Koronapandemien har fortsatt ikke inntatt Hemnes, men det rustes fortsatt opp innen helsevesenet for å være klar når og om den kommer.
Det har vært vanskelig å oppnå samarbeid på Helgeland, og kanskje spesielt innen helse og luftfart. Nå slår Hemnes og Rana to fluer i ett smekk, de oppretter en luftveisklinikk.
Enhetsleder for helse og velferd i Hemnes kommune, Siv Bårdsen, er ikke på kontoret. I en verden som ikke er slik den var for noen måneder siden, må ansatte kjenne etter flere ganger om de virkelig er friske før de kan dra fysisk på jobb.
– Jeg er nok tilbake på plass i morgen, men vi skal ikke dra på jobb om vi har antydninger til luftveisproblemer, forklarer hun, via Teams, en av mange nettjenester som «halve kloden» nå bruker for å holde digitale møter.
Hun jobber hjemmefra, og som mange andre har hun også oppdaget at det kan bli veldig effektivt.
– Det er utrolig hvor mye man kan få unna når man glemmer pauser og tiden, ler hun.
Andre har nok opplevd det motsatte også. De som har hatt både hjemmeværende barnehagebarn og skolebarn med hjemmeskole forteller gjerne at det ikke føles spesielt effektivt å jobbe hjemmefra.
Helt siden koronatiltakene ble iverksatt har det vært problematisk å få helsehjelp om du er syk, i alle fall opplever mange pasienter det som vanskelig. Resultatet har blitt en kraftig nedgang i henvendelser til legekontor, ambulanser og sykehus. Mens noen har vært redde for å bli smittet på et legekontor der andre syke har vært, har andre ikke kontaktet lege for ikke å belaste systemet.
Felles løsning
Nå tas det grep, der Hemnes har valgt å være med på en løsning sammen med Rana kommune.
– Vi har felles legevakt, nå etablerer vi en luftveisklinikk i tilknytning til denne.
Det er sokkeletasjen på gamle Selfors sykehjem som nå skal løse flere utfordringer.
– Disse lokalene har vært brukt til å ta koronatester, dette flyttes ut i ei brakke slik at lokalene kan benyttes. Om det er pasienter ved Korgen eller Hemnesberget legekontor som har luftveissymptomer, feber eller hoste vil de etter en konsultasjon med fastlegen bli henvist videre inn til luftveisklinikken for nærmere undersøkelse.
Det er altså fastlegen pasientene fortsatt skal forholde seg til, om enn på den «nye» måten.
Dersom en innbygger har luftveisproblemer som for eksempel forkjølelse og halsonde med videre gjelder følgende:
– Vedkommende skal kontakte fastlegen på telefon, gjennom videomøte eller som e-konsultasjon, pasientene skal ikke møte fysisk opp på legekontoret. Her vil legen stille nødvendige spørsmål for å kartlegge mest mulig, og setter så opp en fysisk time på luftveisklinikken om nødvendig.
Denne klinikken vil i startfasen ha åpent fire timer hver dag, men åpningstiden vil tilpasses et eventuelt økende behov.
– Når pasientene undersøkes der vil de også bli testet for korona, i tillegg til en ordinær undersøkelse for sine plager. Her vil pasientene få nødvendig behandling. Videre oppfølging skjer så gjennom fastlegen. Om koronaprøven er negativ kan videre oppfølging tas fysisk på lokalt legekontor, er den positiv vil fastlegen følge opp via telefon eller digitale verktøy, forklarer Bårdsen.
Luftveisklinikken vil bli bemannet med lege og nødvendig hjelpepersonell etter behov.
– Dette vil gi bedre sikkerhet både til pasienter og helsepersonell. Vi har veldig lite smitte i regionen, og ingen påvist i Hemnes, og med dette tiltaket får vi eliminert mest mulig risiko for smitte.
Kostnadssplitt
Den felles legevaktordningen mellom Hemnes og Rana har bestått i en del år. Det har tidligere vært uenighet om kostnadsfordelingen, og for et par år siden fikk Hemnes reforhandlet avtalen, en reforhandling som sparte kommunen for betydelige beløp årlig.
– Kostnadene til luftveisklinikken skal dekkes på samme måte, men dette er merkostnader som en følge av pandemien, og vi regner med at disse kostnadene blir dekket av staten.
Det har ved flere anledninger blitt spurt fra politisk hold om hvor mange av innbyggerne i Hemnes som er testet.
– Det har vi dessverre ikke noe nøyaktig tall på. Tallene som oppgis i Rana inkluderer pasienter fra Hemnes som er testet der. Fastlegene i Hemnes har oversikt over hvor mange tester de har rekvirert, men det er innbyggere i Hemnes som har fastlege i andre kommuner, og innbyggere fra nabokommuner som har fastlege i Hemnes. Dermed blir ikke tallene nøyaktige. På fredag hadde fastlegene i Hemnes rekvirert 31 tester, men dette er altså ikke et presist tall, sier Bårdsen, og legger til at datasystemet dette er innlagt i ikke er tilgjengelig for andre enn fagpersonell som er tilknyttet legevakten.
Andre steder i landet har det vært mulig å sortere ut slike tall, enten pr kommune eller pr postnummer.
Avisa Hemnes er kjent med historier om syke innbyggere i Hemnes med symptomer over lang tid, men som ikke har blitt testet. Bårdsen forteller at det nylig kom nye testkriterier fra Folkehelseinstituttet. Disse kan du lese i faktaboksen.
I Hemnes har så langt søringkarantenen blitt opprettholdt. Denne skal fornyes hver uke, i Hemnes på torsdager. Formannskapet skal ha nytt møte på torsdag der en eventuell utvidelse vil bli avgjort. Samtidig har nå Helgelandssykehuset gått fra gul til grønn beredskap, noe som betyr at de nå trapper opp den ordinære virksomheten.
Legeavtale
– Det har tidligere blitt orientert om en avtale mellom legene og Hemnes kommune. Hva går denne avtalen ut på?
– Legene er selvstendig næringsdrivende. Om de blir smittet har vi avtalt å dekke godtgjørelsen i perioden før de vil få sykepenger fra NAV, de første 16 dagene. Vi inngikk først en avtale der kommune skulle dekke 7.000 kroner pr dag. Nå har vi fått råd fra KS, og lagt oss på samme sum som andre kommuner. Denne summen er 9.572 kroner pr dag, sier Bårdsen.
Trolig vil kommunene få refundert slike merkostnader, om de oppstår. Det var også snakk om avtaler om å dekke opp for eventuelt inntektstap for legene ettersom inntektene deres falt.
– Da de gikk over til telefon og digitale konsultasjoner var det ikke mulig å ta betalt som ved vanlige fysiske konsultasjoner. Nå har staten endret takstsystemet, men fortsatt er det ikke helt på samme nivå.
En rekke støtteordninger er etablert av staten for å kompensere bedrifter som har mistet inntektsgrunnlag som en følge av pandemien.
Smittevernsutstyr
– Vi har hørt mye om problemer med å skaffe nok smittevernsutstyr over hele landet. Hvordan ser det ut lokalt nå?
– Det er fortsatt utfordrende. Vi har fått utstyr, men det tok sin tid. Behov meldes inn til fylkesmannen, og da samler vi for alle behov hos kommunen hver uke.
I distrikt med stor smitte meldes det om alvorlig mangel på utstyr ifølge VG. Det skal spesielt være eldresentrene til kommunene som sliter, på tross av at de fleste dødsfallene skjer der får kommunene bare 20 prosent av smittevernutstyret.
Den tøffeste tiltakene mot smittespredning lettes nå opp. Det kan bety at områder som så langt har unngått smitte nå vil bli rammet.
– Hemnes har rigget seg til med blant annet innkjøp av flere senger, hvordan skal dette løses – med utskriving av folk fra eldresentrene eller ved å pakke pasientene tettere sammen?
– Vi har blitt forespeilet av Helgelandssykehuset at vi må regne med at pasienter ved sykehusene vil bli utskrevet raskere om det blir økt smitte. Det er årsaken til at vi øker kapasiteten, og det må skje ved at det blir flere pasienter på samme areal som tidligere.
Skolehelse og barnevern
– Skolene har egne skolehelsesykepleiere, vi har hørt at disse er viktige. Hvordan har dette blitt løst når skolene har vært stengt?
– De har jobbet med prioriterte oppgaver, der barn med spesielle behov har kommet først. De har også tatt i bruk digitale løsninger, der elever kan kontakte dem via chat, sende melding eller videosamtale. I påsken var skolehelsesykepleiere i kontakt med barn og familier. Terskelen for å bruke disse verktøyene er nok høyere for mange, av den grunn ser vi at det er behov for at samfunnet åpnes opp igjen, avslutter enhetsleder for helse og velferd i Hemnes, Siv Bårdsen.