Forrige uke var elevene ved Bleikvassli skole i full gang med å utvikle bygda de bor i. Når de lot tankene strømme kom det ideer som Røssvatn på flaske, skutersafari, paintballbane og bowlinghall.
I høst var det bygdemøte, hvor alle med tilknytning til Bleikvasslia ble oppfordret til å komme med ideer til hvordan man kan utvikle bygda. Nå var det de unges tur til å komme med sine forslag. Lærer Hanne Heggedal forteller hva de har jobbet med.
– På mandag startet vi med litt brainstorming. Hanne Mikalsen fra Statskog snakket litt, og Vill Plan presenterte seg over skjermen. Sistnevnte har vi hatt kontakt med hele tiden og elevene har hatt mulighet til å få hjelp hos dem hele veien.
Hanne forteller at bakgrunnen til dette prosjektet er at de unge skal få sin stemme hørt.
– Så var det tid for brainstorming. Det gikk litt trått i starten, men etter hvert kom det inn så mange forslag at vi måtte velge ut noen og kategorisere de.
Møteplasser
De har brukt over 20 skoletimer på dette, og er på torsdag kommet langt. Elevene er delt opp i grupper og har fått utdelt et tema, med flere underpunkter. Therese Oksfjellelv og Ayla Syversen har temaet «Møteplass i sentrum». Therese viser en modell av et hus de har laget, hvor man ovenfra kan se inn.
– Her blir det bowlinghall, og hvis man går opp trappen er det en liten kafé. Oppe er det også en husflidsbutikk, og vi har i den forbindelse intervjuet Teodor Tuven som driver mye med sånt.
Aksel Svartvassmo, Sandra Oksfjellelv og Aksel Kongsdal har temaet «Fritid». Førstnevnte forklarer hvordan de har gått fram.
– Vi startet ganske punktvis med å gå gjennom forslagene og har prøvd å sett for oss hva det kunne blitt. Så har vi tegnet opp i Paint og laget modeller i Minecraft.
Jeg foreslo Røssvatn på flaske. Det syntes jeg var en god idé fordi det er kvalitet i smak, det skaper arbeidsplasser og et navn for bygda
Aksel Svartvassmo viser fram hvordan han på datamaskinen har laget en modell av den gamle kongslibutikken, som de har planlagt skal lages om til en spillkafé.
– Jeg har prøvd å få det så likt som mulig, sier han.
De har også gjort seg mange tanker om en lekeplass ved Coop.
– Den skal være litt for alle, ikke bare de minste. Det blir en gapahuk som voksne kan sitte i, og volleyballbane i tillegg til lekestativ.
– Hadde du noen forslag på mandag?
– Jeg foreslo Røssvatn på flaske. Det syntes jeg var en god idé fordi det er kvalitet i smak, det skaper arbeidsplasser og et navn for bygda. Ellers kom det jo også mer useriøse forslag, som flyplass på stormyra, ler han.
Røssvatn
Den neste gruppen har temaet «Røssvatn». Willy Orrhaug, Oliver Fredriksen og Ingvild Holmen har foran seg en flaske med en etikett hvor det står «Røssvatnet på flaske».
– Det er bare det første forslaget til hvordan den kan se ut, altså, sier Oliver.
De har også jobbet med forslaget om båtutleie.
– Det tenkte vi kunne vært i Orrhaugen, for der er det så mange hytter. Og så kan man låne utstyr, for eksempel våtdrakt, sier Oliver.
– Vi har også jobbet litt med boligfelt og hyttefelt. Der har jeg en 3D-modell av ei hytte, den gir god utsikt ut mot Røssvatnet. Man kan også ha den som bolig, for den er stor. Det handler om å støtte nærfirmaer, sier Willy, som snakker om foreldrenes firma som bygger hus og hytter for salg.
Han viser et kart hvor ei alternativ båtrute kunne ha gått.
– Den kunne turister ha hatt stor glede av, og man kunne satt opp noen brygger slik at man kan dra og besøke hverandre. Man vil ha mulighet til å kjøpe årskort så man slipper å betale for hver tur, og så hadde det vært fint og hatt mulighet for matservering på båten.
Spørreundersøkelse
På butikken i Bleikvasslia sitter nok en gjeng. Iver Arthur Bjørkås, Johan Aslak Anti og Daniel Røsvassbukt har temaet «Scooter». De har kjørt i gang en spørreundersøkelse hvor folk svarer på spørsmål om «Sørfjellet scooterutleie» og hvorvidt man synes det er en god idé.
– Det har ikke vært så mange her, men vi har da fått inn en del svar, sier Iver Arthur.
Imens har et stort, lysende hjerte av granbar kommet opp på veggen på skolen. Det er Marius Forsmo Sørli og Sebastian Storesund som har stått bak.
– Det har vi laget med tanke på både korona og at det snart er jul, sier Sebastian.
Zipline
Også småskolen er med på prosjektet. De har tatt for seg køtaplassen og laget en imponerende modell av hvordan det ser ut der. Når de er ferdige med det, kan de begynne å legge til deres forslag til hvordan de kan utvikle den populære turplassen.
Barne- og ungdomsarbeider Karin Berg er i full gang med å henge opp en zipline, et av de nye tilskuddene.
– De nye forslagene er kanoer, zipline og flere lyspunkt slik at den blir mer brukervennlig hele året, forteller hun.