Nortura på Bjerka var et av fire anlegg som ble vurdert da styret i Nortura besluttet å legge ned storfeskjæring tre steder.
I en pressemelding fra Nortura torsdag, kom det frem at Nortura har gjennomført en utredning som skulle vurdere gevinster ved samling av aktiviteter knyttet til nedskjæring av storfeslakt.
Det var nationen.no som først omtalte saken.
Utredningen har vurdert skjæring av storfe på Egersund, Bjerka, Gol og Førde. Storfeskjæringen ved anlegget på Bjerka blir videreført, mens storfeskjæring i Egersund, Førde og på Gol vil bli avviklet. Storfeskjæringen i Målselv er ikke påvirket av vedtaket.
– Ved å samle produksjon på færre anlegg får vi bedre kapasitetsutnyttelse, en forenklet vareflyt, større fleksibilitet og en mer forutsigbar bemanningsplanlegging. Dette setter oss bedre i stand til å modernisere driften vår, sier konsernsjef Anne-Marit Panengstuen.
Skal gi bedre økonomi til bonden
Pressemeldingen forteller at omleggingen skjer som et ledd i Norturas fireårsplan for industrien. Nortura planlegger de neste fire årene å investere om lag 1,4 milliarder kroner i moderniserte anlegg og en bærekraftig og fremtidsrettet industristruktur. Planen skal ruste norsk matvareindustri og norske bønder for en skjerpet konkurransesituasjon, fallende etterspørsel og gi bedre økonomi til bonden.
Tiltaket vil redusere transportbehovet mellom anleggene, og er et av tiltakene for å redusere klimautslipp fra veitransporten med 80 prosent innen 2030.
Nortura forventer at dette tiltaket vil redusere kjøring med lastebiler og vogntog med om lag 144 000 km årlig.
Vedtaket berører i alt 57 årsverk ved de tre anleggene.
– Dette er en tung beskjed å få for de som blir berørt. De ansatte ved våre anlegg har høy kompetanse og produserer effektivt, men samling av skjæreaktivitetene vil gi konsernet en innsparing som er helt nødvendig for å konkurrere mot norske og internasjonale tilbydere og sikre landbruk i hele Norge. Jeg kan garantere god dialog med våre ansatte og tillitsvalgte, slik at omstillingen blir så god den kan bli, sier Panengstuen.
Nye hovedanlegg
Nortura Rudshøgda og Malvik blir nye hovedanlegg for skjæring storfe i Nortura. Anleggene har i dag det største slakte og skjære volum på storfe og vil øke skjæreandelen ytterligere. Disse anleggene står for en stor del av Norges produksjon av kjøttdeig, biff, hamburger, kjøttkaker og kjøttboller. Å samle hovedandelen av storfeskjæringen på disse anleggene vil styrke aktiviteten som allerede er der.
– Satsingen betyr at Nortura vil samle og spesialisere produksjonen på anleggene. Dette gjør det mulig å ta i bruk økt grad av ny teknologi, i tråd med moderniseringsprosessen vi nå gjennomfører, sier Panengstuen.