I en vanskelig tid for kulturformidlere er det viktigere enn noen gang å stå sammen. Festivalarrangørene på Helgeland har samlet seg for å lære av hverandre.
I oktober i fjor begynte flere festivaler å diskutere et mulig framtidig samarbeid, og allerede 6. februar i år ble Festivalnettverk Helgeland en realitet. Det overordnede målet er å øke lønnsomheten og bidra til bærekraftige festivaler på Helgeland. Festivalene i nettverket er solide kulturaktører, og hadde i fjor en samlet omsetning på over 50 millioner. I tillegg engasjerer de tusenvis av besøkende og frivillige i hele regionen. Likevel mener festivalene de kan bli enda bedre, at de har mye å lære av hverandre og at de kan bli sterkere sammen.
2020 har så langt vært et spesielt år for festivalene, og koronapandemien har rammet dem hardt. Flere av festivalene i nettverket har måttet avlyse årets arrangement, og det er kanskje viktigere enn noen gang å stå sammen.
Den 15. september hadde nettverket samling på Jernvaren hos Hemnesjazz. Alle i nettverket var representert foruten Havnafestivalen i Sandnessjøen. Kunnskapsparken Helgeland AS ivaretar prosjektledelsen for dette nettverket, og ledes av Marlene Jordbru, sammen med Torbjørn Aag.
Denne gangen var også Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører til stede for å dele sine tanker om fremtiden for festival-Norge. Hun ga mange gode råd og tanker omkring det hun mener er lurt å samarbeide om i tiden fremover. Medlemmene i Festivalnettverket tok godt imot de synspunktene hun delte med dem, og da hvordan kreative løsninger har fungert i koronatiden.
Dette året er jo veldig spesielt for alle, og ikke minst for kulturen. Etter 12. mars har det meste vært stengt, og konserter og festivaler har vært avlyst på grunn av Koronaen.
Koronakluss
I et positivt møte fulgte det diskusjoner og innspill som kunne gi flere muligheter for å arrangere konserter og festivaler. Regjeringens og FHIs retningslinjer har hele tiden vært i fokus hos de som har forsøkt å avholde festivaler og konserter.
Trænafestivalen ble i år avholdt med kun 200 publikummere tilstede. Dette var en krevende jobb å få til ute på en øy, hvor befolkningen selvfølgelig var engstelige for å få covid-19 smitte ut dit. Men alt gikk bra og ingen smitte ble registrert i ettertid.
At publikum er opptatt av smittevern gikk igjen hos flere arrangører. Inne på konserter og arrangement er folk veldig flinke til å overholde smittevernreglene. Flere trakk frem synspunkter som gikk på at så lenge folk var på konserter så var de flinke med avstander og håndhygiene.
Veien videre
– Vi må ikke slutte å arrangere konserter og festivaler, dette var møtedeltakerne skjønt enige om, samtidig som koronatiltakene må ivaretas.
– Det er kanskje mer viktig nå enn noen gang at vi står sammen, ga flere uttrykk for. Også at folk trenger det pusterommet som konserter av ulike slag kan gi. Mange føler seg redde og ensomme. De skal da vite at det er trygt å gå ut på arrangementer.
I det hele tatt viser Festivalnettverket at de tar situasjonen meget alvorlig, samtidig som de vil gi folk på Helgeland gode opplevelser. At de økonomiske resultatene ikke blir slik de kunne vært tar alle inn over seg, og tenker kortreiste artister og andre tiltak som kan dempe kostnadene noe.
De håper alle at publikum finner veien til konserter og andre arrangement, slik at en noenlunde hyggelig hverdag opprettholdes både for publikum, arrangører og musikere.