Tidligere har vi presentert de kommunale terapeutene, nå er det de privates tur. På Hemnesberget møter vi Tone Bente Båtstrand Husnes, og i Korgen befinner Merethe Bjørnbak og Geir Kristoffersen seg.
På Hemnesberget har Tone Bente Båtstrand Husnes travle dager med mange innom Hemnes fysioterapi og rehabilitering AS. Hun er daglig leder og har vært fysioterapeut i 31 år, og har jobbet på Hemnesberget i 20 år.
– Jeg har pasienter fra null til 100 år, og har spesialkompetanse på barn. Det jeg nok gjør mest er rehabilitering, at jeg hjelper folk i en opptreningsfase, for eksempel etter en operasjon, sier Tone, som har vært eneste fysioterapeut på Hemnesberget i fem år. Hun har nylig ansatt fysioterapeuten Gabriele Letukaite som massasje- og muskelterapeut, men håper at også hun etter hvert kan jobbe som fysioterapeut.
Treningssenter for alle
Også i Korgen er det private fysioterapeuter. Merethe Bjørnbak og Geir Kristoffersen har cirka like lang fartstid som Tone, og driver Korgen Fysioterapi og Treningssenter i samme bygg som Korgen legekontor. De tilbyr mange av de samme tingene som Tone, men har i tillegg lymfedrenasje og nåleterapi på triggerpunkt i muskulaturen.
Akkurat nå er Geir sykemeldt fram til jul, så det er Merethe vi møter i lokalene i gullblokka.
– Hva innebærer det at dere også har treningssenter?
– Det er mange som er hos oss på behandling og samtidig kommer hit for å trene, gjerne at vi lager et treningsopplegg til dem som de kan følge samtidig som de får behandling. Etter de er ferdig med behandlingen kan de fortsette å trene her hvis de vil, sier Merethe.
Før hadde treningssenteret åpent på kveldstid også, men nå foregår all trening i den vanlige åpningstiden. Akkurat nå holder de treningssenteret koronastengt, foreløpig i et par uker.
– Også andre som ikke er pasienter kommer hit og ønsker et treningsopplegg. De som er vant med å trene fra før kan jo komme og trene slik de vil, men hvis noen trenger et opplegg, at de kanskje har spesielle plager, så lager vi et treningsopplegg tilpasset dem. Da kan de komme og trene her når de vil, innenfor åpningstiden.
De viktigste oppgavene
Hun forteller at både unge og gamle benytter deres treningslokaler.
– Vi har også hatt en del skoleelever som kommer og trener etter skoletid. Også med de går vi gjerne gjennom et treningsopplegg med. Det vi bruker å si er at hvis du vil trene her så må du bare ta kontakt og så kan man avtale at du for eksempel vil trene her to ganger i uka i to måneder. Det er for at vi skal vite hvem som er her.
Helt siden bassenget åpnet og til i fjor hadde Merethe gruppetrening i varmebassenget.
– Jeg har også hatt gruppetrening her stort sett hele tiden. Og så har man jo en del en-til-en-behandling. Det går både på behandling, rehabilitering, opptrening, være på treningsrommet og trene sammen med dem, og noe hjemmebehandling.
Siden Silje Christiansen begynte som kommunal terapeut overtok hun mange av de yngste pasientene.
– Vi får likevel inn unge som har tråkket over, vridd et kne, muskel- og skjelettplager. Vi har i grunn folk i alle aldre.
– Hva mener du er den viktigste oppgaven fysioterapeuter har?
– Dette med å få folk til å skjønne viktigheten av å gjøre en innsats selv også er viktig. Man må lære folk å ta ansvar for egen helse, lære dem å se signalene slik at man kan ta tak i ting før det er mange røde lamper som lyser. Det å bruke verktøyene man har, tenke gjennom hva man gjør og hvorfor man får vondt.
Hun poengterer at man må jobbe litt hele tiden for å være i god form.
– Det viktigste vi gjør er nok å få folk til å skjønne den egeninnsatsen man må legge ned i egen helse.
Glad i mennesker
I Sørlandsvegen finner man Tones nyoppussede lokaler. Spreke farger og en trivelig atmosfære preger det store rommet. Det er kanskje en av grunnene til at Tone trives så godt i sin jobb som fysioterapeut?
Tone forteller at hun har mellom 15 og 20 innom pr dag.
– Jeg tror at man i en slik jobb blir veldig idealistisk. Du vil veldig gjerne hjelpe folk. Man blir veldig glad i jobben sin, glad i mennesker.
Fra 2019 ble det mulig å gå til fysioterapeuter uten henvisning fra lege.
– Nå kan alle bestemme selv om man vil ta kontakt for undersøkelse, behandling og veiledning, sier Tone, som poengterer at de private fysioterapeutene likevel samarbeider med både leger, skoler, kommunale fysioterapeuter, ergoterapeuter, frisklivssentral, spesialpedagoger, barnehager og helsestasjoner.
De samarbeider også med Helgelandssykehuset, Nordlandssykehuset og UNN Tromsø, samt private helseforetak som Rosenborgklinikken og Aleris.
– Mange av oss fysioterapeuter i Hemnes er utdannet i Berlin. Jeg, Line, Merethe og Geir var der samtidig, det er litt spesielt, smiler hun.
Ventelister
– Er folk flinkere til å bruke fysioterapeuter nå enn før?
– Jeg opplever at det er mange som har brukt fysioterapi bestandig. Det er veldig mange som har helseproblemer og som har god hjelp av fysioterapi. Vi har jo en god del eldre i Hemnes, samt en del uføretrygdede, og da er det ofte på grunn av fysiske plager. Det er mange som går regelmessig til fysioterapeut for å kunne dra på jobb som vanlig, eller rett og slett fungere i hverdagen.
Tone forteller at de tilbyr konsultasjon og vurdering for videre oppfølging, veiledning for treningsterapi, og øvelser tilpasset individuelle utfordringer.
– Er du for eksempel plaget med en skulder så kan man trene systematisk for å få opp bevegeligheten eller styrken og få bort smerten.
De har gruppetrening som kan innebære fallforebygging, styrke, artrosegrupper, balansetrening, bassengtrening og revmatikertrening. I tillegg kan de tilby smertelindring
– I spesielle tilfeller driver vi også med hjemmebehandling.
Tone forklarer at inntekten til de private fysioterapeutene er tredelt.
– Den består av driftstilskudd, takster godkjent gjennom Helfo, og en egenandel fastsatt gjennom Helfo.
De tre private fysioterapeutene i kommunen administrerer instituttene selv, og alt utstyr er selvfinansiert.
– Vi prøver å jobbe effektivt, men vi har litt ventelister. Vi gjør prioriteringer etter en prioriteringsnøkkel, hvor de mest akutte tilfellene kommer først, avslutter Tone.