. FOTO: Jan SandeBilde 1 av 4
. FOTO: Jan SandeBilde 2 av 4
. FOTO: Jan SandeBilde 3 av 4
. FOTO: Jan SandeBilde 4 av 4

Brushanespill

Det er alltid en stor opplevelse å få se brushaner i spill om våren, og vi var flere som fikk gleden av å se det her i vår kommune, noen få dager i år. Vi holdt god avstand og beundra fuglene gjennom kikkert og zoom-kamera. Et fargesprakende naturens moteshow. Hver hann har sin egen unike fargekombinasjon.

Fuglen har dessverre gått sterkt tilbake, er redusert med 80–90 prosent de siste 25 år og i klasse «sterkt truet» på Rødlista. De mest dominerende hanene med mørk krage oppretter territorium på leiken, mens andre spiller fritt omkring. Brushøner med kvit krage hevder ikke territorium, de slåss ikke, er leikens playboy og har godt drag på brushønene.

Jan Sande