Mandag er det skolestart igjen, og spente små starter nok en gang sitt neste kapittel. Skolesjef Rolf Arne Westgaard forteller hvordan oppstarten blir i annerledesåret.
Det kan tenkes at mange foreldre i disse dager er lettet over at koronasituasjonen har roet seg såpass at deres førsteklassing får en noenlunde normal skolestart. Det er likevel en del endringer, som de fleste riktignok begynner å bli vant med, som følge av koronaviruset og føre-var-prinsippet. Få dager før første skoledag er det travelt på diverse skole- og rektorkontor, men skolesjefen virker å ha ting under kontroll.
Har du 20 unger er det plutselig 60 stykker inne i et klasserom. Da må vi begrense og si at man ønsker bare en forelder med. Der det er mange elever vil den oppfordringen gjelde på mandag.
– Det er alltid stas med første skoledag. Jeg er jo skolemann og har jobbet som lærer og rektor i mange år, og kjenner alltid at det kribler litt ekstra selv om jeg sitter her på kontoret. Jeg må nok ut en tur og kikke på mandag, sier Rolf Arne Westgaard.
Enklere for små klasser
Han forteller hvordan det står til etter sommerferien. Er det fortsatt kohorter og håndvask som gjelder?
– Skolene ligger på det som heter gult nivå, dermed er den en del føringer fra FHI som skal følges. Vi var jo i nivå rødt, da var det nedstengt og veldig strengt, mens nivå gult er en mellomting. Det er sluppet veldig opp på gruppestørrelser og hvem som kan være i lag. Det er fortsatt viktig å være nøye med håndhygiene og sånne ting.
Westgaard forteller at det naturligvis blir litt enklere for de mindre klassene.
– Det merket vi på innskrivingen av førsteklassingene. Vi kunne jo ikke ta inn alle hvis alle hadde med to foreldre hver. Har du 20 unger er det plutselig 60 stykker inne i et klasserom. Da må vi begrense og si at man ønsker bare en forelder med. Der det er mange elever vil den oppfordringen gjelde på mandag.
Ikke matservering på SFO
Matpakkeløsningen som man for tiden har i barnehagen, kommer også til å gjelde SFO i tiden framover.
– Vi kommer ikke til å servere mat på SFO. Det er rett og slett for å ha kapasitet til å ha åpent og å unngå at noen må stå og smøre mat. Man får ikke lov til å slippe ungene til å smøre selv, dermed er den en ren praktisk beskjed som har gått ut, at de må ha matpakke med.
– Ellers er det ikke så store grupper at man må endre noe. Fellessamlinger unngår vi, på tvers av trinn, men vi trenger ikke å dele opp noen klasser, legger han til.
Westgaard forklarer at mange restriksjoner ble lettet på etter 8. juni.
– Vi er veldige fornøyde med Folkehelseinstituttet og direktoratet etter det ble nedstengt. Vi har aldri opplevd en så god og tydelig informasjon og veiledning.
Også nytt av året er rektorer, hvor to av skolene har nye fjes på rektorkontoret.
– Vi har to nye rektorer som starter, på Bjerka og Finneidfjord. Vi har hatt rektormøter og oppstart, det er veldig hektisk for rektorer nå i disse planleggingsdagene før skolen starter igjen.
På Finneidfjord er det Dag Roald Djønne som starter.
– Han kom fra Frikultbarnehagen, før det har han jobbet som rektor ved Mo ungdomsskole i noen år. Han har 20 års erfaring som rektor, så vi er heldige der.
– Bente Marthinussen er bjerkaværing og blir rektor ved Bjerka skole.
Risikoanalyse
– Hvordan forholder dere dere til ulike meninger om hvordan ting skulle ha vært gjort?
– Vi forholder oss til Folkehelseinstituttet og de føringer vi får fra direktoratet. Men så er vi heldige som er mindre skoler, mindre grupper, kjører mindre kollektivt. Hadde vi tatt trikk og T-bane med ti tusen andre hadde vi snakket om andre utfordringer. Det er jo ei oppfordring på de som kan kjøre privat, at de bør gjøre det. Unngå buss hvis det er mulig.
– Så lenge det ikke er smitte er det jo ikke noe problem, men det vet vi jo ikke. Vi hadde en planleggingsdag for alle lærere i Hemnes. Da gjorde vi en ordentlig risikoanalyse sammen med kommuneoverlege Robert Novak og Lars Tore Hatten som er beredskapsansvarlig. Men det er klart at i verste fall kunne det ha kommet fire lærere fra hurtigrutetur, så vi ber folk om å tenke seg om.
Det gjelder fortsatt at ingen syke skal komme på jobb eller på skolen.
– God håndhygiene og hold avstand når man kan. Det er usikkert hvor folk har vært i ferien, både ansatte og elever. Det er derfor vi må ha gode rutiner. I går var jeg for eksempel på Bjerka skole, da måtte jeg skrive meg inn. Det er for å kunne smittespore hvis det i ettertid viser seg å være noen smittede der.
Risikogruppa
– Da vi hadde planleggingsdag hadde vi lister over hvem som var der. Der holdt de ansatte enmetersregelen og skolene satt i kohorter med to meter avstand mellom skolene. Do og pauserom til de ulike skolene. Vi prøver å være smart i forkant, forteller Westgaard.
– Skolestarten er vi veldig spente på nå. Vi har jo vært skånet for smitte så langt.
– Bør vi være forberedte på at skolene kan måtte stenges igjen om det skulle bli en oppblomstring av smitte?
– Det må vi være forberedte på. Jeg tror ikke det blir en ny nedstenging nasjonalt, men heller lokale stenginger. Men det vet man jo ikke.
– Hvordan tar dere vare på de som er i risikogruppa?
– De som er i risikogruppa, både ansatte og elever, gjør avtale med lege om man skal holde seg hjemme. Vi har noen elever som kommer til å sitte hjemme i oppstarten. Da kjører man undervisning gjennom Teams, en plattform som har vært mye brukt nå. Det diskuteres også om man skal prøve å kjøre direkte fra klasserom, så man kan løse det på ulike måter.
– Hadde det vært mange det hadde vært snakk om kunne det blitt en utfordring med ressurser, men pr nå er det kun to stykker det er snakk om. Det skal vi klare å håndtere.