Innbyggertallet i Bleikvasslia har hatt en katastrofal utvikling, nå tar lokalbefolkningen tak. De ønsker å snu utviklingen, og skape vekst, liv og røre.
På kort tid har prosjektet Muligheter Bleikvassli poppet opp i sosiale media til de som har en eller annen tilknytning til tettstedet. Forrige torsdag inviterte initiativtakerne til folkemøte, selvsagt med strenge koronaregler – her slapp ingen inn uten å ha blitt spritet ned og formelt registrert.
Vidar Lenningsvik var en del av en seks personers panel, ressursgruppa som skal holde styringen på prosjektet. Vidar var som vanlig frisk og entusiastisk, og prater like godt på innpust som på utpust. Han rakk derfor på forholdsvis kort tid å presentere prosjektet for de frammøtte.
Kraftig nedgang
– For noen måneder tok Olav Mastervik kontakt med meg om en idé, en mulighetsstudie for Bleikvasslia. Det har blitt færre arbeidsplasser og innbyggere etter at gruva ble redusert til en entreprenørbedrift. Dagens unge må søke ut av bygda for å skaffe seg jobb, det er ikke bra, fastslo han, og fortsatte:
– På et tidspunkt er ikke lenger en skole drivbart om nedgangen ikke stopper, det kan bli klasser med ingen eller bare en elev. Vi må ta tak og gjøre noe, så hvorfor har vi ikke gjort det tidligere? Saken er vel at vi egentlig har hatt det ganske så bra, og da har ingen tatt initiativ. Nå er vi moden, og vi kan komme med forslag.
Han var opptatt av at de forslagene de skal jobbe videre med må være så lite konfliktfylte som mulig, for om man står sammen blir man sterk.
Ekstern hjelp
– Olav mente jeg skulle lede dette, og det var det vanskelig å si nei til. Jeg skal stå som leder, men vi har leid inn kompetanse fra Vill Plan med Mats Mastervik. De skal sy sammen ideer til planer. Så skal vi fordele byrde og bygge et kontaktnett gjennom styret vi har her, sa han og pekte på panelet som besto av Heidi Fagerbakk, Hanne Marit Mikalsen, Susanne Holmen, Else Hoff og Geir Oksfjellelv. I tillegg passet Kåre Børli på med videokameraet slik at alt skal bli dokumentert.
– Vi har allerede mange forslag, noen har vi diskutert i mange år, men kanskje håpet at noen andre skulle realisere dem. Kanskje kan vi finne en til å starte, men de som gjør dette må ha resten bak seg for å skape økonomi i prosjektene, vi må støtte hverandre lojalt der vi kanskje tidligere har begrenset hverandre, sa han, og pekte på at man tidligere kanskje har pratet ned og funnet fram motsetninger framfor det motsatte.
Lenningsvik fortalte at tidspunktet var mer eller mindre perfekt til å finne ulike prosjekt og fremme forslag til arealbruk.
– Hemnes kommunen skal revidere sin arealplan nå, og om vi spiller inn ønsker er det langt enklere å få gode løsninger nå enn om vi må søke om bruk som er i strid med eksisterende plan. Kommunen kan jo ikke regulere til ting de ikke vet om. Vi må spille inn passelig realistiske ideer, vi har jo noen ønsker så er så heftige at selv jeg ser det som vanskelig å få til, sa Vidar, til latter fra salen.
Mats Mastervik kommer opprinnelig fra Bleikvasslia, men som en av mange flyttet han fra bygda. I dag er han bosatt i Bergen, og driver et selskap som blant annet tilbyr bistand i planfaser inn mot det offentlige.
Han gikk kjapt gjennom dagens situasjon for bygda, et rikt kulturliv, stor dugnadsvilje, mange hytter og gjennomkjøring.
– Det handler om å gjøre bygda attraktiv, men til det er vi avhengig av privat initiativ. Tiden da kommunen kommer og ordner opp er over, nå må ting skje privat. Når kommunen nå reviderer arealplanen, da er det viktig å komme med innspill i forkant, sa Mastervik.
Han mente at det kan være nødvendig med en geografisk avgrensning for prosjektet, og trakk fram gå- eller sykkelavstand fra sentrum som ideelt, og nevnte Gruva og Halvardalen som passende «utkanter».
– Det er en fordel å samle ting geografisk, og skape et mer levende sentrum.
Spørreundersøkelse
Han gikk også gjennom en spørreundersøkelse som alle med en eller annen form for tilknytning til Bleikvasslia oppfordres til å svare på.
– Når vi stenger denne skal vi gå nøye gjennom den og de forslag som kommer inn. Deretter skal vi lage innspill til kommunen, det blir bygdas dokument, sa han, og antydet at dette skal være klart på nyåret 2021.
Av konkrete forslag som allerede ligger i idekurven er å skape mer aktivitet rundt butikken, både bedre parkeringsmuligheter, forskjønning, lekeplass og andre ting. Også Mastervik trakk fram viktigheten av å ha et positivt fokus i denne fasen av jobben, problematiseringen kommer tidsnok senere i prosessen.
Spørreundersøkelsen er åpen ut september, og kan finnes på mpt.link/bleikvassli.
En rekke av de innkomne forslagene ble nevnt, folkehøyskole med søkelys på friluftsliv, campingplass, gang- og sykkelveier, områder for hyttebygging, cruise med Kolbein 2 på Røssvatnet og mulighet for vanlige folk å kjøpe drivstoff var blant de som ligger i kurven.
Mats Mastervik fortalte oss etter møtet at de ikke har hatt et oppdrag der de løser oppgaven slik de har valgt her.
– Det passer her å gjøre det slik, og med en spørreundersøkelse får vi vite hva folk både mener om dagens situasjon, det blir det viktigste, sier han, og er opptatt av at dette skal være bleikvassliinnbyggernes prosjekt, ikke en tilfeldig konsulents tanker.
– Vi er rådgivere til gruppa som eier prosjektet, altfor ofte kommer det folk utenfra og vet best, slik skal det ikke være.
– Hva tenker du er viktigst?
– Det enkleste er i alle fall å få mer aktivitet i sentrum. Jo flere aktører, jo større sjanse er det for at noen stopper og bruker penger her. I dag er det bare butikken, om det blir flere aktiviteter skaper det ofte enda flere aktiviteter, man kommer inn i en positiv spiral. Det finnes jo bygg som står der, sier han, og sikter til den gamle Kongsli-butikken: – Der er det plass til mange aktiviteter, det er gode parkeringsmuligheter og for eksempel nærhet til skuterløypene.
Mastervik peker på mulighetene for fritidsboliger. I Hemnes er det ingen kultur på at disse skal være sentralt, men kanskje tiden er moden?
– Å etablere muligheter for fritidsboliger i sentrum eller leiligheter for fritidsbruk åpner det seg nye muligheter. Dette ser vi mange andre steder i landet, avslutter han.
Innspill og ideer kan sendes inn via spørreundersøkelsen, eller sendes direkte til Vidar Lenningsvik på epost vid.sat@online.no