Da Morten Henriksen tidligere i år var med i NRK-serien Datoen, fikk vi et innblikk i hans liv i Hestneset utfor Hemnesberget. Nå er temaet psykisk helse, og Morten deler han av sin erfaring fra da han var profesjonell soldat.
Det er i forbindelse med markeringen av verdensdagen for psykisk helse man får anledning til å bli bedre kjent med Morten Henriksen fra Hemnesberget. Han gjorde seg bemerket tidligere i år, da han dukket opp på NRK-serien Datoen. Som profesjonell soldat har Morten flere tanker og erfaringer han skal dele i sitt foredrag på lørdag.
– Du skal holde foredraget «Det vil helst gå godt». Kan du fortelle litt om hva du skal snakke om?
– Foredraget omhandler i hovedsak tida mi i forsvaret, på godt og vondt. Jeg innser jo at jeg har hatt en arbeidshverdag litt utenom det vanlige, med blant annet ti års tjeneste i Forsvarets Spesialkommando. I og med at jeg skal holde dette foredraget i anledning verdensdagen for psykisk helse vil jeg prøve å fokusere på de mentale utfordringene ved å være profesjonell soldat, og hvordan vi håndterte den krevende tjenesten. Ivaretakelse av psykisk helse var helt avgjørende for å kunne fungere i en slik hverdag.
– Hvorfor velger du å kalle foredraget «Det vil helst gå godt?»
– Det er en tittel jeg har lånt fra en selvbiografi av motstandsmannen Max Manus (1914-1996). Jeg synes det er en god tilnærming til livet og de utfordringene som vi alle møter på underveis. Det handler mye om å ikke ta sorger på forskudd, se muligheter og fortsette å leve selv om ikke alt går som en skulle ønske.
– Du bor alene i Hestneset, uten veiforbindelse. Hvorfor valgte du å bosette deg der?
– Jeg har bodd litt her og der, Hestneset kommer ikke dårlig ut i den sammenhengen. Å bo landlig til med naturen rett utenfor døra var en drøm jeg bar på i flere år. At det ble akkurat en veiløs plass i Hestneset er litt tilfeldig, men jeg grep muligheten når den kom. Da jeg kom hit for første gang så var jeg på rett plass fra første stund. Det er en plass med en fantastisk beliggenhet i et spennende område for en friluftsmann.
– Jeg har valgt å se mulighetene ved å bo her, ikke begrensningene. Å bo veiløst innebærer at du må løse en del ting på andre måter, det handler mye om tilpasningsevne. Hestneset ligger i et område der det alltid har bodd folk, og at en Hemnesværing må bytte ut bil med båt burde ikke være noe problem. Så må det jo sies at det bare er en drøy kilometer i luftlinje fra Hestneset over til Hemnesberget. Dette er ikke Jan Mayen.
– Hvordan tror du du det påvirker ens psykiske helse å bo slik?
– Uavhengig av hvor en bor, så handler det om å trives. Folk er forskjellige, noen trives på Manhattan i New York og andre trives i mer landlige omgivelser. Det å trives i hverdagen er jo absolutt noe som påvirker livskvalitet og psykisk helse. Jeg bor her fordi jeg trives med det, og da har jeg det bra. At dette ikke er noe for alle må jeg bare respektere.
– Du har en karriere innen Forsvaret. Hva er de viktigste lærdommene du tar med deg der fra?
– Jeg har veldig mye igjen fra årene i forsvaret og jeg kunne nevnt uendelig mye. Jeg har lært veldig mye som jeg har hatt god bruk for også utenfor forsvaret. Jeg har sett det uvurderlige i å ha gode venner, godt samhold og galgenhumor når ting går skeis. Jeg har lært å se muligheter, ikke begrensninger og at ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid å gjennomføre det umulige.
– Hva jobber du med nå, og hva gjør du helst på fritiden?
– Etter forsvaret har jeg arbeidet ved Nordic Comfort Products på Hemnesberget. Dessverre så har jeg i lengre tid hatt en del fysiske plager som har lagt store begrensninger på hverdagen, så nå går jeg i hovedsak i skytteltrafikk mellom diverse leger og spesialister.
– På fritiden trives jeg best med å være utendørs og holder på med alt mulig. Det kan være fiske eller jakt, på jakt etter sopp og bær eller bare det å være ute og nyte de flotte omgivelsene vi har her i Hemnes. Vinterstid bruker jeg tid i vedskogen og i sommerhalvåret blir det mye stell av både bygningsmasse og kulturlandskap i Hestneset. På gråværsdager blir det gjerne bøker, musikk og litt lokalhistorisk arbeid. Hyttefolk og fastboende på Tvartførlandet er flinke til å besøke hverandre og tilbringe tid sammen, og det er et fellesskap som jeg setter stor pris på.
– Tidligere i år var du med i NRK-serien Datoen, hvor vi fikk et innblikk i livet ditt. Hvordan har tilbakemeldingene vært etter det? Er du glad for at du var med?
– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, og mange har tydeligvis blitt enda mer nysgjerrige på hva jeg har holdt på med. Jeg var ikke så veldig ivrig på å bli med i programmet sånn innledningsvis, dette var jo ikke noe jeg hadde søkt meg til sånn som Farmen eller Paradise Hotel. Men når jeg hadde sett noen episoder fra tidligere sesonger av Datoen så syntes jeg det var et bra program-konsept. At alle har en historie å fortelle er jeg helt sikker på, vi har vel gjerne en tendens til å undervurdere vår egen livshistorie.
Morten om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Fantastisk mangfoldig natur, spesielt for meg som har vendt nesen hjemover etter mange år så ser jeg Hemnes med nye øyne.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det må bli min «gammelnabo» Sigrid Skjæran. Hun er involvert i det meste med positivt fortegn på Hemnesberget.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Det må bli å få ei lita båthavn på Tvartførlandet. At ferja ble nedlagt var et tøft slag for alle som er tilknyttet dette området, og dagens situasjon er en uholdbar retur til tidlig 60-tall. Det finnes løsninger på det meste, men her har Nordland Fylkeskommune rett og slett gitt f..
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
–Ja takk begge deler. Favorittplassen er Hestneset, 100 meter fra smul sjø og med flott utsikt innover evig snø på Okstindbreen.