Julian Bech Urland og hans lille familie pyntet til jul i oktober. De mener det i år er på sin plass å spre jula litt utover.
At jula kommer tidligere og tidligere ser ut til å være tilfellet spesielt i år. Mens enkelte tviholder på tradisjonene om ventetiden, juletreet og det meste av julepynten opp 23. desember, og jul til litt ut i januar, så har andre det meste klart omtrent før vi har bikket desember.
Det finnes heldigvis ingen fasit på hva som er rett og galt, og i år er man kanskje ekstra takknemlig for julehøytiden som for mange er et lys i et ni måneder langt mørke.
Det var NRK som omtalte saken først.
Bjerkaværingen som nå bor i Grimstad sammen med kona Beatrice og sønnen Andreas, startet jula allerede i oktober.
– Etter NRK skreiv om oss har det kommet inn usedvanlig mange positive tilbakemeldinger. Det synes vi var veldig artig. Flere har allerede hevet seg på trenden, inkludert journalisten i NRK.
Fordele jula
– Blir dere ikke lei av jula når dere har den så lenge?
– Det spørsmålet får jeg nesten annen hver dag. Om vi ikke hadde spart litt på gledene underveis, så hadde vi kanskje det. Vi har forsøkt å rasjonere julekosen litt etter litt. En dag hadde vi litt gløgg og en annen dag pepperkaker. Det er alltid noe å henge fingrene i. I morgen henger vi opp utelys, der er vi nesten litt sent ute.
Han mener det kan være lurt å fordele jula litt utover i år, med tanke på situasjonen vi står i.
– Om man ikke setter opp juletreet kan man jo starte på julehandelen eller lage det litt ekstra koselig hjemme. Siden det blir mye hjemmesitting for mange er det fint å ha noen lyspunkter i hverdagen.
– Selvsagt undres jo mange på om vi ikke blir lei før romjul, men hvis vi tenker oss om så har vi jo allerede jul året rundt i matfatet, de fleste av oss. Det er vel bare julepynten som mangler.
Sønnen på 2 og et halvt synes visstnok tidlig feiring er alle tiders.
– Andreas synes det er stor stas og vi synger litt julesanger og går rundt treet av og til. Mange av melodiene sitter inne allerede, men vi forsøker å forklare at i år er et spesielt år og julegavene får vente litt til.
Ikke lenger jul nå
I saken til NRK forteller kulturhistoriker Ida Tolgensbakk at jula egentlig ikke har blitt lengre.
– Juletradisjonene her i Norge har endret seg over tid. På 1800-tallet startet som regel feiringa natt til julaften, og jula ble ikke ryddet ut før i slutten av januar. I dag pynter vi tidligere. Men til gjengjeld rydder vi festivitasen ut tidligere enn vi gjorde før. Sånn at vi fremdeles feirer jul i litt over en måned.
Jula har altså ikke blitt lenger, vi har bare forskjøvet litt på den.
– Dette med at man pynter tidlig, er et ganske nytt fenomen som oppstod rundt år 2000, sier Tolgensbakk.