I år var det Tony Vårheim som stakk av med den gjeve prisen «Bidra I Lag» som Bjerka IL deler ut hvert år.
Prisen «Bidra I Lag» har Bjerka IL hatt for vane å dele ut på 17. mai. Tingenes tilstand førte imidlertid til at det ikke var mulig, og utdelingen ble tatt på et litt alternativt vis den 12. desember. Prisen som BIL deler ut skal gå til en eller flere personer som har bidratt mye innenfor frivillig ulønnet arbeid for Bjerka IL eller Bjerka-samfunnet.
Begrunnelsen for årets vinner sto på Bjerka Ils facebookside: «Vinneren Tony Vårheim har de siste 10 år bidratt enormt mye for Bjerka IL og de lokale ungene. Trener, snekker, elektriker, organisator etc har vært dagligdagse gjøremål i årevis. I dag var han på nye oppdrag i det nye lagerbygget når vi klarte å lure han med til Bjerka Kro der prisen ble delt ut, selvsagt i arbeidsklær. Slike personer som Tony Vårheim er utrolig viktige for at barn og unger skal få et godt tilbud.
– Hva tenkte du da du mottok årets Bidra I Lag-pris? Hadde du noen mistanker?
– Jeg ble litt paff, og veldig overrasket da jeg mottok utmerkelsen på Bjerka Kro etter endt dugnadsøkt for Bjerka IL med Terje Ånonli. Jeg hadde overhodet ikke noen mistanker om dette. Trodde jo bare det var personer godt oppi årene som fikk en sånn pris. Da får jeg vel ta inn over meg at jeg også begynner å nå en voksen alder.
– Samtidig ble jeg litt stolt og rørt over at jobben som jeg over årene har bidratt med for samfunnet på Bjerka, er blitt satt så stor pris på.
– Hva betyr idrettslaget for deg?
– Idrettslaget betyr mye for mine barn, og dermed mye for meg også. Idrettslaget er en viktig bestanddel i «limet» som binder lokalsamfunnet sammen, og er en viktig sosial arena både for barn og voksne på Bjerka.
– Hvorfor synes du det er viktig å støtte opp om sitt lokale idrettslag?
– Jeg synes det er viktig å støtte opp om idrettslaget fordi det gir muligheter til både fysisk aktivitet, og sosialt samvær for Bjerkas befolkning. Her får for eksempel alle barna mulighet til å delta både på lag og i individuelle idretter uansett ferdighetsnivå, og lære seg mestring i forskjellige idretter på sine egne premisser og etter egne ferdigheter. Idrettslagets anlegg (Nærmiljøanlegget) er også en arena hvor de kan treffe vennene sine på fritiden, og gjøre noe felles. Bjerka IL har vært så dyktig og fått etablert Barnas aktivitetshall som alle på Bjerka kan benytte seg av til enhver tid, og den er blitt en populær samlingsplass for de barn og ungdom på ettermiddagstid.
– Hvilke prosjekter har du vært med på de siste årene?
– For Bjerka IL har jeg vært med og deltatt på bygging av Barnas aktivitetshall, etablering av BMX-bane for de minste barna, utskifting av lysanlegg i lysløypa, bygging av ny skuter/lagerbu (ferdigstilles 2021), strandvolleyballbane (ferdigstilles sommer 2021), prosjektering av Barnas hus (Nytt klubbhus) som vi forhåpentligvis får oppstart bygging i løpet av 2021.
– Hvis Bjerka IL hadde hatt en utømmelig lommebok, hva ville du prioritert å bruke pengene på?
– En svømmehall da jeg mener at det er ekstremt viktig for alle barn å lære seg å svømme. Vi i Hemnes kommune bor så heldig til at vi har mulighet til å bevege oss ved både elver, innsjøer og hav, og da er selvfølgelig risikoen for å falle i vannet til stede. Vi har ikke råd til å miste noen av våre barn, og derfor er svømming en livsviktig kunnskap for å kunne redde seg selv eller andre hvis man faller i vannet.
– I høst takket du for deg etter å ha vært fotballtrener i 7 år. Hvordan var det å være fotballtrener til de små håpefulle?
– Det har for det meste vært gøy, men det har jo selvfølgelig vært utfordringer av og til. Det er jo ikke bare å samle opptil 18 ganske så livlige første- og andreklassinger, og klare å holde fokuset deres og gjennomføre treninger. Ved hjelp av litt lek innimellom, foreldre og andre trenere, så får man det til på sett og vis.
– Som trener får man også muligheten til å bli kjent med barna som vokser opp i nærsamfunnet på en litt annen måte enn ellers. Man kommer litt tetter innpå barna under trening. Trøsting når de slår seg, oppmuntring når de er lei, og litt tilsnakk når de ikke oppfører seg. Da vet barna hvor de har oss trenere, og de får forhåpentligvis et bedre forhold til oss når de vokser opp.
Tony om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Naturen som omgir oss, og at vi ennå ser oss råd til å ha barneskole på hvert tettsted.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det må bli kjerringa mi Jill som holder ut med tre ganske så urolige hannkjønn i huset, og holder fortet når jeg er ute på dugnad.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Da ønsker jeg helt klart å forandre på være! Kanskje en litt for ambisiøst ønske endring, men man må tørre å tenke stort. Da ønsker jeg meg kortere vinter, og lengre sommer med sol, skyfri himmel, fuglekvitter, festivaler, båtliv, varm havbris, vandre i strandkanten, midnattssol, hengekøye og ei kald lys sommerpils.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Trives best i smul sjø. Har ingen spesiell favorittplass i Hemnes, men har ei hytta ved kysten som både jeg og familien stortrives på.