Det er både prosjektjobbing og «icebreakers» når Hemnes Ungdomsråd møtes på Karihaug. Den nye lederen er veldig spent på hva de får til i året som kommer.
Det var Ingeborg Skjæran Møllevik som overtok lederrollen i Hemnes Ungdomsråd etter at Tora Falkenhaug gikk av. En lørdags ettermiddag er 12 av 19 representanter fra ungdomsrådet samlet på Karihaug, og har hatt besøk av, og dialog med flere samarbeidsparter.
Den nye lederen
Det er tid for vaffelpause når avisa griper tak i både Ingeborg og nestleder Sigrid Johanne Storfors. Ingeborg er 15 år og kommer fra Hemnesberget. Hun forteller hvorfor hun ville bli leder i ungdomsrådet.
– Hemnes er helt ok, men jeg mener kommunen kan bli mye bedre. Jeg engasjerer meg veldig for at Hemnes skal være en bra oppvekstkommune. Det er viktig at vi ungdommene blir hørt, ikke bare politikerne.
– Er det noe du gleder eller gruer deg til med tanke på lederrollen?
– Det er ikke så mye jeg gruer meg til. Jeg tror jeg og Sigrid er et bra lederteam og jeg er spent på hva vi får til.
Sigrid er også 15 år, men hun kommer fra Korgen.
– Jeg tror vi kommer til å jobbe mye i lag, sier Sigrid, og forteller at hun var vara i fjor.
– Selv om jeg bare var vara så var jeg ganske mye med, og nå er jeg altså valgt som nestleder. Jeg tror også det er bra at vi er fra hver våre tettsteder og får fram synspunktene fra begge. Ellers har rådet representanter fra alle tettstedene.
Tidligere i høst fortalte den tidligere lederen, Tora, om at de manglet medlemmer fra videregående, blant annet en lærlingeplass.
– Vi fikk ikke noen lærlinger, det ble derfor tre videregåendeplasser istedenfor, sier Ingeborg.
Hun har spesielt en hjertesak hun brenner ekstra for.
– Jeg mener at helsetjenesten må bli bedre. Den bør være mer tilgjengelig for alle elever, det må være lettere å ta kontakt. Ellers er jeg opptatt av møteplasser for ungdom, samt å forebygge rus. Det er de tre satsningsområdene ungdomsrådet jobber med.
Rusmidler
I spisesalen sitter Mats Ånonli, Thomas Nermark, Julie Moen og Anna Grunnvoll rundt et bord. Julie går i 9. klasse og Anna i 10. De er nye i år, og forteller hvorfor de ville være med i ungdomsrådet.
– Jeg har egentlig alltid hatt lyst til å være med, sier Anna.
– Jeg ville være med å gjøre en endring. Og så er vi ikke typene som er ute og drikker, sier Julie.
Jentene forteller at det er mye bruk av rusmidler blant unge på deres alder.
– Er det en ting dere nå vil være med å endre?
– Ja!
– Hva gjør dere på fritiden?
– Jeg går på dans i Mosjøen, svarer Julie.
– Jeg har ingen spesielle hobbyer, men bruker å være ute med venner, sier Anna.
Samarbeidspartnere
Gjengen har så langt denne lørdagen hatt et tettpakket program. Mats forteller litt om hva som har foregått.
– Først fikk vi besøk av noen fra Mosjøen som snakket om psykisk helse og rus. De snakket om hva psykisk helse er, og litt om forebygging. Etterpå var skolesjefen her, Rolf Arne Westgaard. Med han snakket vi om møteplasser for ungdom, og vi kom med forslag på hva vi manglet.
Noen av forslagene var flere rusfriarrangement, samt en del tilpasninger i forhold til fritidsklubbene, som er et populært tilbud på de fleste tettstedene.
– Vi har ønsket oss buss mellom Hemnesberget og Bleikvasslia hver fredag i forbindelse med klubb. Så kunne den ha gått motsatt vei annenhver uke, sier Mats.
Vefsn Ungdomsråd var også innom og fortalte om deres råd og arbeidsmåter.
– Vi så da at det er så mye mer vi kan gjøre. De er gode støttespillere vi kan bruke og lene oss på.
Litt av målet med denne helgen på Karihaug var blant annet å bli kjent med hverandre. Det forteller Mats at de har blitt.
– Vi har hatt såkalte «icebreakers». Det kan fort bli litt kleint, men også artig. I kveld skal vi spise middag og se film.
Helsestasjon for unge
Etter vaffelpausen samles gjengen oppe i salen. Ingeborg tar straks ansvar og flytter stolene i en ring før de voksne kommer.
– Jeg føler at det blir bedre dialog med en gang man sitter i en ring, sier hun.
Representantene fra Bleikvasslia har tilfeldigvis konfirmasjon denne helgen, men ventes mot slutten av dagen. Det siste som gjenstår av lørdagen før ungdommene får resten av dagen fri, er et møte med enhetsleder for helse, Siv Bårdsen og psykolog Bente Ødegård
Ingeborg innleder med å ønske velkommen til de to gjestene, og forteller litt om hva som har blitt diskutert tidligere i forhold til å skape en bedre helsetjeneste i Hemnes. Et stort tema blir helsesykepleiere på skolen.
– Jeg synes det opplyses for dårlig om når hun er der, ofte møter man stengt dør, sier Sigrid.
Tilgjengelighet, synlighet og informasjon blir notert ned på en tavle. Dette er ting Siv og Bente synes er viktig å få med seg da de har et nytt prosjekt på gang.
– Bente skal knyttes litt til et prosjekt, hvor vi har fått midler fra Helsedirektoratet til å ansette en helsesykepleier til. Den helsesykepleieren skal jobbe med helsestasjon for unge. Den skal også jobbe med ungdom, bli kjent med dere i 9. og 10. klassen, og være en person dere kan ta kontakt med når dere begynner på videregående. En som kan hjelpe dere å finne veien og å hjelpe dere å ta kontakt med hjelpetjenestene.
Med på utviklingen
Siv forteller at helsestasjon for ungdom er noe de planlegger å ha åpent på ettermiddagene.
– Vi skal sette ned en prosjektgruppe som skal jobbe med dette, og da kunne jeg gjerne tenkt meg til å ha med en av dere. Det kan dere gjerne snakke om, og velge en representant som sitter i prosjektgruppa og skal være med å utforme og utvikle helsestasjonen.
Siv sier til slutt at de har allerede tilbudt stillingen til en person som de venter på å høre fra.
– Vi tenkte da at vi skulle utfordre dere litt. Hvis dere vil ha en erfaren og dyktig helsesykepleier i prosjektet, så kunne dere ha laget en velkomstvideo til denne personen hvor dere formidler hvorfor hun skal takke ja til stillingen og komme til Hemnes.
Ungdommen tar straks utfordringen, mens de voksne blir sendt ut av rommet.