Da Anja Johnsen Thonhaugen syntes utvalget av samiske klesmerker ble for smalt, tok hun og samboeren Emil Wainwright sakene i egne hender og rett og slett skapte sitt eget klesmerke, «MII LEAT», som betyr «vi er» på nordsamisk.
Anja Johnsen Thonhaugen er opprinnelig fra Bjerka, men er nå bosatt i Nordreisa. Selv om samboeren holder til i Oslo, har paret de siste månedene jobbet på for å bli klare med deres helt egne samiske klesmerke. Anja forteller at hun er opptatt av å spre kunnskap om, samt å gjøre det samiske mer synlig til hverdags på en stilren og moderne måte.
– Fortell om det nye klesmerket. Hvordan ble det til? Tanken bak?
– Jeg lette selv en god stund etter stilrene plagg med samiske elementer som jeg kunne gå i daglig for å vise tilhørighet, identitet og at jeg er stolt over mitt samiske opphav. Jeg tar jo på meg kofta når jeg kan, men kunne tenke meg noe å gå i til hverdags også.
– Nei, klesmerket er for absolutt alle! Jo flere som liker klesmerket og som eventuelt vil bruke plaggene, jo bedre!
– Det finnes en del samiske klesmerker som jeg beundrer og ofte handler fra, men jeg ville ha enda flere alternativer og gjerne noe som er litt mer moderne.
– Siden jeg ikke fant det jeg ville ha, kom ideen om å lage noe eget – og prosessen med å utforske denne ideen nærmere begynte. Emil, min partner in crime, tente på ideen han også så da var det på bare å kjøre på. Emil har ikke samisk opphav, men så raskt at dette kunne nå ut til andre også, kanskje flere ville kunne gå i slike plagg kun fordi at det er kult.
– Ideen kom vel i mai i fjor, og etter sommeren begynte arbeidet for fullt med å følge drømmen. Flere ideer og design ble laget og forkastet helt til vi kom med ideen vi nå har startet med: enkle samiske ord og uttrykk på flere samiske språk. Slik kan plaggene vise identitet, tilhørighet eller til og med bare være en «kul» ting enhver kan gå i.
– Kanskje det til og med kan resultere i at noen flere lærer seg bitte litt samisk, og det hadde jo vært fantastisk! Det som også gav oss ekstra motivasjon til å kjøre på var at vi fikk støtte fra Sametinget og Nordreisa kommune. Det at andre ser potensialet i ideen vår har vært gull!
– Hvor langt i prosessen har dere kommet?
– Vi har lansert klesmerket vårt «MII LEAT» som betyr «vi er» på nordsamisk, og første kolleksjon er ute. Vi merker at det er nå jobben virkelig begynner: vi må bygge merkevaren, markedsføre, utvikle nye produkter, få tilbakemeldinger, finpusse og justere. Så vi har nok å drive med for å si det sånn.
– Har det vært mye jobb?
– Ja. Ting tar tid for å si det mildt. Spesielt det å finne en samarbeidspartner som kunne produsere klesplaggene våre på en bærekraftig og etisk måte – det har vært et absolutt must for oss, noe vi heldigvis har lyktes med. Akkurat som samer har levd i ett med og ivaretatt naturen i generasjoner, skal også dette klesmerket det.
– Hvor kan man kjøpe klærne?
– I nettbutikken vår miileat.no – foreløpig er det den eneste plassen plaggene er tilgjengelige, så får vi se om det blir noen fysisk butikk etter hvert.
– Har dere noen mål framover?
– Målet fremover er å spre kunnskap om, samt å gjøre det samiske mer synlig til hverdags på en stilren og moderne måte. Vi håper også å kunne videreutvikle bedriften til å ha fulltidsjobber, gjerne noe egen produksjon og etter hvert også nå ut til et internasjonalt marked. Det er hårete mål, så vi får se om markedet er enige med oss.
– Er tanken at dette et klesmerke kun for de med samisk bakgrunn?
– Nei, klesmerket er for absolutt alle! Jo flere som liker klesmerket og som eventuelt vil bruke plaggene, jo bedre!
Anja om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Dialekta og fjellene, gjerne kombinert. Ingenting som slår å gå på fjellet mens man lirer av seg noen gloser på godt nordnorsk.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Endelig får jeg dele ut en bukett i denne spalten, har drømt om det lenge. Buketten går til mamma, Helen Thonhaugen: takk for at du er så sabla god og for at du greide å gjøre folk ut av meg!
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Bedre tilrettelegging for næringsutvikling og åpen vei til Korgfjellet hele året. Ups, det ble to.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Smul sjø: det er så deilig å dra ut på fjorden en lun sommerkveld og hente hjem noen godbiter fra havets fantastiske matfat.