Hemnes Båt og sportsfiskeforening ( HBSF) trenger frisk kapital for investeringer og drift av bobleanleggget på Hemnesberget.
I 2018 -2019 ble bobleanlegget ved marinaen på Hemnesberget satt i drift. Da hadde HBSF investert i en ny luftkompressor og bygd ut kompressorhuset ved Båtstua for å gjøre klart for det nye utstyret til bobleanlegget.
– Det ble lagt ned utrolig mange dugnadstimer på dette arbeidet, men vi var også avhengig av hjelp fra dykkere, og det kostet oss mange penger, forteller leder i HBSF Roger Stensen
– Det ble lagt ned rør med dyser slik at luften fra kompressoren kunne blande vannet. Rørene med dyser ligger i området utenfor industrikaia.
De har i løpet av de siste 14 dagene kjørt anlegget for å registrere hvilken effekt det har på saltinnholdet i sjøen utenfor moloen.
– Resultatene viser at vi nå har målt et saltinnhold på mellom 1,5 til 1,8 prosent. Klarer vi å komme opp i 2,0 til 2,5 prosent vil det helt sikkert ikke legges is. Dette er veldig bra, og det viser at bobleanlegget fungerer. Målingene er tatt i hele fjordbassenget, og viser omtrent samme resultat over det hele, forteller Roger Stensen.
Veien videre
– Siden vi startet med å teste og prøvekjøre anlegget i fjor har vi mottatt flere positive tilbakemeldinger fra folk som både bor, eller er bruker av området på Tvartførlandet. Vi så i fjor vinter at fjordbassenget ble isfritt når anlegget var i drift.
– For de som bor og er etablert «over fjorden» vil det være et stort fremskritt å kunne få farbar vei også vinterstid. Men vi erfarte også at driftskostnadene med strøm ble veldig høye. En annen erfaring var at vi ikke klarte å få opp saltinnholdet helt inne i marinaen tilstrekkelig, sier Roger Stensen.
– En av de tingene som vi nå vil prøve ut er å stenge for det røret som ligger i østenden av marinaen. Dette røret ligger for høyt, og gjør at for mye ferskvann (overflatevann) kommer inn i marinaen. Dermed fryser det til der.
Ved å stenge for denne tilførselen håper de at det saltholdige vannet utenfor molen lettere kan komme inn i marinaen.
– Dersom målene skal nås med en isfri fjord, og en isfri marina, må vi komme i tettere dialog og samarbeid både med Hemnes kommune, Statkraft og Nordland fylke.
Kapitalbehov og driftstøtte
Vi husker tilbake til tiden da fylkeskommunen drev båttransport for beboerne både i Brennesvika og Tvartførlandet. Dette ble etablert da ferga til Leirvika ble lagt ned. Problemet var den gangen at også denne båtskyssen stoppet opp når fjorden ble islagt. Senere opphørte dette tilbudet fra fylket, og folk måtte klare seg selv.
– Med det historiske bakteppet som man har i forhold til kraftutbygging og større tilførsel av ferskvann i fjorden, ønsker vi å komme i dialog med aktørene som er involvert i dette. HBSF har så langt dekket denne investeringen, men ønsker selvfølgelig å få tilskudd både til investeringene, og til den årlige driften av anlegget.
– Vi har allerede tatt kontakt med Hemnes kommune, og Ordfører Paul Asphaug opplyser at de arbeider med saken, sier Roger Stensen.
– Både fylket og Statkraft har signalisert positivitet til våre henvendelser, men ønsker også at Hemnes kommune er med.
Slik står saken i dag, og det blir da spennende å følge med hvordan et fellesskap og samarbeid kan være med på å gi gode løsninger. Både de som bor på andre side av fjorden, og for båtfolket som bruker marinaen og fjorden, vil drift av bobleanlegget være den beste løsningen.