Også i Bleikvasslia uteblir utlendingene i sommer. Selv om norske turister er godt kjent med brunost, kan det fort dukke opp en og annen nordmann på jakt etter kremkake i kaféen på Gammelskola.
I Bleikvasslia merkes det også at det er norgesferie som gjelder i år. Det kan føre med seg både positive og negative konsekvenser, men antall kunder innom kaféen på Gammelskola er nokså lik som tidligere mener leder av Bleikvassli bygdelag, Heidi Fagerbakk.
– I løpet av et år er det onsdagskaféen, vinterfestivalen, kamkakfestivalen, bingo, bildekvelder, samt salg av kamkake, kaffe og middager som foregår i bygdelaget. I år ble jo mye av det avlyst, men vi har fortsatt salg av kamkaker og kaffe hver dag i ferien. Vi har jo ungjobbere her en måned i sommer som baker for fullt.
Bleikvassli bygdelag mistet en stor inntektskilde da kamkakfestivalen ble avlyst. Også kaféen har vært stengt en stund i vinter og vår.
– Kaféen fikk vi åpne i midten av juni, men enmetersregelen er der likevel. Vi kunne ikke åpne før snøen var borte slik at vi kunne ha folk ute, inne kan vi ikke ha mer enn rundt 25 stykker med en meter avstand. Vi har heldigvis også et aktivitetshus vi kan bruke om vi passer på at det ikke blir for mange der.
Kremkake?
Heidi trenger ikke mange sekunder for å regne ut hvor mange utlendinger som har vært innom.
– Det har vært veldig lite utlendinger, 6 tilsammen. Det har derimot vært veldig mye folk fra hele landet, fra nord til sør. De er gjerne nysgjerrige på hva dette er for noe. Vi hadde et par som stoppet innom for å få seg litt kaffe og kremkake. Hun hadde egentlig ikke så lyst på kremkake, og ble positivt overrasket da hun fant ut at det var kamkake. Det likte de og kjøpte med seg.
Hun tror ikke nødvendigvis det har vært færre folk innom i år enn tidligere.
– Mengden er kanskje lik som i fjor. Men det er jo litt gøy med utlendinger, de aner ikke hva de kjøper. Mange har smakt brunost her for første gang og likt det, og jeg har måtte henvise til butikken for vi kunne jo ikke la de kjøpe vår brunost, ler hun.
Selger unna
Tidligere har de bakt kamkake til kamkakfestivalen i tillegg, i år har de solgt unna alt etter hvert.
– Vi kan ikke ha festivalen i år, og da sliter vi jo litt. Vi baker og selger for livet for å ha en inntekt. Men det er selvfølgelig viktigere med folkehelsa enn med Gammelskola. Vi må bare stå på. I går bakte vi 156 kamkaker og solgte 155. Da var vi bare tosammen. I dag åpnet vi klokken 11.00 og var fri klokken 13.00.
Det er jo litt gøy med utlendinger, de aner ikke hva de kjøper
Også den avlyste vinterfestivalen er en tapt inntektskilde for Bleikvassli bygdelag.
– Vi bruker jo å ha en del arrangementer utenom, for eksempel tapaskveld. Framover får vi prøve å være mer kreative og finne på ting som ikke involverer så mange folk på en plass. Jeg har blant annet tenkt på bilbingo, det skulle vi egentlig ha i vår, men nå blir det kanskje til høsten.
Kaféen kommer visstnok til å være åpen helt til det blir for kaldt for å sitte ute.
– Etter det må man kanskje ha påmelding? Det er synd, for det er ikke nødvendigvis så trivelig, men vi har utgifter å betale hvis vi skal greie å drifte Gammelskola. Og så har den jo 100-årsjubileum i år! Planen var å ha et arrangement i løpet av høsten, det ligger i lufta enda. Men vi vet jo ikke hva myndighetene finner på. Kanskje man kan ha det over to dager, puljevis? Vi får prøve å sprite og holde avstand, restriksjonene er jo viktige, sier Heidi Fagerbakk.