Mens smittesporingsteamet i Rana jobber så svetten siler er situasjonen litt annerledes sør for kommunegrensen. De er allikevel godt forberedt og klare om det blir behov.
I Hemnes har man fortsatt ingen smitte, men med høy smitte bare en halvtime unna i Rana forbereder det lokale smittesporingsteamet seg på travlere dager. Teamet har faktisk forberedt seg i lang tid, og har også sikret seg gode verktøy for å ha hjelp i jobben.
Gode verktøy
– Hemnes kommune har anskaffet seg Fiks smittesporing, et dataprogram som KS (Kommunenes sentralforbund journ.anm.) har gjort tilgjengelig. Verktøyet hjelper oss når vi tar kontakt med smittede eller nærkontakter til smittede, forteller enhetsleder for Helse og velferd i Hemnes kommune, Siv Bårdsen.
Smittesporingsteamet består av teamleder ved Hemnesberget legekontor Lotta Davidsen, barnefysioterapeut Silje Christiansen og koordinator for barn og unge i Hemnes, Christina Solvang. Selv om de ikke har behøvd å bruke verktøyene i reel kartlegging har de fått trent godt.
Det har vært smitte ved videregående skole i Rana, men selv om det der kan være nærkontakter fra Hemnes er det hjemkommunen til de smittede som utfører smittesporingen. Dermed er det teamet i Rana som sjekker ut og eventuelt plasserer elever fra Hemnes i karantene i disse tilfellene.
Nærkontakt
– Hva skal til for at man blir definert som en nærkontakt til noen som er smittet?
– Der følger vi FHIs definisjon, det er når man har hatt kontakt med en bekreftet smittet person mindre enn 48 timer før vedkommende fikk symptomer, og at man har vært nærmere en to meter i minst 15 minutter – eller om man har vært i direkte fysisk kontakt med den smittede, eller i kontakt med sekret fra personen, forteller enhetsleder og smittesporingsteam vekselvis.
Det kan nok lønne seg å lese det byråkratiske svaret både en og to ganger for å være helt sikker på at man fikk med seg alle nyanser. Lang mindre byråkratisk føyer de til at det å gå forbi noen i butikken uten at man klemmer eller kysser på dem ikke gjør en til nærkontakt.
– Man er heller ikke nærkontakt om man er i kontakt med en nærkontakt, forklarer Bårdsen, det er altså kun førsteleddet, den som er i kontakt med den smittede som er nærkontakt.
– Merker dere større pågang med spørsmål nå enn tidligere?
– Når vi går ut med nye tiltak merker vi at folk blir mer bekymret, og vi får flere spørsmål. De lurer gjerne på om tiltakene rammer dem, og får avklaringer. Det er ingen storm av henvendelser, men det merkes at det nå er flere smittetilfeller i Rana. Folk tenker seg mer om, og lurer gjerne på om de defineres som nærkontakt, sier Bårdsen.
Åpne legekontor
– Fører den nye situasjonen til endringer ved legekontorene?
– Nei, vi har allerede et samarbeid med Rana slik at de som har luftveissymptomer eller ønsker å bli testet for smitte får dette løst med luftveisklinikken eller testsenteret i Rana. Det vi gjør er å ha planene klare om det oppstår smitte hos vårt personell, vi har derfor løsninger om det blir høyt fravær, og så er smittesporingsteamet klart så snart det oppstår lokal smitte, forklarer enhetslederen.
– Er folk villig til å bidra fortsatt med å følge strenge tiltak, eller er de møkk lei?
– Vårt inntrykk er at folk vil bidra i dugnaden, de vil gjøre det de kan for å holde smitten unna.
Om smitteteamet, de bedyrer at de ikke sitter og håper på reelle arbeidsoppgaver istedenfor trening:
– Vi er klare om det oppstår smitte, men vi håper selvsagt at vi skal slippe unna smitte i Hemnes, sier de.