Rådmannen foreslår at serveringsstedene skal stenge kranene en time tidligere enn før, men viderefører prinsippet om at «alle skal få».
I praksis betyr det at alle som søker skjenkebevilling skal få, så lenge de har papirene i orden – det settes altså ikke noe tak på antall bevillinger.
Rådmannens forslag, som ellers ble enstemmig bifalt av Helse-, oppvekst- og kulturutvalget, skal behandles av kommunestyret mot slutten av september. Da skal de da også avgjøre om Vinmonopolet får lov til å utvide åpningstiden på lørdager og dagen før helligdager med en time, til klokken 16. Det som har vakt litt debatt i forkant av behandlingen er at også skjenkingen foreslås endret med en time, men da som en innskjerping.
Høring
Rådmannen oppgir resultatene fra Ungdataundersøkelsene og kommunens Folkehelseprofil som årsak til forslaget om å redusere skjenketiden, og skriver blant annet:
– Hemnes kommune oppnår svært dårlige resultater på flere ulike indikatorer. Flere av de kan knyttes alkohol/rus og psykisk helse. Undersøkelser viser at endringer på åpnings-/skjenketider har påvirkning på både folks helse og på voldsstatistikken.
Hemnes Ungdomsråd har i sin høringsuttalelse følgende kommentar til forslaget:
– Vi tror ikke det lønner seg å innskrenke skjenketiden fordi da drikker folk fortere og på kortere tid. Folk drikke mer hjemme, og hvis det ikke blir servering ute, så tar folk festen hjem.
Høringsuttalelsen fra Lensmannen i Hemnes støtter imidlertid rådmannens forslag, og han skriver blant annet:
– Med henvisning til tidligere gjennomførte Ungdataundersøkelser i Hemnes kommune er det godt kjent at det fortsatt er store utfordringer blant barn og ungdom angående at har for mange i ung alder som har brukt alkohol. Statistikken viser at det er fortsatt er altfor mange ungdommer som i ung alder har drukket alkohol og forsøkt andre rusmidler.
Politisk uenighet
I dag har serveringsstedene mulighet til å selge alkoholholdige drikker helt fram til klokken 02.30. Det er her det nå foreslås å kutte en time, slik at skjenkestopp blir klokken 01.30. I Rana gikk de nylig motsatt vei, og utvidet til klokken 03.00. Oppmykingen av skjenketiden kom på 80-tallet, og lokalt ble skjenketiden gradvis utvidet fra midnatt og etter hvert helt til klokken 02.30.
Lokalt har spesielt Kjell-Idar Juvik talt mot en endring, og peker blant annet på at Rana går motsatt vei.
– Jeg ser ingen gode argumenter for at Hemnes skal ha strengere krav enn det alkoholloven åpner for, og heller ikke avvike fra nabokommunen Rana sine bestemmelser. Vi har ikke diskutert dette i AP enda men dette vil jeg gå imot, skriver Juvik i en pressemelding.
Han mener dette vil gjøre Hemnes til en mindre attraktiv kommune:
– Jeg er enig i at vi skal ta på alvor ungdataundersøkelsen i Hemnes, men å begrense næringslivets muligheter i Hemnes i å omsette en lovlig vare innafor nasjonale bestemmelser mener jeg er feil medisin. Vi ønsker å satse på å være en attraktiv kommune både for boende og besøkende da kan vi ikke legge oss på et «dårligere» tilbud en Rana, avslutter Juvik.
Juvik delte også sine tanker på Facebook, men fikk da motbør fra partikollega Mette Varem som gjorde det klart at hun ville støtte rådmannens forslag. Da saken var til behandling i HOKU var Aps to medlemmer med på et enstemmig vedtak som støttet rådmannens forslag.
Juvik trekker fram næringens interesser, men så langt har ingen næringsaktører brukt sine muligheter til å komme med innspill under høringsrunden.
Bruker ikke skjenkeretten
Snorre Kristiansen driver Huset Café og Motell i Korgen, og har vært i bransjen siden 80-tallet. Han mener det ikke nødvendigvis er et gode for bransjen å ha skjenkerett til langt på natt.
– Selv om det har vært åpning for å skjenke til 02.30 kan jeg ikke huske at vi har benyttet muligheten mer enn tre ganger, og jeg tror heller ikke andre i kommunen har benyttet denne muligheten særlig. Jeg vet at bransjen nasjonalt ønsker stadig lengre skjenketider, uten at jeg helt har forstått hvorfor, sier han.
Vanlig praksis, også på julebord og andre arrangement har vært å skjenke til 02.00.
– Den foreslåtte endringen utgjør i realiteten bare at vi må stenge en halvtime tidligere, og slik tror jeg det er hos de andre i bransjen i Hemnes også, mener Kristiansen.
Forskjell på bygd og by
– Det er selvsagt forskjell på kundegrunnlag og marked i en større by og ute i bygde-Norge, her er det ikke nok kunder, og det er vanskelig å skaffe folk som vil jobbe på natta. Etter at vi har fått ut gjestene må det ryddes opp og lokalene må klargjøres til åpning neste dag, da går det fort halvannen time før de ansatte kommer seg hjem.
– Hvordan forandret det driften når det ble åpnet for økt skjenketid?
– Da vi startet her i 1997 kom gjestene gjerne ut mellom klokken 20.00 og 21.30, frisk og fin. Nå kommer de ut mye senere, og mange kommer seg ikke ut i det hele tatt. Det er enklere å gjøre en god jobb etter regelverket når folk ikke har startet festen hjemme tre timer tidligere. Vi kjenner jo gjestene, og det er ikke så veldig morsomt å nekte servering, selv om vi må gjøre det.
Jeg kommer nok ikke til å gå i tog for å kjempe for utvidet skjenketid.
Kristiansen er klar på at han ikke ønsker å være festbrems, men han innrømmer at det ikke gir økte inntekter med utvidet skjenketid.
Dyrt med sen skjenking
– Vi har fått økte kostnader, det blir flere timer å betale lønn for, og når gjestene gjerne kommer ut 23.30 har vi tre timer som skal redde hele kvelden, da blir det umulig å tjene penger. For å si det slik, jeg kommer nok ikke til å gå i tog for å kjempe for utvidet skjenketid.
– I Rana utvides tidene, er det ikke en fare for at folk da heller drar til Mo når de skal ut?
– Det kan selvsagt være, det var litt samme diskusjon da jeg jobbet på Rognan. Da var det Fauske som hadde lengre åpningstider, og som ble brukt som argument. Åpningstidene ble endret, men vi opplevde at de som ville dra til Fauske gjorde det akkurat like mye etterpå endringen.
– Hvordan ønsker du framtiden skal se ut?
– Jeg ser veldig stor forskjell de gangene vi har hatt arrangement som har lokket ut gjestene tidlig. Det har vært en helt annen stemning, og det har virket som både ansatte og gjestene har hatt det mye triveligere, trolig dagen etter også, ler Kristiansen, og antyder at det totale konsumet blir noe lavere hos gjestene.
– Hvordan skal dere få endret gjestenes vaner?
– Vi ønsker å ha flere arrangement med opplevelser, det kan være mat, musikk, standup eller andre ting. Vi setter pris på alle kunder, og skal nok fortsatt ha de «faste» festene 2-3 ganger i året, men vi ønsker å gi litt andre tilbud, og tror tiden er moden for dette. Nå kom koronaen og ødela de planene vi hadde lagt, det er veldig begrenset hvilke muligheter vi har nå.
Koronatrøbbel
– Hvor mange kan dere ta inn på et arrangement når dere skal følge smittevernsreglene?
– I selve kafeen kan vi nok ha maksimalt 40 personer om scenen er opptatt. Jeg ser at det er mange kreative løsninger for å gjøre organiseringen litt enklere, noen selger hele bord der kjøperen har sine nærme med seg, og slipper å forholde seg til avstand overfor disse. Vi håper å få kjørt noen arrangement i høst, da blir det trolig mat med bordservering etter en forhåndsbestemt meny.
– Dere har redusert åpningstidene kraftig etter at koronaen kom, og mange er sterkt kritisk til dette. Er det ikke på tide å øke igjen?
– Vi startet opp etter en konkurs i fjor, og med klare planer for hvordan vi skulle drive lønnsomt så vi fram til en realistisk vinter og sommer der vi skulle legge grunnlaget for solid likviditet. Så kom koronaen, som nystartet bedrift falt vi mellom alle stoler for støtte, vi ble nødt å sette på bremsene. Det koster å holde åpent, og når omsetningen er lavere enn lønnskostnadene ble vi rett og slett nødt til å kutte de timene med lavest omsetning. Vi skjønner at kundene er utålmodige, når ting blir litt mer normalt er målet at vi igjen skal kunne åpne tidligere, avslutter Kristiansen.