Steinar Jørgensen er godt i gang med støping av nordlandsbåten utenfor Korgen kirke, som skal fungere som minnelund for urnegraver og kistegraver.
Kreativitet, tradisjon og symbolikk er tre sentrale stikkord når kirken i Hemnes har gitt Steinar Jørgensen i oppdrag å mure en nordlandsbåt. Utenfor Korgen kirke begynner arbeidet å nærme seg en sluttfase. Inne i båten skal minneplakettene til blant annet de som velger kremasjon få sin plass.
– Det er en artig symbolikk, «reisen over». Da grekerne døde hadde de jo ferden over til Hades og dødsriket, da måtte de over elva Styx. Men vi må jo selvfølgelig bruke nordlandsbåten, vi kan jo ikke bruke noe gresk, ler Steinar.
– Korgen var jo kjent for å bygge nordlandsbåter før i tiden. Det var veldig mye nordlandsbåter da, derfor bruker vi den. Vi kunne like gjerne brukt spissbåten, for det var mange av den, men siden jeg så nordlandsbåtfrelst, så måtte det bli den.
Lyssatt
Han forklarer at båten er litt i «Espolin Johnson-stil».
– Da han tegnet og beskrev folk så var dem veldig grove. Man ser jo at dette ikke er en ekte nordlandsbåt, sier han, men påpeker at han tror resultatet kommer til å bli veldig bra.
Vi må jo selvfølgelig bruke nordlandsbåten, vi kan jo ikke bruke noe gresk
– Jeg tror det blir veldig tøft. Jeg går ut ifra at den blir lyssatt også. Så skal den rengjøres til våren slik at vi får vasket av betongrester. Det må vi nesten gjøre, det har vært så grisete et vær å holde på i.
– Det jeg holder på med nå er avslutningen hvor jeg blant annet skal støpe ripa. Det har jo vært litt ubestemt hvordan vi skal gjøre dette. Det skal jo være en minnelind for urnegraver, så da var spørsmålet hvordan vi skulle gjøre det.
Steinar viser på siden av båten.
– Det skal komme opp en relling her, eller skvettripe som vi kaller det. Urnegravene blir minneplaketter som vi setter på ripa, på en skrå relling. De er ikke så store, de skiltene. Folk kan gå inn her og se på dem.
41% kremasjoner
Håpet var visstnok å bli ferdig med arbeidet til helgen.
– Det kommer litt an på, for det er et par begravelser før helga, hvor jeg da ikke kan jobbe. Og så skal jeg ha betong, og det spørs om det klaffer for de på sandindustrien slik at jeg får den når jeg trenger den. De skal blande en vanntett og frostsikker betong til meg som skal være på toppen.
Steinar forklarer at det ikke er en vanlig tørrmur, båten er murt med betong.
– Og så er det skifer fra Lierne, samme stein som er brukt i steinmurene. Det er jo jeg som har murt dem og. Hemnes har 600 meter med stein fra Lierne.
Han forteller at det er meningen det skal komme noe liknende på Hemnesberget.
– Det er litt lenger fram i tid, muligens 2023-2024.
Til nå har urnegraver stått med gravstøtter.
– Det kan være folk som har bodd lenge borte, kanskje har vært til obduksjon eller viet sin kropp til legevitenskapens forskning.
Ifølge gravplasskultur.no var det i 2019 17.937 som ble kremert i Norge. Ingen i Hemnes. Nettsiden forklarer at kremasjonsandelen i mange år har ligget på 30 prosent, før den i 1996 begynte å stige jevnt. Stigningen ser ut til å fortsette og er nå oppe i 41 prosent.