Coop Korgen teller nå på knappene om de skal gi seg ut på frierferd. En mulighetsstudie kan ende opp med at lagets 75. år blir det siste i selvstendighet.
Coop Korgen var for 12-15 år siden i forhandlinger om fusjon. Da var det Coop Helgeland som skulle inn og berge det lokale cooplaget. Styret gikk imidlertid på et sviende nederlag, medlemmene på årsmøtet vendte tommelen ned for planene flere ganger.
Siden har regnskapstallene vist at spådommene om underskudd og undergang ble gjort til skamme. Coop Korgen har hatt god økonomi, og har levert solide overskudd siden de forrige fusjonsplanene, og har i dag en egenkapital på 16,7 millioner. De har også gjennomført en større utbygging, og det uten å ta opp lån.
Rekordsalg
2020 ser så langt ut til å bli et veldig godt år, og Prix passerte fjorårets omsetningstall allerede i oktober. Dette skyldes trolig først og fremst koronapandemien som har stoppet grensehandel, og kanskje litt handelslekkasje.
Det presses på fra sentralt hold for større enheter, og Coop Norge gir nå bedre avtaler til de store aktørene enn til de små. Det har kommet mange reaksjoner på dette, flere mener dette strider med kooperasjontanken.
Det er imidlertid flere årsaker til at Coop Korgen har tatt fram fusjonsideen på nytt. Daglig leder, Ingrid Thom, forteller at det ikke er bedre innkjøpspriser som er motivasjonen for en eventuell fusjon.
– Om vi var en del av et større lag ville vi spart en million i bedre innkjøpspriser i fjor, men like viktig er en rivende teknologisk utvikling, det er behov for kompetanse innen mange felt daglig. De store lagene har bygd opp spisskompetanse på IT, markedsføring, ja nær sagt alle mulige felt. Det har ikke vi mulighet til, men vi trenger mer og mer tilgang på slik kompetanse, sier hun.
Mulighetsstudie
– Det var kretsutvalget i Korgen som tok opp en eventuell fusjon først. De ba styret vurdere dette, og gå i bresjen for forhandlinger med en eller flere mulige partnere. Styret tok dette videre til årsmøtet, som så ga styret fullmakt til å forhandle med en eller flere med tanke på en fusjon, forteller styreleder Arnulf Skreslett og nestleder Sølve Tuven.
Styret har så satt ned et forhandlingsutvalg, men styret ble ikke enige om videre strategi.
– Et flertall i styret vedtok at det skal forhandles med Coop Midt-Norge, mens et mindretall mente det bør forhandle med flere lag, forklarer de.
Coop Midt-Norge er samme lag som slukte Coop Helgeland, og har base i Trondheim. Alternativet er Coop Nordland med base i Bodø.
– Er det ikke en fordel for å få best mulig vilkår å forhandle med flere beilere?
– Det er en fordel å forhandle med en i gangen, og når et eventuelt resultat foreligger og styret anbefaler dette så kan årsmøtet forkaste dette, sier Tuven.
Framdriften i dette mulighetsstudiet er imidlertid satt på vent, og nok en gang er det koronaen som er årsaken. Også kretsmøter og årsmøter er avlyste i år.
– Møtet i forhandlingsutvalget er satt på vent, men vi har bedt om uttalelser fra lag og foreninger, blant annet Muligheter Bleikvassli. De ansatte er også spurt om hva som er viktig for dem, forklarer de.
Ny organisering
Tidligere var øverste myndighet i Coop Korgen årsmøtet det alle medlemmer hadde møte- og stemmerett. Slik er det ikke lenger.
– Nå er det valgte representanter som danner årsmøtet, det består av 15 medlemmer, der 5 er valgt blant de ansatte. I tillegg skal det være kretsmøter og kretsutvalg der alle medlemmer kan møte. Disse har imidlertid ingen formell makt, foreller daglig leder Thom.
Dette betyr at årsmøtet med de 15 representantene i realiteten har all makt i laget. Disse velges av medlemmene etter at valgkomiteen har fremmet forslag til kandidater til både årsmøte og kretsutvalget. Kandidatene legges så ut på nett for avstemming.
– Både kretsutvalg og årsmøterepresentanter velges for to år. Da er det medlemmene som stemmer. De kan enten stemme på nett, i appen, kassen på butikken, eller på stand i hallen og butikken i Bleikvasslia. Avstemming foregår i en uke digitalt, og innenfor den uka, to dager på stand. Neste valg er i 2022, forteller Thom.
Når en fusjon skal behandles i årsmøtet må saken ha 2/3 flertall for å bli vedtatt.
Om Coop Korgen ender opp i Coop Midt-Norge vil det være samme eier på alle dagligvareforretninger i Hemnes ettersom både Prix Bjerka og Prix Hemnesberget er en del av konsernet, og eier også alt av Coops virksomhet i Rana og Vefsn.
– Vil det ikke være uheldig om det ikke blir noen konkurranse?
– Jeg mener det er uheldig, kommer det kjapt fra styrelederen, mens nestleder Tuven mener det holder å starte med en, så får man heller vurdere etterpå om resultatet er godt nok.
Daglig leder Thom mener at betydningen av det lokale cooplaget er viktig, og noe som bør veie tungt når avgjørelsen skal tas.
– Det skal sikres ting tilbake til bygda, det er arbeidsplasser og ikke minst betydningen for lokale lag.
Satser i Bleikvasslia
Styreleder Skreslett følger opp med å poengtere at det er viktig med butikken i Bleikvasslia og Byggmix.
Thom forteller at de nå tar vesentlige løft i Bleikvasslia, blant annet med nye drivstoffpumper.
– Vil en fusjon føre til annet konsept?
– Ja, vi har egentlig allerede passert omsetningen som legges til grunn for en Extra-butikk. Dette konseptet gir et litt bredere vareutvalg, men gir oss også lavere fortjeneste, forklarer styremedlem og ansattrepresentant Jonas Kvitnes.
Lover ferskvarer
Selv om ferskvare ikke hører naturlig inn i et slikt konsept lover både daglig leder og styret at det skal fortsette med det populære tilbudet. En Extra-butikk betyr lavere priser for kundene.
– Om vi ikke får tillatelse så får vi heller søke tilgivelse, men det er andre som har fått dette til, så det skal vi også få til.
Tallet på selvstendige cooplag går stadig nedover. Sølve Tuven forteller at det på 50-tallet var ca. 1.100 lag, nå er det bare 70 igjen.
– Men vi er langt fra minst i Norge, skyter Jonas Kvitnes inn.
Auksjon med en budgiver
Det er altså et forhandlingsutvalg som først skal forsøke å forhandle fram gode vilkår hos Coop Midt-Norge. De ansatte har en representant i dette utvalget, Erlend Ervik. Ervik er også butikksjef i Prixbutikken i Korgen.
Han forteller at de ansatte har sendt brev til styret etter at styret valgte å forhandle med en bare en part.
– I årsmøtet ble det stemt for en mulighetsstudie med en eller flere på motsatt side av bordet, som var identisk med styrets innstilling. Det endte med et knapt flertall, men styret valgte å legge opp til forhandlinger med bare en part. Med bare ett tilbud har vi ikke mulighet til å vurdere om dette er godt nok og får ikke se mulighetene. Det ble hevdet det ikke var mulig å forhandle med to, men styret plikter å gjøre det som er best for laget, sier Ervik.
Bistand fra nord
Ervik forteller om en hverdag som krever stadig mer av spisskompetanse.
– Vi har fått masse hjelp fra Coop Nordland med kurs, regnskap og andre ressurser. Vi har i denne fasen ikke sett noe til verken Coop Helgeland før de fusjonerte, eller Coop Midt-Norge.
Coop Nordland har vært og presentert sine tanker, selv om de ikke har blitt invitert.
– De var nok redde for å ikke få komme til bordet og vise hva de kan tilby, slik det skjedde da Coop Helgeland fusjonerte, mener Ervik, som avslutter med å fortelle at Coop Norges visjon er at det skal bli ett Cooplag for hvert fylke.
Hva som kom ut av disse møtene med Coop Nordland er ikke offentliggjort, men Avisa Hemnes erfarer at det ble lagt på bordet en rekke planer for videreutvikling av laget, både en Extra-butikk i Korgen og Prix i Bleikvasslia samt vilje til å bruke ressurser lokalt. Hva Coop Midt-Norge ender opp med å tilby er altså fortsatt ukjent ettersom prosessen er satt i koronakarantene.