Vinmonopolet styrer mot et historisk høyt salg i koronaåret 2020. Monopolledelsen tror salget ender på 115 millioner liter. Det er opp 40 prosent fra i fjor.
I november var økningen på 43 prosent sammenlignet med november i fjor. Veksten er størst i kommunene som ligger nærmest Sverige. Bråstoppen i grensehandelen har ført til store geografiske salgsforskjeller.
Lokalhandel er bra
I Korgen er økningen per solgte liter frem til 16.12 på hele 50,8 prosent, og hittil er økningen for desember på 59 prosent.
– Når vi ser på omsetningen for utsalget i Korgen er den på 14,5 millioner frem til midten av desember, og det er et veldig stort tall, sier Merete Langfjell hos Vinmonopolet Mo i Rana.
– I fjor solgte de 6.800 liter i desember, mens vi har estimert dette tallet i år til å bli 11.000 liter, supplerer hun.
– Jeg tror at det delvis skyldes at folk i denne tida ønsker å støtte opp om det lokale næringslivet og tar julehandelen der de bor. Og så har Hemnes kommune så langt ikke hatt Korona-smitte, og folk føler seg trygge når de handler «på hjemmebane», sier Langfjell.
– Dessuten må det også poengteres at avdelinga i Korgen er særdeles veldrevet og fin. Marianne har full kontroll på butikken og lagerbeholdninga, og vi andre omtaler Korgen-avdelinga som «smykkeskrinet», for det er alltid veldig ryddig, oversiktlig og på stell, fortsetter hun.
Godt å være to
Marianne Møllevik forteller at de har vært to på jobb nå den siste tida, og at det definitivt er behov for det.
– Vi har merket den voldsomme økninga godt helt siden grensehandelen ble redusert til et minimum, sier hun.
– I tillegg har vi valgt å ha en del varianter i varesortimentet som få andre har, og derfor får vi kunder også fra nabokommunene hit, legger hun til.
Grensenær økning
– Flere kommuner langs svenskegrensen har en vekst godt over 100 prosent hittil i år, men alt dette er steder der Vinmonopolet hadde et ganske lavt salg per innbygger før koronasituasjonen, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.
Vinmonopolene i Sarpsborg, Halden og Fredrikstad har alle mer enn doblet salget i november sammenlignet med november i fjor. I Kongsvinger har salget økt med 182 prosent. I Troms og Finnmark har to kommuner opplevd en nedgang i salget fra i fjor. I Skjervøy gikk salget ned med 11 prosent, mens Bardu har redusert omsetningen med 10 prosent.
Hyttekommunen Hol topper statistikken over mest salg per innbygger. Hittil i år er det handlet 46,4 liter per innbygger. Vinmonopolet viser til høye tall også i andre hyttekommuner der mange har oppholdt seg istedenfor å reise til utlandet.
I andre enden av skalaen finner du Kautokeino der salget på Vinmonopolet utgjør 3,8 liter per innbygger.
Redusert skjenking
Stansen i grensehandelen er ikke den eneste årsaken til den eventyrlige omsetningsveksten for Vinmonopolet.
– Også betydelig redusert skjenking på landets barer, restauranter og kafeer bidrar til å forklare den historiske salgsøkningen, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.
(©NTB)