Prisen på munnbind har skutt i været, men med riktig fremgangsmåte kan hjemmelagde masker være et godt alternativ.
Kjell Nordström er en av dem som har lagt mye arbeid i å utvikle gode hjemmelagde ansiktsmasker. Oppskriften er utviklet i samarbeid med sykepleiere på Ullevål sykehus, og er gratis og tilgjengelig for alle som ønsker å prøve selv.
Dugnadsånd
Da helsevesenet i Norge manglet smittevernutstyr tidligere i år, kjente designer Kjell Nordström på et ønske om å bidra.
– I den perioden var det mange som snakket om at man ikke fikk tak i munnbind. Så ideen oppsto rett og slett fra tanken: «Er det noe vi kan gjøre for å gi tilbake til de som går i krigen for oss?»
Med lettere tilgang på ansiktsmasker til vanlige folk, kunne de medisinske munnbindene brukes der det var størst behov for dem, forklarer designeren. Etter å ha saumfart internett på jakt etter ulike materialer og oppskrifter, gikk han i gang med å prøve dem ut.
Basert på råd, testing og tilbakemelding fra helsepersonell på Ullevål sykehus lagde han en ansiktsmaske med tre lag, hvorav det midterste er et utskiftbart filter. Maskene tåler kokevask, og de kan brukes igjen og igjen.
– Det er viktig å understreke at disse ansiktsmaskene ikke kvalifiserer som profesjonelt smittevernutstyr, sier Nordström.
– Sykepleierne bruker helt annet, kvalitetssikret utstyr i kontakt med pasienter. Målet vårt var å finne den beste løsningen vanlige folk kunne lage selv.
Nordströms ansiktsmasker ble også brukt i kampanjen #syforhelse, en folkedugnad for å bistå med frakker til norsk helsevesen da det var mangel på smittevernutstyr.
Munnbind eller ansiktsmaske?
På FHIs hjemmesider defineres munnbind som «medisinske munnbind produsert for bruk i helsetjenesten», mens ansiktsmasker defineres som «hjemmelagde eller fabrikkproduserte ansiktsmasker av tekstiler eller annet materiell». For hjemmelagde ansiktsmasker vil beskyttelsesgraden variere, mens medisinske munnbind må innfri visse standarder for beskyttelse.
– Helsepersonell må bruke medisinske munnbind, men for andre er de enklere engangs- eller flerbruksmaskene ofte tilstrekkelige. Disse bør brukes hvis det er vanskelig å opprettholde avstand til andre, for eksempel i kø eller på kollektivtransport, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.
– Fordelen med ansiktsmaskene er jo at man kan bruke dem mange ganger, så lenge man vasker dem mellom hver gang. De er et enkelt og rimelig alternativ til å kjøpe masse engangsmunnbind.
Og ifølge Oxford University kan hjemmelagde masker ha en betydelig effekt. Noen av maskene forskerne testet, var laget av kvalitetsmaterialer og hadde flere lag. Noen av disse hadde en filtreringseffekt på hele 95 prosent, har professor Melinda Mills uttalt i en pressemelding fra universitetet.
– Vi er veldig tydelige på at maskene vi har laget, ikke tilsvarer medisinske munnbind, ettersom vi ikke har fått testet dem og fått bekreftet akkurat hvor effektive de er, sier Nordström.
– Likevel er det klart at de har en effekt for å hindre dråpesmitte, så lenge man bruker dem riktig.
Økt etterspørsel
En av FHIs begrunnelser for å foreløpig ikke ha anbefalt generell bruk av munnbind, er den forholdsvis lave smittespredningen i befolkningen. Når vi nå nærmer oss skolestart og hverdag, fullere busser og rushtrafikk, har flere tatt til orde for bruk av munnbind eller ansiktsmasker når det er vanskelig å holde avstand. FHI anbefaler munnbind for folk på hjemreise fra «røde» land fra og med 7. august, og flere anbefalinger er ventet fremover.
Samtidig som flere nye munnbind-anbefalinger er rett rundt hjørnet, har apotekene i det siste opplevd en kraftig økning i etterspørselen.
– I motsetning til i vår er vi nå heldigvis ikke bekymret for at helsevesenet skal bli tomme for munnbind, sier Marte Kvittum Tangen.
– Likevel har munnbindene blitt uvanlig dyre, siden det er så stor etterspørsel. Nå om dagen må du gjerne betale 700–800 kroner for 50 munnbind. Det er enormt mye dyrere enn det var før korona.
Legen presiserer også at korrekt bruk av munnbind krever at de kastes med én gang du tar dem av, og at man derfor ofte vil trenge flere munnbind hver dag.
På hvilken måte beskytter munnbind?
Forskningen har enda ikke noe enytdig svar på hva som er mest effektivt – at smittede personer bruker munnbind for ikke å spre smitte til andre, eller at friske personer bruker munnbind for å unngå å inhalere dråpesmitte. Antakelig er begge deler like viktig, skriver videnskab.dk. I den amerikanske delstaten Missouri fortsatte to smittede frisører å jobbe. De bar til enhver tid enten ansiktmasker av tekstil eller munnbind av medisinsk kvalitet, og det gjorde de 139 kundene deres også. Ikke én eneste kunde ble smittet etter besøk i frisørsalongen. Men den ene frisøren smittet sin egne familiemedlemmer, fordi verken hun selv eller familien brukte munnbind eller ansiktsmaske hjemme. Dette er ifølge videnskab.dk et betryggende signal om at smitteriskoen minskes hvis alle bruker munnbind/ansiktsmasker. (Kilde: videnskab.dk) |
– For dem som ikke jobber i helsevesenet, kan det derfor være bedre å skaffe seg noen ansiktsmasker som kan vaskes og gjenbrukes, sier hun.
– Jeg tror vi kommer til å bli vant til synet av munnbind og ansiktsmasker i løpet av høsten.
Viktigst med riktig bruk
Selv om munnbind og ansiktsmasker har litt ulik grad av beskyttelse, sier Marte Kvittum Tangen at det viktigste er å bruke dem riktig.
– De må sitte godt over både nese og munn, slik at ikke luften går inn og ut på siden. For at de skal beskytte, må luften gå gjennom selve stoffet, og filtreres, forklarer hun.
Tangen nevner også en typisk feil man kan gjøre.
– Mange tar ofte på munnbindet, slik at det blir kontaminert. Det er ubehagelig å ha det på, og helt naturlig å ville flytte på det. Men beskyttelsen blir mindre effektiv hvis man tar på det med fingrene.
Både Tangen og Nordström understreker at verken munnbind eller ansiktsmasker erstatter myndighetenes anbefalinger om god håndhygiene og avstand til de rundt deg.
Må skiftes ut
Det kan friste å skyve munnbindet under haken, legge det i lomma eller henge det fra deg når du for eksempel skal spise. Tangen er klar på at et man kun skal bruke dem én gang.
– Hvis du for eksempel må ta det av for å spise, skal det kastes og erstattes med et nytt.
Flergangsmasker kan heller ikke tas av og på, forklarer Nordström. Derfor vil det ofte være nødvendig å ha med seg noen ekstra, rene masker.
– De brukte maskene skal ikke legges rett i lomma, men i en plastpose, slik at de ikke sprer bakterier eller virus, sier han.
Selv om du trenger en symaskin for å lage Nordströms ansiktsmaske, mener han at de fleste kan klare det med litt tålmodighet. Det samme gjelder riktig bruk, tror han.
– Vi må bare fortsette å følge med på helsemyndighetenes anbefalinger og gjøre vårt beste. Vi har lært veldig mange ting under denne pandemien, så jeg tror vi klarer å lære å bruke munnbind og ansiktsmasker også!
Slik bruker du munnbind og ansiktsmaske
Kilde: Folkehelseinstituttet |