Stærens ankomst om våren er et svært trivelig vårtegn. Dessverre så har den gått mye tilbake og er kommet på rødlista. Dette på grunn av både boligmangel, matmangel, mindre beitebruk og internasjonale årsaker.
Før var det vanlig med stærkasser på både bolighus og uthus, nå er dette dessverre sjelden å se. I alle hager bør det være minst to stærkasser og to kasser for meis og fluesnapper. Her har vi råd om hvordan kassene lages og settes opp:
Husk at margsida på bordene skal vende ut. Bruk uhøvla bord – 7/8 tomme tykk – 2,2 cm.
Stærkasse:
Front: 6 toms bord – 15 cm bred – 35 cm høy.
Bakvegg: 6 toms bord – 15 cm bred – cirka 40 cm høy.
Gulv: 6 toms bord – 15 cm bred.
Sider: 7 toms bord – 17,5 cm bred – 35 cm i forkant, 40 cm i bakkant.
Tak: 9 toms bord – 22,5 cm bred – 37 cm langt.
Trekk taket 1 cm bak.
Innflygingshull: 5 cm i diameter.
Avstand fra topp av front til sentrum av innflygingshull – cirka 8 cm. Sett blikk rundt hullet.
Disse målene er i grove trekk slik Norsk Ornitologisk Forening anbefaler, men vi har gjort ei forandring for å prøve å forhindre at stærungene tas av skjære. Lag skrått, langt tak, 37 cm. Bruk et bredt 9 toms bord.
Fronten er hengsla med en spiker eller skrue fra hver side oppe, cirka 6 cm fra toppen. Bruk enten 65 mm galvanisert spiker eller 55 mm galvaniserte skruer. Lås fronten nede med en lang nok øyeskruv. Bor hull først.
Viktig: Løft gulvet i kassen som på bildet, så blir det ikke ødelagt av regn, men holdes tørt og varer mye lenger. Det er veldig greit å vippe fram fronten når kassen skal renskes. Kassen festes enkelt til en vegg ved å vippe fram fronten og sette 1-2 skruer gjennom bakvegg og inn i husvegg ved bruk av batteridrill.
Plassering: Sett kassene for stær litt høyt, minst 3 meter, gjerne 4 meter. 15-20 meter mellom hver kasse. Det er gunstig å snu de mot øst, men samtidig bra om en kan følge med kassene. Artig å se når stæren mater ungene, og bra å kunne jage unna skjære. Greit å sette de under takskjegget.
Småfuglkasse for kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper:
Det er svært trivelig å ha kjøttmeis, blåmeis og fluesnapper som hekker i kasser i hagen. Meisene gir oss glede hele året, da vi også har de på fugleforinga om vinteren. Fluesnapperen synger fantastisk fint når den kommer i mai.
Småfuglkasse, 3 alternativer:
A) Det er enkelt og greit å ta et 6 toms bord – 15 cm bredt og 7/8 tomme tykt – 2,2 cm. Kapp 4 bord til front, bakvegg og sider, alle 25 cm lange. Fell inn i kassen gulv av det samme bordet. Løft det litt opp i kassen. Tak: Kapp et 8 toms bord – 20 cm bredt og kapp det også 25 cm.
B) Det er enkelt og greit også å ha et 5 toms bord – 12,5 cm bredt til både front og bakvegg. Sider: 7 toms bord – 17,5 cm bredt. Kapp alle 25 cm. 5 toms bord til gulv. Tak: 8 toms bord, 20 cm bredt og 25 cm langt.
C) Skrått tak som på bildet
Front: 5 toms bord – 12,5 cm bredt og 25 cm høy.
Bakvegg: 5 toms bord – 12,5 cm bredt og 30 cm høy.
Gulv: 5 toms bord – 12,5 cm bredt.
Sider: 7 toms bord – 17,5 cm bredt – 25 cm i forkant, 30 cm i bakkant.
Tak: 8 toms bord – 20 cm bredt – 25 cm langt.
Trekk taket 1 cm bak.
Innflygingshull – 1,2 cm i diameter.
Avstand fra topp til front til sentrum av innflygingshull, cirka 8 cm. Sett blikk rundt hullet.
Gjør som med stærkassen og hengsle fronten med spiker eller skrue fra hver side, cirka 6 cm fra toppen. Lås fronten nede med en lang nok øyeskruv. Bor hull først.
Plassering
Ha minst 20-30 meter mellom hver kasse. Sett de 2 meter høyt, eller høyere hvis det er katter i nærheten. På hus – kun én kasse pr vegg og kun to kasser pr hus. Står kassene for nært blir det slåssing, reir blir ødelagt og det kan ende med død. Kassene må renskes, gjerne i mars. Det er enkelt ved å vippe fram fronten.
Vi anbefaler å ha blikk rundt innflygingshullet. Det har vi kjøpt hos Natur og Fritid – Norsk Ornitologisk Forening sin butikk. Vi har også beisa kassene med to strøk oljebeis og lagt blikk på taket for å få de til å vare lengst mulig.
Det er bra at det er tre i nærheten av kassene. Hvis de festes i trær, er det greit å sette en øyeskruv i bakveggen fra hver side 10 cm fra taket, og streng rundt treet. Legg kvist eller lignende mellom treet og strengen så ikke treet skades. NB! Følg med når treet vokser og slakk av strengen. Festes kassen på en vegg, vipp fram fronten og sett to skruver gjennom bakvegg og inn i husvegg ved hjelp av batteridrill.
Det er fint å plassere kassene mot øst, bra om det er tre i nærheten og minst mulig forstyrrelse. Trivelig om en ser kassen fra huset.
Et godt råd er at det er bedre å ha litt færre kasser som en passer godt, rensker og holder i stand, enn å ha mange som blir dårlig passa. Husk at det er aldri for seint å sette opp fuglekasser, det kan en gjøre året rundt.
Lykke til!
Hilsen Reidulv Langvatn og Jan Sande