Neste år kommer det en ny, desentralisert sykepleierutdanning på Helgeland. Hemnes kommune ser at behovet er økende, og håper på å få mange nyutdannede hit.
Berit Gutvik er sykepleier og jobber i hjemmesykepleien på Hemnesberget. Hun var ferdigutdannet for 22 år siden og trives godt i jobben.
– Jeg begynte på sykepleien fordi jeg syntes det hørtes interessant ut. Man får brukt både hjerte og hjerne, og så trives jeg godt med å jobbe sammen med eldre. Det er et variert arbeid med alt fra enkle oppgaver til avansert sykepleie.
Oda Johanne Risvik Turan var ferdig utdannet sykepleier for 8 år siden og jobber på Korgen omsorgssenter.
– Det var vel egentlig mamma som dro meg med dit først. Jeg fikk sommerjobb der og trivdes godt med å jobbe med eldre. De har så mye å gi, mange historier, og man får se dem på en annen måte.
Hun er på to forskjellige avdelinger, en sykehjemsavdeling og en korttidsavdeling.
– Jeg trives nok best på korttidsavdelingen. Der kommer det folk som er utskrevet fra sykehuset, men som ikke er klare til å dra hjem riktig enda. Der trenger de mer oppfølging og det skjer litt mer.
Korttidsavdelingen
Ragnhild Fineide er sektorleder for Korgen omsorgstjeneste, og forteller at de nylig har omorganisert slik at det nå er en ren korttidsavdeling. Denne endringen ble framskyndet på grunn av koronaviruset, for at kommunen skal være i stand til å ta imot det som eventuelt kan komme.
– Det er annerledes nå enn før, pasientene skrives ut fra sykehuset raskere. Før fikk vi ti dagers varsel om at det kom en pasient fra sykehuset. Vi fikk altså ti dager på å gjøre oss klare, og pasienten lå på sykehuset og ventet imens. Nå har vi et bedre samarbeid og en konstant dialog med sykehuset, og er klare for å ta imot pasienter med en gang.
Hun har merket at mange som går sykepleien ønsker å jobbe på sykehus.
– Da kan en slik korttidsavdeling på et sykehjem være et godt alternativ.
– Der kommer man borti mye, og har mange utfordringer. Da synes jeg det er veldig greit å veksle mellom to avdelinger, så kan hodet få hvile litt etter jobbing på korttidsavdeling. De er heldigvis veldig flinke til å sette inn ekstra folk med en gang det trengs, legger Oda til.
Egenskaper og arbeidsoppgaver
De forklarer hvilke oppgaver en sykepleier har på et sykehjem.
– En sykepleier skal fungere som et bindeledd mellom pasient og lege, og har for eksempel ansvar for medisin, sier Oda.
– Sykepleiere skal kunne vurdere helsetilstanden til pasienten på en annen måte. Det er en nødvendig kompetanse, sier Ragnhild.
– Hvilke egenskaper bør man ha for å kunne bli en god sykepleier?
– Jeg tror at mye i en stor grad kan læres. Om man kvier seg for å stelle noen nedentil eller ta rede på oppkast, så er det noe man lærer seg og blir mer vant med etter å ha gjort det noen ganger. Ellers er det viktig å ha litt sosiale egenskaper, sier Oda.
– Jeg synes selv det fortsatt kan være utfordrende å ta rede på oppkast, men det går jo alltid bra. Det finnes mange forskjellige typer mennesker i sykepleien, og man utfyller hverandre, sier Berit.
Oda er tydelig på at det nok lønner seg å takle litt press.
– Det er også en ting som blir lettere med tid og erfaring.
Ny sykepleierutdanning
Ny desentralisert sykepleierutdanning på Helgeland er et samarbeidsprosjekt mellom VID vitenskapelige høgskole, alle kommunene på Helgeland og Helgelandssykehuset. Oppstarten er tenkt høsten 2021 med 20-25 studenter og studiested Sandnessjøen.
– Det har vært en slik desentralisert utdannelse før, men nå er det noen år siden sist. Denne gangen har vi gått sammen for å få det til, sier Ragnhild.
Hun forteller at Hemnes kommune ikke har så aller verst dekning på sykepleiere pr dags dato, men at behovet kommer til å øke drastisk de kommende årene.
– Vi trenger sykepleiere i kommunen, det er en god del som går av med pensjon de kommende årene. Jeg talte rundt 100 ansatte over 50 år, og det er litt skummelt å tenke på.
Hemnes kommune har laget en strategisk rekrutterings- og kompetanseplan for Helse- og omsorgstjenesten i årene 2020-2023.
– Vi har i den forbindelse en støtteordning hvor man kan søke om å få dekt inntil 100.000 kroner hvis man binder seg til kommunen. Støtteordning har vi hatt før, men nå har vi økt summene. Vi støtter mest det vi trenger mest, smiler Ragnhild.
Gode jobbmuligheter
En ordinær sykepleierutdanning tar tre år. En desentralisert utdanning tar fire år og består av samlinger med friperioder imellom, noe som kan være gunstig for de som ønsker å jobbe ved siden av. En god del av utdanningen består av praksis, noe både Oda og Berit er enige om er en stor fordel.
– For min del var det veldig godt å komme seg ut i praksis når man begynte å bli lei av teori. Det er veldig fordelaktig for de som er litt skoleleie, sier Oda.
– I praksis skal man også innom forskjellige tjenester, psykiatri, kirurgisk, medisinsk, sykehjem, hjemmesykepleie, ramser Berit opp.
Ragnhild forteller at det før har vært mange småstillinger i Helse- og omsorgstjenesten.
– Vi har gjort en stor jobb for å få bort småstillinger og øke stillingsprosenten. Her er det rett og slett snakk om matematikk. Et av tiltakene var å ha 12,5-timersskift i helgene. Vi har gjort mye, men har fortsatt en vei å gå.
Berit og Oda vil begge fremme sykepleieryrket, og ufarliggjør det å jobbe med eldre.
– Å utdanne seg til sykepleier er et sikkert valg, da er man omtrent garantert jobb i framtiden, avslutter Berit.