Loppemarked er i vinden og Korgen Hobbybod & Hage gjør seg mer og mer bemerket blant lokalbefolkningen. Spesielt når overskuddet går til lokale lag og foreninger.
De som farter i eller gjennom Korgen en gang iblant har kanskje lagt merke til «loppis»-skiltene som fører deg opp og forbi Korgen sentralskole. På enden av en vei der, finner man Ragnhild Vassdal og Arild Karstensen sittende på terrassen sin, men ikke før man har passert et par boder stappfulle av skatter, samt noen klesstativ og bord som står ute. Ved siden av huset går et par moskusender og lager merkelige lyder, samt en rekke høns i ulike farger og fasonger.
Hobby
Ragnhild sitter med strikketøyet mellom hendene en fredags ettermiddag. Hun forteller hvordan Korgen Hobbybod & Hage ble til.
– Det startet i fjor i juni. Vi begynte med den ene boden og platten som vi bygde, og startet med salg av håndarbeid og loppis. Alt på hobbybasis kun fordi det er gøy. Vi ville ikke ha egen bedrift, og tenkte derfor at vi kunne gi overskuddet til lokale lag og foreninger.
Selv er hun søsteren til Kitty Vassdal, som i sommer gikk gjennom Nordland under «Kittys Solidaritetsmarsj». Foreninga LEVE betyr også mye for Ragnhild.
– Bare den foreninga i seg selv, det trengs så mye mer aktiviteter for å nå flere og hjelpe flere. Vi bestemte oss fort for at vi ville støtte dem. Jeg spurte også etter en liste over lokale lag og foreninger hos Hemnes Frivilligsentral.
Vi ville ikke ha egen bedrift, og tenkte derfor at vi kunne gi overskuddet til lokale lag og foreninger.
Ragnhild og Arild har i løpet av det siste året utviklet prosjektet, og stadig nye momenter dukker opp.
– Vi har jo høneprosjektet nå som også er en del av vår hage og som vi bruker mye tid på. 20 høns og et andepar som har hatt andunger i sommer. Vi har blant annet reinraset dvergsilkehøner som vi prøver å bevare, det er få som holder på med det i Nordland. Og så selger vi litt egg til diverse bakedamer. Høns har jo blitt populært å drive med på hobbybasis.
Håndarbeid
Korgen Hobbybod & Hage samarbeider også med lokale håndarbeidsleverandører, faktisk over 30 stykker. Ragnhild og Arild selger deres produkter og tar 20 prosent provisjon for å dekke litt av egne kostnader.
– Vi har mye strikking, sying, trearbeid, garn, Oriflame, og honning, ramser Ragnhild opp. Dette er da bare i den ene boden.
– Vi har en innholdsrik butikk, det er i hvert fall sikkert. Det har ballet på seg siden i fjor, så vi måtte få en til bod, forteller Arild.
Inne i den er det typisk loppemarked-ting. Mange kopper og kar, vaser, potter og litt klær.
– Alt her inne er til salgs, også hyller og det tingene står på, forklarer Arild når han viser fram boden.
– Loppedelen har tatt seg opp, det er et stort behov for brukt. Folk liker både å kjøpe og å komme med lopper. Og så har man gjerne veldig ulik standard. Det som er søppel for noen er gull for andre, sier Ragnhild.
Miljøbevisst
Paret har opprettet en egen facebookside til loppemarkedet, og kan på den måten holde interesserte oppdatert på hva de har fått inn.
– Vi har faktisk egne ønskelister ut ifra hva folk samler på. Alt fra kaffekverner til kattefigurer og uglefigurer. I år har det vært ekstremt stor etterspørsel etter blomsterpotter. Det tok helt av, ler Ragnhild og Arild.
Loppedelen har tatt seg opp, det er et stort behov for brukt. Folk liker både å kjøpe og å komme med lopper.
– Vi ser at folk har blitt mer miljøbevisst og prøver også selv å tenke på dette som et miljøtiltak. Dette er jo gjenbruk, og det hives for mye. Og så har vi sagt at vi skal prøve å ha klær. Får vi ikke solgt det her på en stund resirkuleres det videre til et annet loppemarked eller gjenbruk.
Ettersom loppisen foregår i deres egen hage, er åpningstiden noe varierende.
– Boden med produkter vi selger for andre er låst når vi ikke er her, men det andre står åpent slik at folk kan komme innom og kjøpe det de vil ha og Vippse oss summen selv om vi ikke er her, sier Ragnhild.
De forteller at mye avhenger av været, blant annet fordi mye står ute under åpen himmel.
– Vi må nok skranke det mer inn til vinteren, sier Ragnhild og forteller om andre forespørsler de har fått.
– Vi har blitt spurt om å få låne grillhytta slik at de kunne ta med seg ungene og være her en liten stund. I fjor inviterte vi SFO hit, og barnehagen har også spurt om å få komme og se dyrene. Det synes vi er veldig koselig.
Ragnhild forteller at de har blitt veldig glad i barna som ofte stikker innom.
– Jeg føler at de liker oss og følger med på dyrene og spør hvordan det går med oss. Det er jo en del som har oppdaget at vi selger litt godteri. I fjor hadde vi en gratiskurv med ting, og da laget de hytte i skogen og hentet ting. Vi så gleden hos ungene med at de hadde en annen plass med andre voksne som brydde seg om hva de gjorde. Man blir jo glade i dem.
Sosialt
De har merket at flere og flere tar seg turen innom, ikke nødvendigvis for å handle noe.
– Det hender noen stikker innom for en prat, for det er jo lettere å stikke innom et loppemarked enn å stikke innom på besøk hos noen uten invitasjon. Det gjør vi så lenge vi har kapasitet og tid til det. Folk setter pris på det sosiale, legger hun til.
Også de ser at koronasommeren har påvirket salget.
– Vi selger mer håndarbeid til utlendingene. Men flere og flere har begynt å oppdage oss, det kommer folk med lopper nesten hver dag.
Ragnhild sier at de fikk inn mye garn og håndarbeid i høst og har laget gevinster til en sommerbasar. Alle de pengene går også til lag og foreninger. De har også hatt flere tegnekonkurranser.
– Ja, vi får jaggu dagene til å gå, sier Arild.
– Vi legger ned mye tid i dette, og da er det artig å se at de lokale begynner å interessere seg og framsnakker oss.
Ragnhild, som er fra Bardal, kom til Korgen for noen år siden på grunn av jobb på sykehjemmet. Hun forteller at hun selv er veldig glad i loppemarkeder, og kaller det helst «loppis».
– Svenskene har et mye morsommere ord for loppemarked enn vi har, er Ragnhild og Arild enige i.