O-gruppa i Korgen IL har som annen idrett fått sine utfordringer denne vintervåren.
Koronapandemien medførte strenge restriksjoner på all aktivitet disse siste ukene. Likevel viste det seg snart at nettopp orientering kunne slippe billigere enn mange andre greiner, som følge av sin egenart. Vi har tatt en prat med leder i o-gruppa i Korgen IL, Jan Gaute Buvik.
– Orientering er en typisk utøveridrett, der deltakerne opererer enkeltvis i god avstand fra øvrige, benytter utstyr som andre kan unngå, samt at det elektronisk arrangementssystemet lett tar seg av registrering og tidsbruk, forklarer Buvik.
Journalisten husker vagt fra riktig gamle dager at det var ingen problemer med å avstand ute i terrenget, muligens fordi postene slett ikke var der man trodde.
Nyvinning
For de som er glade i teknologi kan Buvik lokke med smarte «dopingmidler» for de som ikke har lyst på gammeldagse papirkart med et kranglete kompass.
– Det har kommet i drift en ny oppfinnelse, da en erfaren dataingeniør nylig kunne presentere det han kaller «Usynligo». Dette er en gratis app til smarttelefon, der et innlagt kart med løype lastes ned, og der besøk på oppgitt post medfører et pling eller en melodistubb. All tidsbruk registreres og kan leses på telefonen i ettertid. Meget smart og særdeles tidsbesparende, samt fullstendig smittefritt. Dette tas nå i bruk over hele verden, også i vårt distrikt, forteller Jan Gaute, mens han tviholder i papirkartet.
Sein vår
Om ikke koronaen var nok, så ble det flere utfordringer i det underlige året 2020. Våren som kom, gikk, kom og igjen ble hvit. Hvor man normalt kunne ferdes i o-skogen ligger det fortsatt digre snøfonner. Da var det fint med en plan B:
– Lennart Berglund, en hengiven orienterer, laget for 40 år siden et kart over Sundsmarka, der det har vært løp mange ganger. Denne gangen hadde han sett for seg at de tidlig snøbare liene fra Grønvika til Lakshusneset kunne gjøres om fra turorientering til krevende treningsområde. Så har han i fjoråret trasket rundt der og laget et fint og detaljert kart, la nå ut ei god løype slik at o-gruppa kunne invitere til Plakettløp nr 2 der, forteller en fornøyd o-leder.
Vær og føre
Det er ikke til å komme forbi at det under de rådende forhold bare er de tøffeste av de tøffe som leter seg fram til arenaen. Mai har så langt stort sett levert snøbyger og nordavind alle dager.
– Forrige onsdag var som de fleste andre dager, korte glimt at sol, med påfølgende sludd- og snøbyger og iskalde vindkast. Slikt frister ikke alle. Likevel: Når en først er i gang, kroppen blir varm og man er opptatt med løypas oppgaver; da merkes tilstanden i omgivelsene lite. Så kommentarene fra deltakerne gikk kun på at det var dårlig fotfeste på våt mose på glatte berg, selv om mange bruker knottsko, hevder Buvik.
Løypa i Sundsmarka var noe over tre kilometer, med mange poster i krevende terreng.
– Det forklarer nok at Lars Solli sin klare bestetid på en drøye halvtimen var noe over forventa av en fersk og sterk seniorløper. Juniorsøster Ida måtte over 40 minutter, mens øvrige fulgte deretter, da med sine opptalte bomturer medregnet. De som benyttet Usynligo i tillegg til elektroniske brikker kunne fortelle at det fungert helt fint.
Som vanlig er det besøk fra både Mo og Mosjøen når Korgen arrangerer.
– Det skyldes de overkommelige kjøreavstandene, samt det faktum at det her finnes tidlig barmarksområder, og at løypene har passe vanskegrad for deltakere i forskjellig alder med ulik ferdighet, sier Jan Gaute Buvik avslutningsvis, nå gjør han klart for å holde på tradisjonene:
– Plakettløpene fortsetter onsdager som de har gjort til nå i 43 år. De neste ukene blir det sannsynligvis i nærheten av Korgen. Det letes etter snøbart terreng.