De får være ut i frisk luft samtidig som de gjør viktige ting for naturen. Og det virker, det blir mindre plast i naturen.
Femte klasse fra Hemnes sentralskole ble først observert i Hundneset. Senere kom det signaler om at de også skulle bli å finne inne i Geitvika, nærmere bestemt på Rognholmen.
Og helt riktig, de var på plass. 15 elevere sammen med to lærere var i full sving med å rydde fjæra for plastavfall. Elevene var delt opp i grupper og hadde fått tildelt hansker, plastposer og område som skulle ryddes.
– Det vi gjør her er jo veldig viktig. Fugler og andre dyr skal jo ikke spise plast, og heller ikke surre seg inn i plast tau, sier Patrik, når vi spør om hvorfor de gjør dette.
– Det er jo også viktig å få vekk all plasten som ligger rundt omkring. Det er jo ikke fint heller. Og se her har noen glemt en halv joggesko, sier Henning, som lurer på hvor den andre skoen er.
Langsiktig arbeid
– Vi har nok gjort dette i ca. 10 år. Den gangen samlet vi plast i store svartsekker, men i dag kan vi benytte mindre poser. På grunn av Koronaen er vi litt seint ute med strandryddingen i år. Derfor må vi være forsiktige i forhold til at fuglene nå ligger på reir. Men det er positivt at det har blitt mindre forsøpling etter hvert, sier en optimistisk lærer ved navn Frode Solbakken.
– En av grunnene er jo at vi har plukket hvert år, og så får båtene som anløper Mo i Rana levere søppel gratis på kaia. De slipper ikke søppel i fjorden lenger. Det vi ser i dag av forsøpling er nok for det meste lokalprodusert. Dersom vi alle som bor langs fjorden blir flinkere å ikke kaste søppel i havet, så blir det snart veldig bra.
– At det hvert år er massevis av plogstikker som ligger i fjæra er jo et tankekors. Dette kan man sikkert gjøre noe med. Er jo ressurser som kan brukes på nytt, sier Frode.
Når elevene er ferdige med strandryddingen laster de det opp på bilen til lærer Frode, og så blir det levert på rett plass.