Barnehagene har vært stengt siden 13. mars. Den 22. april åpnes de igjen, men barna kommer tilbake til en litt annen hverdag enn den de forlot for en drøy måned siden.
Mens enkelte foreldre er lettet for å endelig kunne ha barna i barnehagen igjen, er andre mer skeptiske, noe facebookgruppen «Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19» er et bevis på.
Sannheten er uansett at barnehagene åpnes igjen, men ikke uten tiltak mot smitte. For at gjenåpning av alle barnehagene skal skje på en forsvarlig måte, har Folkehelseinstituttet utarbeidet en veileder som har klare nasjonale retningslinjer om hygiene og smittevern, som alle barnehagene skal forholde seg til.
Forsterket renhold
Veilederen inneholder tre smitteforebyggende hovedtiltak. Enhetsleder barnehage, Heidi Lien har gitt oss eksempel på hvilke tiltak det er:
- Syke personer skal ikke være i barnehagen.
- God håndhygiene.
– Håndvask før man drar hjemmefra, når man kommer til barnehagen, før og etter måltid, etter soving, etter man kommer inn fra uteaktivitet, etter hosting, nysing og tørking av ansikt og nesepussing, samt når man kommer hjem fra endt dag.
Et tiltak i forhold til renhold er at utsatte områder skal ha forsterket renhold.
– De leker som kan vaskes i vaskemaskinen, blir rengjort her. Barnehagene skal også redusere antall leker slik at renhold er gjennomførbart.
- Redusert kontakthyppighet mellom personer.
For å begrense smitte fra person til person, skal barnehagene øke avstanden mellom personer, redusere antall barn som er tett sammen.
Kohorter
– For barnehagebarn blir det er vanskelig å regulere avstand til andre, blir det viktigste tiltaket vi iverksetter å begrense antall nærkontakter til hvert barn og ansatt, ved å lage små grupper (kohorter) og ha faste ansatte for hver kohort.
Lien forteller at en kohort skal være en fast gruppe med barn og en ansatt, som minst mulig blander seg med andre grupper.
– Størrelsen på en kohort er 1 fast voksen pr 3 barn under tre år, og 1 fast voksen pr 6 barn over tre år. Så et tiltak for å innfri dette kravet har vært at noen barnehager har vært nødt til å ta i bruk mer lokalerareal. Dette for å fordele de ulike kohortene på.
– Betaling for barnehageplass vil skje som normalt fra gjenåpningen, uavhengig av den reduserte åpningstiden og hvor mange timer barnet benytter barnehageplassen.
Barnehagenes utelekeområde må også deles i soner, slik at hver kohort har hver sin sone.
Også måltidene er forandret på.
– Alle barn må ha med seg ferdigsmurt matpakke og drikke i barnehagen, til alle måltider, det blir ikke servert ordinære smøre-måltid.
Alternative lokaler
Enkelte barnehager må i første omgang ta i bruk andre lokaler.
– Hemnes barnehage skal ta i bruk de gamle lokalene hvor «Albertines» var tidligere. Bygget rett ved barnehagen. Samt en Lavvo der. På den måten får vi alt samlet, vi kan benytte felles parkeringsplass, det blir lettere for renhold, og det blir letter å samarbeide ved behov.
I Korgen fysak barnehage skal den eldste barnegruppen ha oppmøtebase/tilholdsbase på Skistua i Vesterlia.
– Her vil det være gode muligheter for en aktiv utebase, hvor fysisk aktivitet og uteliv være i fokus. Samtidig har de mulighet for å være inne, benytte toalett, garderobe, kjøkken osv.
Finneidfjord barnehage starter opp denne uken uten å benytte seg av andre lokaler, men fra neste uke må også de ta i bruk mer areal.
– Da er flesteparten av barna tilbake igjen i barnehagen. De lokalene som det til nå er vært sett på er klubb-lokalene på Finneidfjord. Dette blir et godt alternativ. Hvis det er behov for ytterligere, litt avhengig av kartleggingen av behov, så kan foajéen/den ytre kafe-delen og kjøkken, på samfunnshuset være et alternativt.
– De andre barnehagene fordeler seg internt på alle rom i barnehagene, samt at de slår opp Lavvoer, bruker køter og så videre, slik at alle kohortene har hver sine baser.
Betaling
Lien bekrefter at foreldrebetaling vil gå som normalt.
– Betaling for barnehageplass vil skje som normalt fra gjenåpningen, uavhengig av den reduserte åpningstiden og hvor mange timer barnet benytter barnehageplassen. Dette er hjemlet sentralt, og ikke noe kommunene selv bestemmer. Kommunen får ikke oppdekking av tapt foreldrebetaling lengre. Dette gjaldt bare til 13. april.
Ellers er foreldre oppfordret til å begrense tiden i barnehagen til det absolutte man har behov for.