Av de 209 barna som til vanlig er i barnehagen i Hemnes kommune, er omlag 190 av de hjemme for tiden. De få som er i barnehagen nå, har en litt annerledes barnehagehverdag enn ellers.
Den 13. mars ble, i likhet med så mye annet, også barnehagene stengt. Kun barn med foreldre som har samfunnskritiske yrker, eller barn med særskilte omsorgsbehov, kan få et omsorgstilbud ved behov. Enhetsleder for barnehage, Heidi Lien, har hatt travle tider og mange møter via digitale plattformer i det siste. Hun forteller hvordan omsorgstilbudet fungerer.
– De som har krav på et omsorgstilbud, tar kontakt med enhetsleder først. Enhetsleder registrer behovet, for videre rapportering. Foreldre/foresatte kontakter videre den enkelte barnehage ved styrer for å avtale konkret benyttelse av plassen. Vi ønsker at tilbudet benyttes så lite som mulig for å ha færrest mulig barn i barnehagen samtidig, slik at risikoen for smitte blir minst mulig. Av de som har tatt kontakt og fått bekreftet at de har krav på et omsorgstilbud, så opplever vi også at mange ikke benytter seg av tilbudet.
Stopp i matservering
De siste ukene har det vært rundt 20 barn med et omsorgstilbud i kommunen. Lien definerer hva som menes med «omsorgstilbud».
– Det man tilbyr nå er et omsorgstilbud, det pedagogiske opplegget er ikke på samme måte tilstede som før. Det blir en litt annen hverdag hvor de kan bli mer blandet aldersmessig, men vi er heldige som har kreative og fleksible ansatte.
Alt av matservering er også stoppet opp. Før fikk barna frokost, lunsj og frukt servert, men nå må den klassiske matpakka til pers. I tillegg har kommuneoverlegen fattet et vedtak for å begrense smitte i barnehagene.
– Gruppene skal være adskilte og ikke ha kontakt med hverandre, vi har dermed blitt nødt til å ta i bruk et større areal enn ellers, og må ha flere ansatte i sving
– Det som gjelder nå er at grupper av personer som er samlet på et avgrenset område i barnehage skal maksimalt være fem personer, inkludert voksne. Antall barn i en gruppe bør ikke overstige 3. Denne gruppen skal ikke dele sanitæranlegg, spiseområde eller oppholdsareal.
– Gruppene skal være adskilte og ikke ha kontakt med hverandre, vi har dermed blitt nødt til å ta i bruk et større areal enn ellers, og må ha flere ansatte i sving. Før koronasituasjonen har vi brukt deler av barnehagen til litt andre ting utenom, for eksempel systue. Nå må en del slike aktiviteter settes på vent.
Lien forteller at de forholder seg til alle retningslinjene og tiltakene fra nasjonalt hold.
– Alle tiltakene er gjort for å redusere smittefaren. I tillegg loggføres alt, slik at om det skulle dukke opp et smittetilfelle så kan vi finne smitteveien.
Hva gjør de ansatte?
Ifølge Lien hadde de noen ansatte i karantene etter vinterferien, men akkurat nå er ingen i karantene lenger. De ansatte er ikke permitterte, og har visstnok forskjellige arbeidsoppgaver å ta tak i.
– De første dagene var det mye rydding og vasking i barnehagen, desinfisering av leker og Lego i oppvaskmaskinen. Noen har begynt å male ei avdeling, og så har en del hjemmekontor hvor de får lister med arbeidsoppgaver. Det kan være digital branntest, foredrag hvor de skal lage ei oppsummering, faglitteratur som skal leses, gjennomgang av planverk på både sentralt og lokalt hold.
Lien forteller også at 13 stykker har meldt seg til disposisjon i omsorgstjenesten.
– Det er både fagarbeidere, pedagoger og spesialpedagoger som har meldt seg frivillig. Det viser at vi har et personal som er positivt innstilt, som bretter opp ermene og tenker «hvem andre kan ha bruk for meg?»
– Slik det er pr i dag, med disse innskjerpingene på gruppene, i tillegg til de 13 som er ute i omsorgstjenesten, så er det ikke så mange igjen som har hjemmekontor. For eksempel i Hemnes barnehage, så har de bare en ansatt som til enhver tid har hjemmekontor, fordi det er et såpass stort behov for de ansatte nå.
Selv om disse ukene har vært travle kan Lien fortelle at årets hovedopptak er unnagjort uten forsinkelser.
– Vi er veldig fornøyde med å være i rute der, bekrefter Heidi Lien.