Per-Arne og Hilde Karin Skreslett begynner å få et imponerende julehus. Pynten er det for det meste Per-Arne og hans kreativitet som står for.
Den 4. søndagen i advent er det meste av julepynten ute på plass hos Per-Arne og Hilde Karin Skreslett i Korgen. Huset skiller seg litt ut fra naboene, da de har en del mer pynt enn resten. Men det mest interessante er kanskje hvor mye av pynten som er hjemmelaget, både delvis og helt.
– Hvem er det som har ansvar for pynten?
– Ene og alene han, sier Hilde Karin fort.
Paret forteller at de har oppgradert i år, men er uenig i hvor mye.
– Det er noe nytt i år, sier Per-Arne.
– Ikke bare noe, det er ganske mye, mener Hilde Karin.
Kransene laget han visstnok i fjor.
– Den ene er laget av einer fra Røsvatnet så den bytter jeg ut hvert år. Den andre er en busk med lys som jeg bare har tullet rundt. Ellers er det en snømann her borte som jeg laget i år. Den kommer også fra Røsvatnet.
Snømannen har han laget ved å skjære biter av enden på en tømmerstokk. Den er naturligvis ikledd Korgen IL-skjerf, og holder en rekke meiseboller i den ene hånden.
– Jeg har ennå ikke sett fugler som har spist av den, sier han.
Pyntet tidligere i år
Oppe i høyden henger et lyshjerte laget av kvist.
– Hjertet er busker fra hagen, bjørkekvister.
– Begynte dere å pynte tidligere slik som mange andre har gjort?
– Ja, mye tidligere, er paret enige om.
– Juletre ute kom opp før desember, men så var jo første søndag i advent i november, sier Per-Arne.
Til vinduet har jeg skrevet ut noteark av gamle engelske julesanger som henger bak glasset
– Inne får treet vente til i kveld eller i morgen. Noe har jeg prøvd å holde igjen på, ler Hilde Karin, og forteller at treet normalt sett kommer opp på lillejulaften.
Per-Arne og Hilde Karin har 320 cm takhøyde på stua, og finner helst et tre som når helt opp.
– I år var det sju meter langt, så vi måtte kutte av stammen etterpå, sier Per-Arne.
Et så stort tre kan visstnok kreve ekstra innsats i anskaffelsesprosessen.
– Jeg forelsket meg i et tre på nerleirmosletta da jeg kjørte på arbeid om morgenen. Så jeg gikk inn på kartverket og fant ut hvem som eide landet og så ringte jeg til Kirstin Bygdås, og hun sa jeg måtte bare dra og ta det, smiler Hilde Karin.
– Men vi måtte ta rede på alt, så vi har fullt av granbar. De nissene der er jo laget av granbar, sier Per-Arne og peker på et par store dunger med granbar med et nissehode på toppen.
– Slike laget jeg i fjor også, og da var jeg på tegnesalen på skolen og sydde lue kvelden før.
Inspirasjon på nett
På veggen henger et vindu med sprosser, omkranset av granbar og lys. På hjørnet henger en liten kirke.
– Til vinduet har jeg skrevet ut noteark av gamle engelske julesanger som henger bak glasset. Og så er det kledd med granbar. Så fant jeg ut at jeg måtte ha en liten kirke, men jeg har lett både på Mo og i Mosjøen før jeg fant tak i den. Det blir litt symbolikk i det, med vinduene og julesangene innafor.
Per-Arne forteller at han henter mye inspirasjon fra Pinterest, et nettsamfunn for deling av bilder og video.
– Der er det uendelig med ideer. På skolen laget vi et slags fakkelstativ som er formet som et juletre og malt grønt. Det var også en idé fra Pinterest. Og englene som 5. klassen pyntet med i kirken i år. Hvert år har 5. klassen ansvaret for å pynte kirken, og vanligvis er det engler i papp og papir, men vi laget av tre.
De er enige i at litt snø hadde gjort seg til jul.
– Det er mange detaljer som man får skjult med litt snø. Før har det jo snødd over slik at ledningene ble skjult og jeg måtte slite dem opp når jula var ferdig. Nå synes de jo, det er derfor jeg har hevet en masse granbar oppå der, ler Per-Arne og peker på dungen på terrassen.