Mens store deler av norsk næringsliv er over i dvale i disse dager, går skogsdrift og avvirkning på godt gir over det meste av Helgeland.
I Hemnes har det vært flere drifter på gang, meldes fra Allskog, som koordinerer det meste av hogsten i området.
– Våre underentreprenører avvirka i fjor mye på Sund, og denne vinteren er det drifter i området Reinåmoen og opp gjennom Leirskardalen. På noen arealer er det fortsatt rydding av vindfall etter stormen Ylva i 2018. I det øvrige nå mest uttak av fin skog fra den omfattende planteperioden på 1950-tallet, kan Erlend Krutnes fortelle. Han er ansatt i Allskog som skogbruksleder for Grane, Hattfjelldal og Hemnes kommuner.
Finnbakklia
Dette området var i sin tid beiteland eller utslått, som så ble til granskog da gårdbrukerne ble tilbudt gjenplanting med gratis plantevirke like etter krigen. Det var da vedtatt politikk å skogkle landet.
Selv om lia stedvis er bratt, er jordsmonnet frodig, og skogen har vokst seg stor og med fin kvalitet i trevirket. Og dagens maskiner klarer klatring helt utmerket, slik at uttaket kan foretas både kjapt og stort sett skånsomt.
– Ei utfordring for avvirkinga er utkjøringa, da det nå har vært en mild vinter, med lite tele, samt at regnet har medført oppbløtt mark. Men i denne lia er det tatt ut om lag 2.500 kubikk virke, og på tross av at vegene kan se fæle ut nå, vil de bli gjenlagt når det tørker opp.
Krutnes er beroligende i dette henseende.
Han forteller videre at prisene fortsatt er gode, og mottaket er sikra så langt en ser nå framover denne sesongen. Det betyr mye for alle parter, fra skogeier, gjennom hogstentreprenørene og Allskog til Van Severn i Namsos som tar i mot sagtømmer, til Fiborgtangen i Skogn som lager papir av slipmasse, og Elkem i Salten som tar det dårligste virke som flis til fyring.
Sommerjobb
Skogpleie betyr at et hogstområde skal tilplantes ganske raskt, og senere tynnes og ryddes etter behov. Så kan skogeier igjen høste om et par generasjoner.
Allskog har i flere år hatt dyktige plantere fra Serbia i jobb. I disse dager sitter de i koronakarantene i Lillehammer, og vil arbeide sørpå til snøen er borte her. Da vil de komme også hit , 2-3 lag med fem personer i hver, og sørge for at norsk gran igjen vil slå rot i det fruktbare jordsmonnet i Finnbakklia.