Del opp anbudene – tilrettelegg for de små bedriftene

Hvert år kjøper det offentlige varer og tjenester for 500 milliarder kroner. Nå har Venstres næringsminister, Iselin Nybø, gitt tydelig beskjed om at det offentlige skal dele opp flere store kontrakter, slik at mindre bedrifter også skal kunne konkurrere om dem.

Kommunene er en stor innkjøper i det offentlige systemet. I Sortland, i Gildeskål, i Brønnøy og i alle landets øvrige kommuner, må vi dele opp anbudene våre, og tilrettelegge for at flere små og mellomstore bedrifter får delta i konkurransen om å levere varer og tjenester til innbyggerne.

Koronakrisen rammer næringslivet hardt. I alt 246 000 personer i Norge helt arbeidsledige. Da er det ekstra viktig at kommunen som oppdragsgiver blir flinkere til å dele opp kontraktene slik at flere bedrifter får konkurrere om oppdrag. Det kan føre til at flere får oppdrag, som igjen fører til at flere kommer i arbeid. Akkurat nå er det spesielt viktig at det offentlige, med kommunene i front, opprettholder driften og igangsetter alle planlagte prosjekt. Dessverre vet vi at store kontrakter påvirker markedet og favoriserer store aktører. Vi vet også at offentlig sektor ikke er flink nok til å dele opp anbudene slik at flere kan delta i konkurransen. Det må vi endre, og nå har næringsministeren gitt marsjordre.

Venstre har alltid satset på de små og mellomstore bedriftene, og muligheten til å delta i offentlige anbud er viktig for mange bedrifter. Et mangfold av bedrifter er viktig for maktspredning i økonomien og samfunnet, og gir større frihet for flere til å velge den karrieren de ønsker – uavhengig av hvor de bor. Når kontraktene deles opp, blir anskaffelsene bedre tilpasset mindre leverandørers kapasitet, fagområde og geografiske plassering. Dette kan bety forskjellen på om folk har en jobb å gå til etter koronakrisen eller ikke.

Anja Johansen,

Leder i Nordland Venstre