokken bikker 18 og Thor Aksel står klar med telefonen. Punkt for punkt tennes, og både de frammøtte og facebook-seerne skryter av det de ser.
Bleikvasslia
Bleikvasslia var tilsynelatende de eneste som hadde en noenlunde normal julegrantenning. Olav Mastervik er en av de som har ansvar for arrangementet.
– I år er det Bleikvassli bygdelag og idrettslaget som er ansvarlig for arrangementet. Julegrantenning ved Coop Marked er en tradisjon som vi har hatt i sikkert 40 år. Tradisjonen har vært først julegrantenning og etter det lysmesse i kirka.
Han poengterer at dette er en viktig aktivitet i mørketida.
– Spesielt nå i disse koronatider. Vi poengterer at smittevernregler følges, i og med at dette er et utendørsarrangement mener vi at det er forsvarlig å gjennomføre.
Olav forteller at det er Torbjørn Bleikvassli som skaffet treet fra egen skog.
– Tradisjonen er å ha julegrantenninga første søndag i advent. Julenissen kommer og gir pakker til alle som møter opp, barn og voksne. I tillegg serverer vi julegløgg. Det er i grove trekk det vi gjør.
Korgen og Hemnesberget
I Korgen og på Hemnesberget ble julegrantenninga avlyst i år. Sogneprest Hans Christian Håland forklarer hvordan de har valgt å gjøre det.
– Julegrantenningen er avlyst da den bruker være avslutningen på gudstjenesten med lysvåkenbarna. I år har vi ikke dette arrangementer på grunn oppfordring lokalt til kirken om å avlyse alle typer arrangement unntatt dåp og begravelser. Vi er lei oss for det, både at 11-åringene ikke får overnatte i kirken, at gudstjenesten med Janitsjarkorps, julegrantenning og nissepakker etterpå, heller ikke kan bli.
Han forteller at de imidlertid har valgt å gjennomføre lysmesser.
– De blir kun for konfirmantene og to av deres familiemedlemmer. På den måten overstiger vi ikke 50 personer, konfirmantene er en kohort fra før på skolen, og familiene kan sitte med god avstand til hverandre i kirken. For denne søndagen ble det lysmesse i Bleikvasslia, der er det bare to konfirmanter.
Også kirken i Hemnes hoder seg aktuelle på nett. Hans Christian forteller om målet om å lage en adventskalender på deres facebookside.
– Målet er å lage en adventskalender hvor vi legger ut en filmsnutt hver dag i adventstiden, det blir en blanding av konkurranser, spørsmål, musikk, andakt og andre påfunn. Litt forskjellig for hver dag. Dette for å kompensere for alt vi ikke kan gjøre.