Korgen orientering måtte som øvrige grupper innskjerpe strenge samværsformer. Ut over dette gikk sesongen 2020 nesten som planlagt.
Smittevernsreglene kom like før sesongstart, som forøvrig ble preget av en meget sein vår med mye snø, også der det til vanlig kan løpes på barmark i april.
Leder av o-gruppa i Korgen IL, Jan Gaute Buvik forteller hvordan dette ble løst.
– En tiltaksom dataingeniør fant på rekordtid opp en nasjonal «app», der deltakerne kunne laste ned ferdiglagede løyper som kunne besøkes enkeltvis, og der posttreff ble markert med en plingende lyd i smarttelefonen. De trauste og tradisjonelle løypeleggerne fikk hjelp av vår lokale dataguru. Kasper Rehnman la kjapt postene inn i «appen». Dette fungerte meget fint, slik at også Korgens 17.mai-tog denne gang blei tilbudt som et slags O-LØP.
Onsdagsløpene
Gruppa gjennomførte de oppsatte 14 ukeløpene bare med små justeringer, mest som følge av snøsituasjonen.
– Koronareglene kunne enkelt følges, da orientering er et «enpersonsforetak», hvor også «kohorten» er noenlunde fast fra uke til uke. Som sedvanlig etterstrebes å kunne tilby trening og løp i variert terreng, med ulik vanskegrad, og med krav til mange teknikker, både kartteknisk og løpsmessig, forteller Jan Gaute.
Kanskje er det kortbukseidretter på slette flater som frister mer?
I løpet av sommerhalvåret viste da også nokså mange deltakere at ferdighetene er i bedring. – Antall postbom avtar, og tidsbruken minskes også. Men den alltid gjeldende regel står fast: Det perfekte o-løp er ennå ikke sprunget!
Oppsummeringa viser at drøyt 80 personer var innom disse løpa, men tendensen de siste 10 årene er dessverre den samme, mener Jan Gaute.
– Svært få barn og unge ser det likt å ferdes skogen på postjakt. Kanskje er det kortbukseidretter på slette flater som frister mer?
Kretsmesterskap
Årets større arrangement for Korgen orientering er tidligere nevnt i avisa, og Jan Gaute hadde håpet på flere deltakere.
– Her kan det bare slås fast at det herlige fjellterrenget vest for Fagervollien gård fikk alt for få besøkende i de ultralange distansene helt sist i august. Bare omtrent halvparten av normalt antall startende.
Lokale løpere i veteranklassene viste seg fram med bra resultater: Arne Håpnes, Sigmund Berglund, Svein Thomasli og Inger Lise Pettersen kunne dra heim med gullmedalje på brystet, mens Olav Oldernes, Torstein Nyrud og Arnulf Villmo kjempet høyt i sine klasser. Noen få nybegynnere var også tilstede.
TUR-O
Jan Gaute forteller at det finnes 50 faste poster. 20 av dem i nærterrenget, de øvrige i mer krevende områder, som Kangsen og området Hestmyrlitjønna vest for Bleikvasslia.
– Sammen med folkehelsekoordinator Andrew Amundsen ble samtlige poster innlemmet i appen Aktiv i Hemnes. Dette gav resultater! De 20 enkleste postene hadde besøk i hundretall, post 6 hadde vel nesten 600 treff, da av omtrent 100 forskjellige poengsankere. Det er gått opp nye stier til flere av postområdene.
Som tidligere år er det noen som ikke gir seg før alle turpostene er besøkt: Jorid og Odd Jomar Ottermo er på lista fra før også, mens nye denne gang var Svein Thomasli og Ragna Vårli Haaland.
– Hun gjorde seg forøvrig bemerket ved å besøke samtlige 140 poster lagt ut på appen, så hennes «heimekoronatid» som student ble godt brukt til fysisk trening også. Meget imponerende!
O-TROLL
Jan Gaute forteller om tilbudet til de aller yngste.
– Dette er et tradisjonelt tilbud til de aller yngste, sammen med foreldre, der det er merket løype med til poster med til kjendiser som Donald, elg og bjørn. Året 2020 ble ikke av de heftigste, men 10-12 småttiser dukka opp og forserte kjerr og høyt gress uten vansker.
O-gruppa har også årelangt samarbeid med skolen i Korgen, angående litt opplæring og lån av utstyr. Etter noen uketimer med øvinger er det tid for skolemesterskap i lysløypeområdet i Vesterli.
– Dette året deltok 130-140 elever fra 5.-10. klasse, med stort sett meget bra innsats, som for ungdomsskoleelevene også gir utslag på kroppsøvingskarakteren. Tre-fire interesserte og dyktige lærere har organisert det hele. Her gjenstår et heidundrende premiedryss, når engang smittevernreglene lettes.
– Her må det da tilføyes at også normal øvrig sesongavslutning lar vente på seg, av kjente grunner, men en del utmerkelser er gitt pr postkasse.
Kartområder
Korgen har gjennom 44 sesonger opparbeidet et av de arealmessig største terrengområdene på hele Helgeland. Det kan være snakk om nærmere 300 kvadratkilometer, da medregnet Bleikvasslia, noe som omfatter hele vesterfjellet fra omtrent Selhornet til Rundtinden og på begge sider av Røssåga, heri også store deler av Brygfjelldalen og Bjerkalia.
– Dessuten er hele Hemneshalvøya gjort tilgjengelig med tur-o-kart som også brukes til vanlig trening, sier Jan Gaute.
Det siste av teknisk utstyr er på plass i tilstrekkelig monn, postenheter og løperbrikker, kart og printere, nær sagt alt er digitalisert og elektronisk.
– Forenklingen i et ukearrangement er helt ned mot en eneste funksjonær! Og på tross av «eldrebølge» også her, har o-gruppa meget dyktige medarbeidere som behersker det meste. Samt at det nå er en sped begynnelse på en kursrekke innen treningsaktiviteter.
Sikter oppover
Med dette som fundament etter sesongen 2020, der økonomien er stadig bra som følge av små utgifter og solide tilskudd fra sponsorer og offentlig hold, forteller Jan Gaute at det er naturlig å ha siktemål om økt aktivitet i 2021.
– Det kan være på tale å gå bredere ut til barn og unge i alderen 10-16 år, med tilbud om opplevelsesidrett i naturområdene, bli kjent i nærmiljøet, få bruk av kart inn under huden, samt oppnå solid fysisk trening for utholdenhet, styrke og koordinasjon. Sammen med den eksisterende stammen, og med forhåpninger om økt tilslutning også fra foreldre med yngre o-troll-barn, skal det også la seg gjøre å bygge et bredt sosialt fellesskap, da forutsatt at koronatilstandene letter.