På den ytterste delen av neset på «Heimneset» (Hemnesberget) har det foregått en betydelig oppgradering som har gått litt under radaren for den jevne hemnesværing. Nå kan resultatet beskues om man legger turen til Odden.
For mange år siden kom fagmaleren Thomas Sundebäck til Hemnesberget. Han kjøpte opp et område i Odden med ei falleferdig og farlig kai og fire brygger i dårlig forfatning. Kaia og bryggene ble i 1921 brukt da deler av Knut Hamsuns prisbelønte roman «Markens grøde» ble innspilt som stumfilm på Hemnesberget.
Etter år med stor innsats og stort pengeforbruk fremsto kai og brygger nesten som ny. Mange mente til og med at det ble bedre enn nytt. Nå har han igjen brukt store summer på å gjøre området han bor i langt mer velstelt enn det har vært frem til nå.
– Ja, det har nok gått med et sted i overkant av fem hundre tusen for å få bygningen og området rundt slik jeg ønsker det, innrømmer Sundebäck. – Men det har vært vel verdt det, understreker han.
Bussgarasje
– I fjor kjøpte jeg det gamle skuret som for mange, mange år siden var Helgeland Bilruters bussgarasje og lagerbygg. Senere eid av private, og de seneste år i hovedsak brukt til lager. Bygget hadde vært uten synlig vedlikehold over lang tid, og fremsto nesten som et rivningsobjekt. Men jeg så muligheter og satte i gang en omfattende renovering både innvendig og utvendig. Nå har jeg fått meg en meget romslig garasje, og i tillegg er det blitt flere møblerte oppholdsrom.
På et avgrenset uteområde i østre ende av det oppussede garasjebygget har han fått lagt brostein og satt opp en gruppe hagemøbler.
– Uteområdet rundt hele det oppgraderte bygget var like viktig for meg å få gjort noe med, forklarer Sundebäck. Nå har ikke bare bygget, men hele tomta fått en ansiktsløfting jeg er godt fornøyd med, forteller Sundebäck mens han tar en pause fra plenklipping og går en visningsrunde på området.
– En solid mur mot sør og vest har jeg hatt hjelp til av maskinkjører Leif Halvor Olsen fra Dalselv. De store steinene kommer fra Nesna. På det høyeste partiet er muren gjort med to avsatser for ikke å bli for bratt og dominerende. Jeg har plantet rosebusker på plenen under muren i vest. Når de vokser til vil mye av muren bli delvis skjult, og på en avsats midt på en del av muren skal det neste år settes ut store krukker med blomster. Jeg tror det kommer til å bli fint, mener Thomas Sundebäck.
Ikke bare idyll
Men en sak er Sundebäck langt mindre tilfreds med.
– På område øst for min tomt er det et kommunalt friområde som ikke akkurat er mye å vise frem. Dette burde det vært gjort noe med, påpeker Sundebäck.
– Her hensetter folk båtvogner, biler, tilhengere og annet skrap som ikke akkurat er til forskjønnelse for dette området. Denne delen av området kunne med fordel vært regulert til parkering, asfaltert og skiltet – ikke minst for bobilturister sommerstid. Etter som jeg har hørt er det ofte så fullt på området for bobilparkeringa ved Båtstua og marinaen at turister som kommer til Hemnesberget enkelte dager bare må snu. Her ute kunne de virkelig få nyte fred og ro.
Thomas Sundebäck har ikke bare sansen for å holde området han disponerer i Odden stelt og fint, han liker også å ta vare på noe av selve båthistorien Hemnesberget er så kjent for. På plenen vest av garasjebygget har han i mange år hatt stående et gammelt styrehus fra ei av de tusenvis av skøytene som er bygget i vårt nærområde. Tidens tann hadde nå begynt å tære på dette styrehuset etter år uten noe særlig vedlikehold. Derfor har Sundebäck også sørget for at dette klenodiet har fått sin påkrevde oppgradering.
– Dette styrehuset bærer ennå navnet det hadde som en del av skøyta «Risøyfjord», ei fiskeskøyte bygget på Sund. Kåre Hansen Sund bygde styrehuset, og den som i sin tid utførte innredningsarbeidet var Godthard Hind. Sånt er verd å ta vare på, avslutter Thomas Sundebäck etter sin omvisning på det oppgraderte området i Odden på Hemnesberget.