Bassengene åpnes endelig, og det blir både familiebad og jente- og guttebad slik som før. Nils Magnus Vårli Håland er i år en av hovedvaktene som passer på at alt går greit for seg.
På mange måter er vi heldige som har to basseng i kommunen, og mange setter nok pris på det å kunne lære barna sine å svømme fra tidlig alder. Ettersom korona førte til at bassengene stengte tidligere enn planlagt i vår, ble forrige sesong noe avkortet. Derfor er det kanskje ekstra etterlengtet når det nå er klart for folkebad igjen.
For at dette skal være mulig er man avhengig av pålitelige badevakter som stiller opp. Under jente- og guttebad skal det være to vakter, hvor minst en av de må ha tatt badevaktkurs. I Korgen er det Norsk Folkehjelp Korgen som har tatt ansvar for dette, og i år er Nils Magnus Vårli Håland en av de som stiller opp som hovedvakt.
– Du skal være vakt på folkebad i høst. Hvordan endte du opp med å bli det?
– Jeg har vært på folkebad siden jeg var liten, men det var ikke før i fjor at jeg ble spurt om å være vakt. Da var jeg vakt nummer to, altså en hjelpevakt som slipper å ha kurs. Nå som jeg er fylt 18 kan jeg være hovedvakt, fordi jeg har bestått kurset.
– Hva synes du om å være med i Norsk Folkehjelp Korgen?
– Jeg har vært medlem i Norsk Folkehjelp i mange år, og kommer til å være det i mange år til. Det er supert å være med og jeg har fått opplevd masse via dem, slik som kurs, reiser, aksjoner, vakter og dugnad. Jeg vil sterkt anbefale det som en hobby til andre nysgjerrige ungdommer. Å stille opp som badevakt var det minste jeg kunne gjøre for dem.
– Hva innebærer det å være badevakt? Hvilke krav stilles?
– For å være badevakt må man kunne svømme, dykke etter en dukke, svømme med dukken og kunne livreddende førstehjelp. Alt dette har jeg fått opplæring i, både før via skolen, men også nå med dette kurset. Det stilles ikke like store krav til å være vakt i Korgen som på Mo, fordi vi har så lite basseng her og det er veldig grunt her.
– Hvordan var det å ta badevaktkurset?
– Kurset var greit det, det besto av en liten teoridel og en praktisk prøve. På grunn størrelsen på bassenget var det ganske lett, det er jo bare 1,60 meter dypt og 12 meter langt. Vi måtte også vise at vi kunne hjerte-lungeredning ved drukning.
– Hvordan tror du at du hadde håndtert en krisesituasjon? Hadde du greid å bevare roen?
– Jeg håper virkelig det ikke kommer en krisesituasjon, men skulle det skje er jeg forberedt. Med folkehjelpa har jeg tatt et 30 timers førstehjelpskurs, der vi fikk øve mye. Jeg klarer å bevare roen, hvis ikke vil jeg jo ikke være til noen hjelp og da hadde det vært bortkastet med badevakt. Det gjelder å holde hodet kaldt, og fokusere på det man kan og har lært.
– Synes du det er viktig å ha basseng i kommunen?
– Jeg syns det er veldig viktig med basseng. Som sagt gikk jeg der mye selv med venner, og det var alltid et møtepunkt hvor vi kunne treffes og være sammen. I tillegg liker jeg å være i vann, og det er en egenskap alle barn burde ha. Svømming er både god trening og morsomt, men kan også redde livet ditt.
Nils Magnus om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Naturen! Det er så mange muligheter her for friluftsliv.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Jeg vil selvfølgelig dele buketten på mamma og pappa. De er alltid der for meg og tar godt vare på meg.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Jeg ville fått et treningssenter i korgen som var åpent for alle hver dag.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Korgfjellet. Det er fint der uansett!