Oddbjørn ble tildelt Hemnes Jassforum og Statkrafts hederspris i 1998. Bildet er fra 2014.
Oddbjørn Doseth. Oddbjørn ble tildelt Hemnes Jassforum og Statkrafts hederspris i 1998. Bildet er fra 2014.

Minneord

Ettertanker – Oddbjørn Magne Doseth (1935-2020)

«Gitaristen Oddbjørn Doseth fra Hemnesberget leverte ekte og god swingjazz …» skrev Rana Blad 20.12.1968. Medspillerne var Bjørn Ronny Olsen, «Stompen» Guttormsen, Ivar Antonsen og Bjørn Alterhaug. 23. april i år gikk Oddbjørn ut av tiden etter en tids sykdom.

Kontakten med Oddbjørn og det gjestfrie Hemnesmiljøet har fra tidlig 1960-tall hatt betydning for oss, derfor disse ord i ettertanke. Oddbjørn startet sin musikerkarriere i 1950, og dannet Kjells Junior Band. Præstengs kvintett startet sin karriere med to fra junior-bandet: Eilert Præsteng og Oddbjørn Doseth.

Dette ble kimen til en viktig jazzhistorie i en av de minste kommunene i landet.                 I 1961 vikarierte Bjørn Alterhaug på bass i Præstengs sekstett. For en sekstenåring ble dette en viktig inspirasjon, og starten på en livslang kontakt med Hemnesmiljøet. Sammen med andre utflyttede nord-norske musikere på slutten av 1960-70-tallet, fant disse ofte tid til jamsessions på Hemnes.                                                                                                                               Terje Bjørklund glemmer aldri da Miriam og han var innom Hemnes på bryllupsreise i 1972. Oddbjørn og kona, Hendy, hadde organisert lunch for dem. De ble tatt med ut på en holme som var dekket med mat av alle varianter.

Lars Erik Drevvatnet spilte i ulike band sammen med Oddbjørn fra han var 16 år. Oddbjørn ville få tak det siste som skjedde internasjonalt av jazz. På spolebånd tok han opp fra Jazzradioen i Sverige. Lars Erik karakteriser han som en god læremester og en alltid hyggelig og varm venn.

Magnar Skreslett, Hemnes Jazzforum, forteller at Oddbjørns genuine musikk- og kunstinteresse, hans inkluderende holdning og unike evne til å formidle, la grunnlaget for at jazzklubben på Hemnes ble startet i 1993. Med hans virke som musikklærer ble det utviklet et unikt musikkmiljø, og Hemnes Jazzforum ble kåret til «Årets jazzklubb i Norge» 2016.  Oddbjørn var den første som fikk æresmedlemskap i klubben.

Oddbjørn og hans musikervenner med sin lokal-historie synes å ha visse likheter med mye av internasjonal jazzhistorie. Hemnes, med kirke- båt og handelstradisjoner, ble et slags «New Orleans», takket være personer som Oddbjørn som hadde tilegnet seg denne nye musikken gjennom lytting på radio og plater, for senere å imitere og spille musikken på sin måte i lokalmiljøet. Senere i samspill med norske musikere, hvor mange av dem har et forhold til Hemnes. Vi er en del av dem.

Vi er takknemlige for den tiden vi fikk med Oddbjørn og miljøet på Hemnes, og er temmelig sikre på at om det er en gitar der han måtte være, så klinger det fint – og de som lytter smiler.

Bjørn Alterhaug, Ivar Antonsen, Terje Bjørklund, Guttorm Guttormsen, Lars Erik Drevvatnet, Bjørn Ronny Olsen