Før barna skal begynne på skolen til uka er det lurt å ta et blikk på dem og vurdere hva slags sekk som trengs og hva de trenger for å jobbe best hjemme.
Stiv nakke og rygg er kanskje ikke noe man assosierer med seksåringer og andre skolebarn, men det er likevel noe som kan melde seg om man ikke følger med. Kiropraktor Cecilia Lothe ved Klinikk for Alle på Majorstuen påpeker at barn og ungdom legger grunnlaget for vaner resten av livet med valg av aktiviteter og handlingsmønstre. Der for er det viktig å være bevisst ved skolestart.
– Hvis du unngår plager når du er yngre, får du det bedre senere også, sier hun til NTB.
Riktig sekk
Hvert år er tips og råd om riktig sekk et tema, og i Norge bruker elever skolesekk ennå, tross digitalisering og færre bøker. Det viktige for de små er at den ikke er for stor, henger ned over rumpa eller er for bred.
– Det er viktig å ikke kjøpe for stor sekk, ikke tenk at de skal «vokse inn i sekken». Armene må kunne svinge fram og tilbake på begge sider. Stropper og reimer må også kunne reguleres av barnet. Blir det for dyrt å kjøpe ny sekk for ofte, så får de heller overta brukt sekk fra andre, foreslår Lothe.
Artikkelen fortsetter under grafikken
Et kjapt søk på Finn.no bekrefter at det finnes et hav av muligheter for slikt.
Videre understreker hun at sekken ikke må bli for tung, den skal faktisk ikke veie mer enn 10–15 prosent av barnets vekt.
– Hos en 6–7-åring blir jo ikke det mer enn 3–4 kilo. Når sekken er prøvd på og tilpasset, er det viktig å etablere gode vaner og ha den på begge skuldrene, sier hun.
Komplekse problemer
Når barn og ungdommer kommer til kiropraktor med rygg- og nakkeproblemer, er det ikke slik at skolesekken nødvendigvis pekes ut som synderen.
– Slike plager hos barn er sammensatt, og skolesekken er ett av flere tema som kommer opp: Om den for eksempel kan pakkes annerledes. Nå som vi har hatt en lang periode med nedstenging og tiltak mot korona, ser vi at den største utfordringen er mangel på fysisk aktivitet, sier Lothe.
Artikkelen fortsetter under bildet
Mens de mindre barna savner noen å leke med og organiserte aktiviteter, har mange tenåringer mistet motivasjonen etter at breddeidretten falt bort.
– Det blir fort mye stillesitting for aldersgrupper som trenger opptil halvannen time fysisk aktivitet per dag, sier hun.
Pauser og variasjon
Kiropraktoren har noen enkle tips for hjemmearbeidsplassen til barna og skjermbruken generelt.
– Da vi åpnet opp igjen etter nedstenging i seks uker, fikk vi med oss at en del av de større barna hadde sittet mye stille på kjøkkenet og ligget mye i senga. Også de mindre barna satt gjerne ved kjøkkenbordet med hjemmeskole og lekser. Da bør man ta en titt under bordet og sjekke at de har god støtte for føttene, at de ikke dingler med beina fra stolen. Sjekk også at det er bra lys der de sitter, sier Lothe.
Hun foreslår at man ikke nødvendigvis legger opp til én arbeidsplass, men varierer litt.
– Man kan sitte eller stå litt hvor som helst nå egentlig, ligge litt på sofaen, stå litt ved bordet og sitte på ulike måter. Vi har et slagord – «den beste sittestilling er den neste sittestilling» – og det handler om variasjon.
Skjermvalg
Også når det gjelder skjermbruk, er det viktig med variasjon, spesielt på grunn av synet.
– Barn kan på lik linje med voksne få problemer med synet ved overdreven skjermbruk, i tillegg til nakke og skuldre. Hvis man for eksempel spiller mye, er det lurt å bytte mellom ulike avstander til skjerm, for eksempel mellom PC, mobil og TV, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet
Akkurat hvor lenge som er lenge nok per dag med spilling, er ikke en diskusjon Lothe vil være med på.
– Vi oppfordrer uansett til å ta seg en tur ut og gå eller sykle der det er forsvarlig, ellers kan det bli mye skjermbruk, sier hun, og minner om hvor viktig fysisk aktivitet er for læring, søvn og velvære generelt.
– Der gjelder det for de voksne å være gode rollemodeller.
(©NTB)