Både barn og voksne synes det er flott å få bruke området ved skiløypa i Vesterli til alternative barnehagelokaler, spesielt når de får besøk av reinkalven Bambi.
Etter barnehagene åpnet igjen gjør de nye smitteverntiltakene at barna trenger større plass. I Korgen fysak barnehage er førskolebarna delt opp i to kohorter, begge oppholder seg for tiden i klubbhuset i Vesterli og utnytter det store uteområdet til det fulle.
Rapende rein
Mandags formiddag er det derimot en noe uvanlig aktivitet på timeplanen, da pedagogisk leder Christina Solvang har med seg reinkalven Bambi i bilen sin.
– Den ble født i en lastebil, forteller barna, som er nokså engasjerte i luftingen av den lille krabaten som er få dager gammel.
De har fått beskjed om å være rolige, og imens går Bambi rundt omkring og hilser på. Latteren sitter løst når Bambi kommer med små snøft med jevne mellomrom.
– Ho rapa!
– Hvorfor lager hun sånn lyd?
Christina må forklare at det er rett og slett sånn lyd reinen lager. Det er også spennende å se om hun skal tisse.
– Hjemme bruker hun bleie når hun er inne, kan Christina fortelle, noe enkelte av ungene synes er veldig rart.
Det er på tide å ta Bambi inn i bilen igjen, og ungene fortsetter leken rundt klubbhuset.
Blir gode på ski
– Tenk at vi har barnehage i skiløypa! utbryter Per-Eric Sæterstad.
– Jeg bor i Vesterli, kan han fortelle, og forklarer nøyaktig hvilket hus som er hans.
Per-Eric viser vei til baksiden av klubbhuset, hvor en balansestokk er plassert. Han tar også gjerne en trall mens han spiller på de provisoriske trommene: trekubber og pinner.
Thea Sofie Nygård viser hvor de har utelekene de har tatt med fra barnehagen.
– Vi kunne ikke ta med alt, for det er jo fortsatt barn igjen i barnehagen som også må få ha litt leker, forklarer Christina når det blir litt uenigheter mellom to barn om hvem som skal få leke med hva.
Hun synes de er særdeles heldig med lokalet de har fått utdelt.
– De eldste barna er her på skiuke hvert år, så man er jo vant med å være her. Vi synes det var helt perfekt, både barn og foreldre er også fornøyde. Det har selvfølgelig vært litt annerledes, og det måtte litt innkjøring til med alle de nye reglene.
– Tenk at vi har barnehage i skiløypa!
Christina forteller at de oppholder seg mest ute, så lenge været tillater det.
– Vi har gått masse på skiturer og har vært så heldige at vi har fått nypreppede løyper og akebakke flere ganger mens vi har vært her, noe som har gjort mye for skigleden. Vi ser at barna har hatt stor utvikling der på kort tid. Enkelte tar ikke av seg skiene når vi kommer tilbake fra tur, smiler hun.
God plass
Inne har de to gruppene god nok plass til å ha separate områder, samt hver sine do.
– Inne har vi også med oss litt leker og utstyr fra barnehagen, perling er de for eksempel veldig glade i. Da har de sin egne private kopp med perler. Og så holder vi på med et insektsprosjekt, hvor ungene er ute og finner insekt, så skal de male de etterpå. Utstyret skal jo vaskes ofte, så vi har begrenset hvor mye vi har tatt med.
Det heter seg at to kohorter kan samarbeide, Christina forklarer hva det vil si.
– Det er i utgangspunktet én voksen pr kohort. For at vi skal kunne få pause i løpet av dagen kan man da ta ansvar for hverandres kohort. Det er også gjerne i overganger vi samarbeider. Kohortene skal likevel holde avstand til hverandre, så best det lar seg gjøre.
Det blir fort tydelig at ungene begynner å bli vant med de nye reglene. De grønne og de gule holder avstand, og trenger bare noen få påminnelser iblant. Christina forteller at de i akebakken har hver sin rasteplass.
– Vi har vær vår skog og hver vår bålplass, selv om vi er sammen i akebakken. En dag kan være slik at vi går skitur på formiddagen, så møtes kohortene i akebakken for å få unna noen gjøremål sammen.
En halvtime til vasking
Ifølge veilederen de ansatte nå skal følge med tanke på smittevern, kan ungene leke litt sammen. Åpningstiden er 8 til 15, hvor de ansatte bruker tiden mellom 15 og 15.30 på å vaske.
– Alle berøringspunkt skal vaskes, blant annet bord, dørhåndtak, do, leker vi har brukt. Ellers opererer vi som før.
Mens Christina prater lager Hedda Rekve Røsvassbukt det hun kaller colaslush i en bøtte.
– Vil du smake på colaslushen min? spør hun Christina.
Det vil Christina selvfølgelig, til Heddas store glede.
– Vi merker at det er kortere åpningstid. Det er godt å få hele dagen sammen med barna. Før var noen på tidligvakt og andre på senvakt. Nå ser vi barna fra de leveres til de hentes, smiler Christina Solvang.