Det er nå ti år siden den første humanistiske konfirmasjonen ble gjennomført på Hemnesberget. Tidligere ble de humanistiske konfirmasjonene gjennomført i Mo i Rana.
Førstkommende lørdag er det duket for Humanistisk konfirmasjon i Hemnes. Det er i år fem konfirmanter som har fulgt kurset, og denne gangen er tilfeldigvis alle fra Hemnesberget. Også denne gangen er det Lars Sivert Larsen om har vært kursleder.
Gjennom disse ti årene har det i gjennomsnitt vært seks-sju konfirmanter. Det har variert mellom to og tolv konfirmanter fra kommunen.
Vi har møtt kursleder og konfirmantene for å få et lite innblikk i hva konfirmasjonen innebærer, og hvorfor de har valgt slik de har gjort.
– Humanistisk konfirmasjon har vært et tilbud for ungdom i Hemnes kommune siden 2010. Før det har de hatt tilbud med kurs sammen med konfirmantene i Rana. I dag holdes kursene i Hemnes, men vi samarbeider gjerne med andre lokallag på Helgeland. I disse årene har det vært samarbeid med Rana, Vefsn, Alstahaug og Brønnøy. Vi har hatt felles aktiviteter og arrangementer rundt omkring, og de siste årene har vi hatt fellessamlinger for alle humanistiske konfirmanter på Helgeland, forteller kurslederen.
– Humanistisk konfirmasjon er ikke et livssynsnøytralt tilbud, det er humanistisk. Det kan velges av alle, men passer ikke for alle. Som kursleder er jeg engasjert av Human-Etisk Forbund og opptrer på vegne av organisasjonen. Det legger noen føringer for hva du kan og må gjøre, og hva du må vite.
– Det er også viktig å si at en Humanistisk konfirmasjon er et supplement til den kirkelige konfirmasjonen. Og på ingen måte en konkurrent, forklarer Lars Sivert, som også er seremonimester under selve konfirmasjonen.
Allsidig innhold
– Hva inneholder kurset?
– I løpet av kurstiden er vi gjennom flere temaer som gir konfirmantene bedre innsyn for sitt valg. Vi snakker om hovedkapitler som tar for seg livssyn, menneskerettigheter, kritisk tenkning, identitet, og etikk.
– Når vi snakker om livssyn stilles spørsmålet om hva er livssyn? Dette beskrives gjerne som et sett med svar på grunnleggende og allmennmenneskelige spørsmål, som «hva er virkelig?», «hva er et menneske?», «hva er godt og ondt?».
– Disse svarene utgjør til sammen en rekke overbevisninger om hvordan ting i verden henger sammen, hva meningen med livet er, og hva som skiller gode handlinger fra onde.
– Slik går vi gjennom alle temaene, og gir konfirmantene svar og tanker omkring det å være humanist. En støtte og kanskje en rettesnor i overgangen mellom det å være barn og til å bli voksen, sier Lars Sivert Larsen.
Konfirmantene
I år er det tre jenter og tre gutter som skal gjennomføre den Humanistisk konfirmasjonen. Disse fem er Ida Hennie Jensen, William Øvrevoll Christensen, Pia Konstanse Sørensen, Sebastian Krog Berg, og Ingeborg Møllevik Skjæran.
– Jeg har faktisk ikke vurdert eller tenkt annet enn å konfirmere meg humanistisk, forteller Ingeborg. Omtrent det samme svaret kommer fra Pia, Ida og William.
Alle var enige om at det er viktig at de har fått tatt sine valg selv, og avkrefter at det er gavene som trekker mest. Alle var opptatte av at familie og venner kan møtes og ha det hyggelig i lag når det dukes for konfirmasjonsfest i aulaen på Hemnesberget.