For tre år siden kom Gabriele Letukaite til Norge. Nå tar hun endelig det første skrittet mot å jobbe i sitt egentlige yrke som fysioterapeut, hun er nemlig ansatt hos fysioterapeut Tone Bente Båtstrand Husnes og starter opp med massasje- og muskelterapi.
Gabriele Letukaite har fått sitt helt egne rom hos Tone, hvor hun framover tilbyr massasje- og muskelterapi. Med dempet belysning og god lukt har rommet fått den atmosfæren man er ute etter når man virkelig skal slappe av.
Gabriele kommer opprinnelig fra Litauen, og har nå vært i Norge i tre år. Hun snakker imponerende godt norsk når hun forteller om seg selv.
– Jeg kom til Norge på grunn av familie som jeg har i Mosjøen. Til nå har jeg jobbet på Natre, og jobber fortsatt litt der, og prøvd å lære meg norsk og bli stabil i det før jeg prøver meg på mitt egentlige yrke, som er fysioterapeut.
Kontraster
Hun kom i kontakt med Tone, og Gabriele lærte at det faktisk var behov for flere fysioterapeuter i området. Ettersom Gabrieles utdanning ikke er godkjent i Norge, er hun fortsatt noen steg unna å kunne jobbe som fysioterapeut. Det hun derimot kan gjøre, er å tilby klassisk massasje.
– Min massasjeteori er at jeg ser på det mer som behandling, ikke bare spa. Det skal hjelpe folk og få dem til å føle seg bedre i sin egen kropp.
Selv kommer hun fra en stor by, en kontrast fra Hemnesberget.
– Der er det høyt tempo og man har ikke tid til alt man skulle ha fått gjort. Det kan være ganske slitsomt. Her på Hemnesberget er det mer rolig og veldig greit å bo.
I første omgang skal hun jobbe med massasje- og muskelterapi to uker i måneden. Selv om hun akkurat har startet opp har hun allerede fått booket mange timer.
– Jeg var overrasket over interessen. Det bor jo ikke så mange folk her, men det var et tydelig behov. Jeg ble fort fullbooket. Planen var å se hvordan dette slo an og vurdere mulighetene derfra.
Mer fleksibel
Tone er veldig fornøyd med å få Gabriele sammen med seg, selv om hun synes det er synd hun foreløpig ikke kan jobbe som fysioterapeut.
– Det er nok å gjøre her, og jeg håper bare Gabriele er motivert til å ta tak i det som skal til for å få den norske godkjenningen. For her er arbeid nok for to fysioterapeuter, det er det ingen tvil om. Hun vil også kunne avlaste meg en god del. Så får vi se etter jul om vi endrer litt på oppsettet på dagene. Jeg kunne for eksempel ha tenkt meg å ha muligheten til å jobbe på kveldstid og ha fri en dag. Jeg kommer meg jo nesten ikke til frisør, spøker Tone.
– Det gjør i hvert fall at vi får mer fleksible ordninger og et bredere tilbud.
– Jeg ser at folk er glad i å kunne gjøre slike ting på kveldstid, man slipper jo da å ta seg fri fra jobb. Og så var det noen som sa til meg at de stoler mer på en som er utdannet fysioterapeut, enn hvis man bare hadde vært utdannet massasjeterapeut, sier Gabriele.
Tone er sikker på at å få behandling for muskler, spenninger og stress vil være til god hjelp for mange.
– Også de med forskjellige diagnoser. Det er jo en behandlingsform som er uavhengig av diagnose. Gabriele behandler ikke på diagnosen, men på muskeltilstanden.
Tone har inntrykk av at terapeuter i Øst-Europa er flinke og mer vant til å jobbe manuelt.
– I Norge tenker man mer «hands off», at alt skal skje gjennom trening. Jeg tror likevel at berøring er viktig, for å se på tilstanden til ledd og muskler.
Ny motivasjon
Tone og Gabriele ble enige om at Gabriele skulle undersøke mulighetene for å få godkjent utdanningen sin, noe som innebærer blant annet norsk på videregående nivå, samt arbeidspraksis.
– Jeg tror vi begge fikk litt ny motivasjon nå, jeg fikk veldig lyst til å få godkjent papirene. Ikke minst har Tone og jeg veldig god kjemi. Når jeg jobber her blir det fort at jeg glemmer bort klokka, og plutselig oppdager at man jo må ta inn neste kunde, ler Gabriele.
Tone nikker enig.
– Jeg fikk helt klart ny motivasjon når Gabriele kom, jeg heiv meg rundt og pusset opp, sier hun og viser blant annet til de nymalte veggene.
Gabriele har mange tanker og planer hun gradvis vil prøve å realisere.
– Jeg synes det er veldig viktig å oppta folk, så jeg har lyst til å få til for eksempel gruppetrening i framtiden. Vi må bare se an behovet. Jeg ser jo på butikken at folk prater med hverandre, men de kan likevel være ensomme. Det er viktig at folk i hvert fall har et tilbud.
Investerer i helsen
Hun synes folk i Norge virker flinkere til å ta vare på kroppen sin enn i hjemlandet.
– I Litauen er det oftere at det er legen som sender deg til fysioterapeut, mens i Norge er folk flinkere til å komme på eget initiativ. Jeg ser det i forhold til massasje også, at folk er opptatte av sin egen helse. I min kultur er man vant til å jobbe, jobbe, jobbe, om du er syk så drar du på jobb uansett, så man til slutt blir helt ødelagt.
Tone og Gabriele mener ingen andre tilbyr klassisk massasje i kommunen.
– Jeg tror det er en veldig god investering i helsen. I Mellom-Europa er det veldig vanlig å gå og ta massasje en gang i uken for å forebygge, eller hvis man er sliten eller musklene er trøtt. Folk investerer i massasje for sin egen helse, avslutter Tone.