Klatretårnet ved Bleikvassli skole ble i vinter ødelagt etter snørydding. Leder i FAU, Geir Oksfjellelv, synes kommunen har brukt alt for lang tid på å ta tak i situasjonen.
Leder i FAU, Geir Oksfjellelv, har i flere måneder vært bekymret for at ulykker skal skje i klatretårnet ved Bleikvassli skole, som i vinter ble ødelagt etter snørydding.
– Vi oppdaget det i vår, da snøen begynte å dra. I vinter har det ligget snø helt opp til den blå ringen, som da har knekt, sier Geir og viser vei rundt klatretårnet.
– Det er ikke så lett å se ved første øyekast, men tårnet er skeivt og alle tauene er ganske dratt etter hard belastning fra snømengden. Her må hele greia skiftes.
Han sendte i vår en mail til kommunen og fortalte om situasjonen, og fikk raskt svar om at mailen var mottatt og videresendt til avdeling drift.
– Det kom etter hvert opp sperrebånd rundt, men det ble likevel observert barn som lekte der, forteller Geir.
– Sist jeg snakket med de hadde de ikke bestilt nytt. Nå begynner det å haste før telen setter inn, hvis ungene skal ha et klatretårn til våren.
- august hadde det fortsatt ikke skjedd mer, og Geir sendte ny mail og ba om tiltak.
– Jeg ville de skulle komme å fjerne klatretårnet, isteden satte de opp anleggsgjerder, som ikke akkurat er så vanskelig å komme seg forbi. Også etter det har man sett barn klatre der.
Forsikringssak
Mot midten av september står tårnet fortsatt på sin plass, mellom skolen og barnehagen i Bleikvasslia.
– Da jeg snakket med de over telefon lovet de nytt før skolen startet. Kommunen trodde først de kunne bytte ut deler av tårnet, men da måtte man i så fall skiftet alle delene. De innså at det måtte et helt nytt tårn til, og det er fort et par hundre tusen.
– Det er husker og sandkasse, og det er ikke så interessant for de eldste. De blir fort sittende på benkene på finværsdager.
Ettersom skaden har skjedd på grunn av at snørydding, er det brøyteentreprenørens forsikring som skal dekke kostnadene.
– Sist jeg snakket med de hadde de ikke bestilt nytt. Nå begynner det å haste før telen setter inn, hvis ungene skal ha et klatretårn til våren.
Geir poengterer at det ellers er lite lekeapparater ute, spesielt til de eldste barna.
– Det er husker og sandkasse, og det er ikke så interessant for de eldste. De blir fort sittende på benkene på finværsdager.
Dårlig fotballbane
Han forteller at ellers er fotballinteressen stor i bygda, men fotballbanen bak skolen er visstnok et kapittel for seg selv.
– Den er totalrasset. Det skreiv jeg i samme mail til kommunen, men fikk bare et muntlig svar om at det var Bleikvassli IL sitt ansvar. Idrettslaget la det riktig nok på dugnad, men det er kommunen som eier fotballbanen, og er dermed deres ansvar, mener Geir.
– Det er enkelte som har kommentert at man ikke må la ungene løpe på banen her, for de ødelegger føttene.
Kunstgresset lå opprinnelig på Korgen stadion, og ble overtatt av Bleikvasslia i 2009. Ifølge Geir har det ikke blitt vedlikeholdt siden.
– Det er enkelte som har kommentert at man ikke må la ungene løpe på banen her, for de ødelegger føttene. Så dårlig er den.
Han er nå lei av å vente, spesielt med tanke på klatretårnet som står som en fare for barna som leker i området, både under og etter skoletid.
– Vi er vant med at vi må gjøre ting selv, men det betyr ikke at det er rett. Det er rett og slett ikke godt nok for ungene å ha det slik, avslutter han.
Svar fra TEK
På Tekniske tjenester er de kjente med situasjonen, og bekrefter at saken kjøres som en forsikringssak på brøyteentreprenørens forsikring.
«På slutten av vintersesongen ble det registrert en skade i toppen av klatrestativet som følge av stor belastning av snøen som blir lagret her (denne rutinen ble endret umiddelbart). Etterhvert som snøen tinet unna fikk vi mer oversikt over skadeomfanget og vi kontaktet leverandøren for å få bestilt nødvendige deler for å ordne skadene.» står det på en mail som enhetsleder for Tekniske tjenester, Thomas Wirthgen, har videreformidlet.
Ifølge mailen var det en del fram og tilbake før det ble klart at hele nettet må byttes ut. «Dette er betydelige kostnader og at saken nå kjøres som en forsikringssak på brøyteentreprenørens forsikring. Avhengig av leveringstiden må vi også ta stilling til om det skal monteres i høst, eller om vi bedre skal vente til våren.»
De er enige i at det er uheldig at det er gått så lang tid før dette ble avklart.
«Ytterlige sikringstiltak blir vurdert og gjennomført inntil stativet er reparert», lover de.
Videre spør vi Wirthgen om de må vente på erstatning fra forsikringsselskapet til brøyteentreprenøren før det blir satt opp nytt stativ.
– Det er en sak til entreprenøren og deres forsikringsselskap. Kommunen mottar et ferdig reparert stativ og følger saksgangen slik at det blir gjennomført snarest, svarer han.
Hvem har vedlikeholdsansvar?
Når det gjelder fotballbanen svarte TEK med denne kommentaren:
«Hemnes kommune er grunneier. Men det har ikke vært tek som har hatt vedlikeholdsansvar i de siste årene, selv om kommunen var involvert i diverse prosjekt og tiltak der. Det burde gjennomføres en befaring og kostnadsmessig vurdering av nødvendige tiltak. Så må det sees på ansvarsforhold og det må også finnes penger til det.»
– Det som er uklart for tiden er hvem som har driftsansvar siden ikke TEK har hatt det
Geir Oksfjellelv har stusset på svaret, og synes ikke det kan være noe tvil om at det er kommunen sitt ansvar.
Vi spør da, klart og tydelig:
– Hvem har vedlikeholdsansvar for fotballbanen i Bleikvasslia?
– Kommunen er grunneier og har da selvfølgelig ansvar. Det som er uklart for tiden er hvem som har driftsansvar siden ikke TEK har hatt det, svarer Wirthgen, og sier at han må undersøke saken nærmere.