På Korgen Camping har Gry Elly Fordelsen også merket følgene av koronasommeren, og forteller om større utgifter og kortere sesong, samt en rekordtravel juli.
Når hele Norge skal på campingferie i juli er det klart det blir travelt å drive camping. Gry Elly Fordelsen har mange år med erfaring i bransjen, men aldri har hun hatt en så travel sommermåned som i år.
– Koronasommeren førte til at mai og juni ble stille med relativt lite besøk, mens juli ble tidenes mest travle sommermåned. Det ble fullt trøkk både når det gjelder hyttebestillinger og plass til vogner, bobiler og telt. Det var ofte at vi måtte avvise gjester og sende dem videre til våre gode samarbeidspartnere Korgfjellet, Huset, Bjerka Camping og Yttervik. Men ofte var det jo fullt der også. Så da ble det telt for de som hadde det, eller rett og slett en natt i bilen.
Mer ressurser
Også campingene må ha strenge renholdsrutiner, noe som gjerne fører med seg ekstra kostnader.
– Vi har alltid hatt stort fokus på renhold, men denne sommeren har vi selvsagt økt innsatsen der desinfisering av alle overflater inngår som en naturlig del, opptil flere ganger i døgnet. Det går helt klart mer ressurser, både økonomisk og personalmessig, til dette. Dermed vil også utgiftene øke. Men jeg har stor tro på at vi skal komme oss helskinnet gjennom også denne sesongen til tross for større utgifter og kortere sesong.
Når det gjelder fiskere, har vi hatt dårligere besøk i år, ettersom de fleste av våre faste fiskende gjester kommer fra Sverige.
Gry forteller om lite fiskere på besøk i sommer, og ellers stor endring i kundemassen.
– Alle utlendinger som vi er vant å få hit allerede i mai, uteble naturligvis. Så besøkende i juni bestod i hovedsak av norske pensjonister i bobiler eller vogner. Når så juli kom, ble det som sagt fullt trøkk, fortsatt med hovedsakelig nordmenn, men nå også familiefolk. Hvordan august blir, gjenstår å se. De første tyskere, hollendere, dansker og noen franske har allerede vært innom, og jeg forventer innrykk av tyskere og hollendere spesielt, som vi vet har sein ferie. Når det gjelder fiskere, har vi hatt dårligere besøk i år, ettersom de fleste av våre faste fiskende gjester kommer fra Sverige.
Kan bli krevende
Hun tror nordmenn generelt sett bruker mer penger enn utenlandske turister.
– Her hos oss leier vi jo kun ut overnatting og fiske. Men jeg tror at alle de som velger å bli i flere netter på grunn av at de trives så godt, bruker ganske mye på butikkene og kafeene i området. I hvert fall vet jeg at de som bor og fisker her i opptil flere uker, bruker det meste av feriebudsjettet sitt på ulike tilbud i nærmiljøet. Og nå når vi gjennom Okstindan natur- og kulturpark har fått på plass produktark for mange av våre små reiselivsbedrifter og distribuert disse hos hverandre og på turistkontorer rundt omkring, så er det enda enklere å framsnakke og markedsføre hverandre. Ved å selge hverandre, får vi jo et mye bedre helhetstilbud for besøkende og vi opplever at gjester bestemmer seg for å bli i flere dager enn opprinnelig planlagt.
Hun ser for seg en krevende tid hvis koronapandemien skulle bli langvarig.
– Da vil en næring som reiseliv helt klart endre seg, der nordmenn vil feriere mer i eget land, slik som i sommer, og dermed også legge igjen mer penger i hjemlandet. Da må også tjenestetilbudet endre seg i takt med dette, noe som vil ta tid. Sesongen vil bli kortere og det krever mer av tilbyder å få inn penger på kort tid for å dekke utgiftene resten av året. Og det kan bli krevende, avslutter Gry Elly Fordelsen.