Leder

Ett, to eller tre Helgeland?

Denne uka er det offisiell åpning av ny E6 mellom Korgfjellet og Mosjøen. Snart er E6 mellom Trøndelag og Salten rustet opp til en standard som passer kalenderen, og ikke bare et historisk tilbakeblikk i gammel veibyggingskunst.

Dette betyr at Helgeland blir mer kompakt, avstandene i tid blir kortere, det skaper nye muligheter for samarbeid, vekst og verdiskapning. Vi har brikkene til framtidens puslespill, men om vi ikke legger brikkene sammen med naboene blir ikke bildet komplett.

Om vi ikke legger brikkene sammen med naboene blir ikke bildet komplett.

Den viktigste betingelsen for godt samarbeid er god kommunikasjon. Når de fysiske kommunikasjonslinjene gjennom offentlig infrastruktur blir bedre gjennom vei og flyplass er det på tide at volumet på verbal kommunikasjon dempes til innestemme. Neste steg er å sitte ved samme bord, det er utrolig hvor mye bedre utbytte man får av en dialog som ikke bare foregår i et ekkokammer.

Det er knapt til å tro at våre valgte politikere på Helgeland ikke makter å samle seg i et felles regionråd. Man har heller valgt å samle likesinnede, omtrent som fotballsupportere, som jo er programforpliktet til å være uenige. Våre politikere derimot bør føle seg programforpliktet til å bidra til å skape enighet og felles mål. Felles mål bør være enkelt, i alle fall om vi lar detaljene hvile til fordel for de lange linjene.

Vi blir stadig påminnet om hvordan statistikere ser på befolkningsmønsteret i framtiden. Vi har vært i en negativ spiral i stort sett all moderne tid målt mot sentrale strøk, men det er først nå når fødselsraten også har falt at dette blir svært merkbart. Helgeland har alle muligheter, men skal vi lykkes må vi være attraktive for våre unge. Det blir vi ikke gjennom slåssing med naboer om stort sett alt mulig og umulig.

Skal man lykkes må man tåle å gi og tåle å tape en og annen gang. Og enda viktigere, akseptere og respektere veivalgene også når det ikke går vår vei. Dette gjelder selvsagt for alle leire, og da er det kanskje passende å pusse støvet av noen ord fra ei gammel bok: Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til.