Hvordan forholder legene seg til koronaepidemien? Er de selv redde for å bli smittet? Hva skjer hvis alle legene hadde blitt syk samtidig? Kommuneoverlege Robert Novak har i en travel hverdag tatt seg tid til en prat med Avisa Hemnes.
Det kan være utrolig vanskelig å holde seg oppdatert for tiden. Regler og bestemmelser dukker opp og forandres annenhver dag. Man sitter igjen med uendelig mange spørsmål, og det er sjeldent noen som kan svare på alle. Det finnes derimot noen som kan svare på mange av dem, for Robert Novak må som kommuneoverlege kunne sies å være kompetent på området.
– Hvilke tiltak gjør legene for å ikke bli smittet?
– Utover basale smitteverntiltak med fokus på hygiene og å holde behørig avstand til andre, prøver vi også å være nøye med å skaffe så detaljert informasjon som mulig om pasienters aktuelle helsetilstand før vi tar de inn til konsultasjon, for så og skape oss et bilde av en risikoprofil i forhold til smitte. Da vil vi kunne ta forholdsregler i møtet med pasienten som er i tråd med risikovurdering. Det er jo viktig ikke minst før andre pasienter at legen ikke blir en «vektor» for smittespredning i tillegg til at vi må unnvike en situasjon der helsepersonell blir satt ut av spill og derved bli drenert før ressurser i helsearbeidet.
– Er du selv redd for å bli smittet?
– Nei. Den omveltende situasjonen vi har blitt stilt innfor har kommet så brått på at jeg ikke hatt tid å tenke på frykt for å selv å bli smittet. Kanskje jeg heller kjenner på ærefrykt overfor naturens krefter og at menneskets sårbarhet i større grad enn tidligere preger mine tanker. Jeg føler på en ydmykhet overfor naturens inneboende agenda, men og en bekymring for hvilke konsekvenser det vil få for folkehelsen i et lengre løp med et samfunn som jo ikke kan garantere trygghet og forutsigbarhet for individet. Men det er vel dette som er livets kjerne, vi må takle utfordringene etter beste evne alt ettersom de dukker opp. Det er som kjent «ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det».
– Hvordan er ordningen med venterommet i disse dager?
– Vi prøver å minimere antallet pasienter som oppholder seg på venterommet samtidig. Noen pasienter får beskjed om, eller foretrekker selv å vente i bilen utenfor legekontoret, og blir ringt opp på mobiltelefonen når det blir deres tur at komme in til legen.
– Hvis man hadde utsatt en av legene for smitte under kontrollerte forhold, og videre fortsatt å smitte nestemann når den første har blitt frisk – ville ikke det vært lurere enn å risikere at alle plutselig ble syke samtidig?
– Interessant tanke! En variant av «flokkimmunisering» eller kanskje «naturlig vaksinering». Utfordringen ville vel da bli å definere hva som er «kontrollerte forhold» og hvordan man skulle få i stand en slik immunisering. En annen ting er jo risikoen ved og uforutsigbarheten kring i hvilken grad den immuniserte legen skulle bli syk av eksponeringen. Etisk problemstilling. Men det er jo egentlig en slik strategi som tillempes i samband med vannkoppseksponering hos for eksempel barnehagebarn som jo sjelden blir særlig dårlige av sykdommen om de ellers er friske. Så blir jo gevinsten at disse individene slipper sykdommen i voksen alder, da den kan slå hardere ut.
– Hva hadde skjedd om mange leger i kommunen hadde blitt syke samtidig?
– Slik det er nå trenger vi all helsepersonell vi kan oppnå. Koronaepidemiens utfordringer kommer på toppen av en allerede anstrengt primærhelsetjeneste. Dersom antallet operative leger skulle nå et kritisk lavt antall så ville man bli nødt til å innkalle vikarleger, alternativt henvende seg til en interkommunal løsning. Vi har jo allerede en etablert interkommunal ordning med blant annet legevaktsamarbeid. Dette er et av de spørsmål vi er opptatte av i kriseledelsesgruppen.
– Hvordan er arbeidsdagen din forskjellig nå fra før koronaviruset kom?
– For egen del veldig forskjellig. I egenskap av kommuneoverlege sitter jeg med i kommunens kriseledelse som medisinsk faglig rådgiver med daglige faste møter i tillegg til at jeg må følge opp egne pasienter. Det kan bli en del spring att og frem mellom oppgavene men det er jo bare bra nå som treningssentre er stengte.
– Blir noen legetimer utsatt i disse dager?
– Det som går på faste kontroller av kroniske lidelser, som ofte følges opp halvårs- eller årlig blir forskjøvet. Vi betoner dog vekten av at pasienter hører av seg til oss på legestasjonen dersom de er i tvil om det skulle være uforsvarlig å vente med slike konsultasjoner. Så vil vi ta ansvar for å gjøre vurderinger og prioriteringer for pasienten. Folk må altså ikke nøle med å kontakte oss dersom de er engstelige for helsen, hva det en måtte være.
Robert om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Jeg skulle si at det beste med Hemnes er «Hemnesværingen» og den utstrålning av samhørighet til fellesskapet og den formidable dugnadsånden som den representerer. Jeg opplever at folk her på bygda har en sterk lojalitet til lokalsamfunnet og er gode på å ta vare på hverandre. Det er noe som jeg, før jeg kom hit før 25 år siden, ikke var vant ved fra den storby jeg vokste opp i.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det er så mange mennesker jeg er glad i her på bygda! Det blir vanskelig og faktisk umulig å peke på noen spesiell person men for at for en stund bevege seg bort fra den aktuelle samfunnskrise vi står mitt oppi og alle di flinke, gode, støttende mennesker jeg jobber sammen med i den kampen, så tar jeg tilfellet i akt og fokusere på noe helt annet. En person som gjør en uvurderlig innsats før at sikre den rike kulturarven som Hemnes bærer på og som bringer bygdefolket nærmere sin kulturelle arv og identitet, vil jeg løfte frem min gode venn og nabo Dag Brygfjeld.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Været 2019/2020, særlig i perioden november-mars.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Hemsen min i Hemnes, «Hemneshemsen», i huset mitt i Mellomdalen. Fantastisk utsikt over Bryggfjelldalen!