Stein Laurits Dahlberg fikk landlov etter over 30 år med dørk under beina. Da bestemte han seg for å ikke gå ombord igjen.
Stein Laurits Dahlberg er mann med mange jern i ilden. Det kan kanskje sees på som helt bokstavlig når han jobber med gamle motorer hvor nye deler må smies eller støpes. Etter at han mønstret av i 2014 har han engasjert i mangt og meget på Hemnesberget
Hemnes Mannskor, Kystlaget Ranfjord, Hemnes Båtbygger-historiske forening, Lions Hemnesberget, Hemnes Båt & Sportfiskeforening, og Lapphellas Venner er foreninger som Stein har engasjert seg i.
Remi Ketil er et av produktene som Stein Dahlberg engasjerte seg kraftig i. Uten Stein så hadde nok ikke Remi Ketil vært på plass på Hemnesberget. Heller har nok ikke Hemnes Båtbygger-historiske forening vært etablert.
– Hva gjør du på 17.mai i år når det ikke blir mannskorsang?
– Jeg skal i år være skipper på Remi Ketil, og dermed være først i båtsloga her på Hemnesberget. Jeg gleder det til dette for det blir jo en helt ny opplevelse for mange.
Musikerlivet
– Det er nok ikke så mange som har et band oppkalt etter seg. Og spesielt når man ikke har spilt i et band. På 70-tallet var det et band som het Stein Laurits Band her på Hemnesberget. Jeg spilte ikke noe instrument, men navnet var det beste kompisene mine fant på den gangen.
– Jeg reiste også sammen med kompiser fra Hemnesberget på turne med Jan Teigen og Jonas Fjeld Band. Det var i 1978 etter at det ble 0 poeng i Melodi Grand Prix. Husker at turneen fikk navnet «Toilet Tour», for alt hadde jo gått i dass. Vi reiste Norge rundt den gangen. Det skal imidlertid sies at min oppgave var å være sjåfør. Jeg fikk 100 kroner pr. dag i lønn, men morsomt var det.
Yrkeslivet
– Men ditt yrkesaktive liv har ikke vel ikke vært viet så mange år her i kommunen?
– Det kan man jo si. Etter endt utdannelse som maskinist ble det til at havet ble min arbeidsplass. jeg har over 30 års fartstid, og har bla. mottatt Rederienes fortjenestemedalje for lang fartstid. Har vel også feiret over 20 juler ute på båt.
– Jeg seilte ute som maskinsjef og da mest på kjemikalietankere. Men var også på kystbåter, supertankere, gassbåter og på standby båt på Trænabanken. Det har hele tiden vært interessante arbeidsplasser, og jeg er glad for at jeg fikk ha dette yrket i så mange år.
– Jeg hadde jo noen få år hjemme midt på 80-tallet. Da var det dårlige tider for skipsfarten, og vanskelig med hyre. På den tiden var jeg innom flere bedrifter som gikk konkurs. Egentlig ikke noe å skryte av, men jeg gjorde meg mange gode erfaringer på disse årene.Jeg jobbet i Rana Båtfabrikk på Åsen, Rana Skipsbyggeri, Hepro (Hemnes produkter), og sist Rupla.
– Da Hemnes Mek kjøpte Rupla fra Oslo var jeg der nede og demonterte hele fabrikken (utstyret).Fikk det katalogisert og sendt hele produksjonslinjen nordover til Hemnesberget på trailere. Her ble alt montert opp igjen i den gamle Rana Båtfabrikken. Men produksjonen av stålinnredninger ble aldri noen god butikk for oss, så den ble avviklet etter noen år.
Pensjonisten.
– Som pensjonist på bare 60 år (i 2014) fikk du vel god tid til å være hjemme og ta livet med ro?
– Ja det er jo ganske riktig. Da jeg gikk i land ble jeg også hjerteoperert og da tok jeg det litt med rom. Men spør du kona i dag, så er hun nok ikke helt enig i dette lenger. Jeg liker at det det skjer noe, og har en stor mangel på ordet nei i mitt vokaluar. At jeg er med i en del foreninger er jo også for å være sosial.
– At det ble nokså mye båt og båthistorie takker jeg Steinar Jørgensen for. Han fikk meg på gli og dermed ble det starten på skriving av bok om Båtbyggerhistorien. Her er det mange som er i gang i hele kommunen, samt i Rana.
– Jeg er jo kanskje litt arvelig belastet med motorer og slikt, men interessen nå er at mange motorinteresserte møtes opp i gamle Præsteng fabrikk for å skru og mekke på en stor motor. Her møtes vi mange som har akkurat denne interessen.
Stein om Hemnes
– Hva er best med Hemnes?
– Ja, det må jo bli at vi lever og bor i en vakker og mangfoldig kommune. Og at kommunen er liten og oversiktlig.
– Hvilke hemnesværinger fortjener en stor bukett blomster, og hvorfor?
– Uten tvil så må det bli kona Torill. Hun har vært fundamentet i familien når jeg fartet ute i så mange år. Tatt seg av barn og hus, ja alt mulig.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Ingenting. Folk har det bra i Hemnes.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Her blir det helt klart smul sjø. Fjordene rundt blant annet Hemnesberget er helt unike. De er ikke omkranset av høye fjell, men ligger lunt til. Her får man faktisk en opplevelse av kyst, selv om det er et stykke unna kysten.