Hemnes er fortsatt koronafritt, og slik ønsker kommunens vaktmannskap det skal fortsette.
Det har gått fem måneder siden landet stengte ned. Tiltakene var omfattende, og de aller fleste ble på en eller annen måte rammet i sin hverdag, og kanskje enda mer, i helgene. En flott sommer der de fleste har vært svært så kortreist er tilbakelagt.
Med svært lavt smittepress lokalt er det fort gjort at skuldrene senkes, men når nyhetene fylles med meldinger om lokale utbrudd både innen- og utenlands holder de fleste seg til myndighetenes råd.
Strenge krav
Etter at Västerbotten ble «friskmeldt» kan man nå fritt passere grensen over til Storuman kommune og Hemavan. Hemnes kommune har imidlertid satt strengere regler for sine ansatte i helse- og omsorgstjenesten. For å unngå å bli satt i jobbkarantene må følgende kriterier oppfylles om de velger å passere svenskegrensen:
- Oppholdet har kun vært i Storuman kommune
- Man har ikke oppsøkt offentlige bygg som butikk/ serveringssteder
- Man overnatter på egen hytte
- Den ansatte er frisk ved hjemkomst, og har overholdt alle smittevernråd
For helsepersonell som ikke oppfyller disse kravene er det egne regler.
– Helsepersonell som har vært i utlandet må gjennomgå to koronatester med minst fire dagers mellomrom før de får møte på jobb igjen. Om ansatte allikevel velger å dra over grensen kan de ikke benytte egenmelding mens de er i karantene, forteller seniorrådgiver i Hemnes kommune, Lars Tore Hatten.
Om reisen har vært til et rødt område blir det uansett 10 dager med karantene, selv om koronatestene er negative.
I beredskap
Hatten har sammen med Randi Erlandsen åpnet ytterdøra på rådhuset på gløtt for Avisa Hemnes til tross for at det fortsatt er stengt for besøkende uten avtale. Erlandsen ble opprinnelig ansatt i ett engasjement for å få gjennomført den store omstillingsprosessen i kommunen, en prosess som nok blir en del forsinket som en følge av pandemien. Begge sitter i beredskapsgruppa som før ferien møttes daglig.
– Nå har vi møter en eller to ganger i uka, eller etter behov. Vi har også gjenåpnet koronatelefonen slik at innbyggerne kan ringe og få svar på spørsmål fra oss, forteller Erlandsen.
Denne uka var det skolestart, og rådhuset fylles også mer eller mindre opp igjen etter ferieavviklingen.
– Vi vet enda ikke om det har kommet inn smitte gjennom besøkende eller at våre innbyggere har vært ute og reist, det gjelder både de som er ansatt i kommunen og andre.
Roser befolkningen
Erlandsen og Hatten er svært fornøyde med hvordan innbyggerne i Hemnes har forholdt seg til reglene, og tatt ansvar. Nå er de opptatt av at dette videreføres utover høsten.
– Det har blitt åpnet opp for flere arrangement, og det kan være opptil 200 personer til stede. Hvordan er reglene, kan alle arrangere, eller må det godkjennes?
– Om det er et kommunalt anlegg som benyttes må det fylles ut en risiko- og sårbarhetsanalyse og innleveres i forkant. Vi har laget en mal som arrangørene kan benytte. Så må det noteres navn og telefonnummer til alle som er til stede, i tilfelle det oppstår smitte og vi må gjennomføre smittesporing, forklarer Hatten, og føyer til at malen legges ut på kommunens hjemmesider slik at øvrige arrangører kan benytte den.
Munnbind?
– Det er mye snakk om munnbind, er det noe kommunen ønsker at innbyggerne skal benytte?
– Det er slik at det aller viktigste er meteren, den skal gi 80 prosent forebygging, og er alene mer effektiv enn munnbind. Vi er ikke i et område der det tilrådes bruk av munnbind. Så lenge vi har mulighet for avstand, samt gode hoste- og nyserutiner, er dette tilstrekkelig slik situasjonen er i dag, sier Erlandsen.
Det er spesielt innen kollektivtransporten at dette kan bli utfordrende, og i Hemnes gjelder dette i all hovedsak på skolebusser.
– Tiltaket med å sette inn en ekstra buss mellom Bjerka og Korgen opprettholdes, det er så vidt vi vet den eneste ekstrabussen i Nordland, nettopp for å unngå for stor trengsel, sier Hatten.
I vår var det mange kommunalt ansatte som jobbet fra hjemmekontor. I dag har dette normalisert seg.
– Det er svært få som nå har hjemmekontor, selv om det har vært en god løsning for en periode. Folk savner det sosiale på jobb, og det kan bli mer utfordrende å løse enkelte oppgaver. Det holdes møter, men det er viktig å overholde avstandskravene, og når det ikke er store nok møterom kan ikke særlig mange møtes samtidig, forklarer Erlandsen.
– Det er også minimalt med kurs, de ansatte har nok ikke lyst å reise til mer smitteutsatte steder, og det er få tilbud om kurs slik situasjonen er.
Bruker erfaringene
Selv om bremsene er på og det er mange tilpasninger er det mye som er endret fra i vår.
– Det vi gjorde i vår ga oss erfaringer, og selv om vi tar situasjonen på største alvor kan vi nå tilpasse oss bedre med færre konsekvenser. Det blir spennende utover høsten, når forkjølelser og influensa vanligvis fører til mannefall, hvordan dette blir i år. Nå skal folk holde seg hjemme om de har symptomer, men for dem som nå har erfaring med hjemmekontor kan kanskje flere oppgaver enn tidligere utføres selv om de er litt syke, sier Erlandsen.
Hemnes kommune har på tross av tiltakene greid å holde tjenestene til innbyggerne oppe, selv om rådhuset har vært stengt for publikumsbesøk. Det virker som innbyggerne har vendt seg til stengt dør, og heller bruker telefonen eller digitale tjenester, sier Hatten og Erlandsen, og mener at det ikke er mange som er på døra.
For de som blir syke har Hemnes i stor grad etablert et samarbeid med Rana. Enhetsleder for Helse og velferd i Hemnes, Siv Bårdsen forklarer:
– Vi har både et testsenter for korona og en luftveisklinikk for de som trenger legehjelp, men har symptomer som betyr at de kan være smittet. I tillegg er det en sengepost om det blir nødvendig.
Hemnes har også oppgradert seg opp for å være bedre rustet i tilfelle et smitteutbrudd.
– Kommunen har anskaffet et smittesporingsverktøy, DIHS-2. Dette er et dataverktøy som skal gjøre det enklere å foreta smittesporing. Opplysninger om smittede legges så inn i et offentlig register, forklarer Bårdsen.
På kommunens hjemmesider er det en egen seksjon for informasjon rundt korona, i tillegg har de igjen åpnet for koronatelefonen.