Fylkesrådleder Tomas Norvoll mener ungdommer ikke er like gode til å forholde seg til hygieneråd.
Stenger videregående skoler. Fylkesrådleder Tomas Norvoll mener ungdommer ikke er like gode til å forholde seg til hygieneråd.

Stenger videregående skoler i Nordland

Nordland fylkeskommune stenger de videregående skolene fra fredag. Dermed blir det hjemmeundervisning, foreløpig fram til påske.

Det var i en pressekonferanse torsdag formiddag at leder for fylkesrådet i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), kunngjorde stengingen.

– Fylkeskommunen har satt en type krisestab for å håndtere koronasmitten som brer om seg i landet nå. Vår oppgave er å begrense smitte, men også holde i gang viktige samfunnsoppgaver. I Nordland er vi heldige med få smittede, og vi har et felles ansvar i å bidra med holde nede smitteomfanget, sa Norvoll innledningsvis.

Han berømmet kommunene for å ha tatt ansvar for å forhindre større arrangement, og forklarte hvorfor de nå velger å stenge de videregående skolene.

vi kan ikke forvente at unge mennesker er like godt istand til å følge de råd og anbefalinger som kommer i forhold til håndhygiene og fysisk kontakt.

– Vi som fylkeskommune har ansvaret for noen av de største forsamlingene i fylket gjennom de videregående skoler. De fleste som er der er unge mennesker, vi kan ikke forvente at unge mennesker er like godt istand til å følge de råd og anbefalinger som kommer i forhold til håndhygiene og fysisk kontakt. Vi har derfor bestemt at alle videregående skoler stenger for klasseromsundervisning fra og med fredag.

Norvoll trakk fram at videregående skoler kan stenges uten at det får store samfunnsøkonomiske konsekvenser på kort sikt, og dette tiltaket vil hindre at ungdommer utsettes for en risiko.

– Foreldre med barn i videregående skoler trenger å være hjemme fra jobb med de unge. Når skolene ikke er åpne vil vi også ta bort trykket i kollektivtrafikken. Vi er opptatt av at Nordlandssamfunnet ikke må få panikk, men vi må alle ta ansvar for den situasjonen vi nå er oppe i, forklarte Norvoll.

Ikke fritak for undervisning

Fylkesdirektør for utdanning og kompetanse, Nina Høiskar, fortalte at dette betyr et endret undervisningsopplegg.

– Det er lokalene som stenges for undervisning, men undervisningen skal fortsette hjemmefra. Det vil være undervisning på digitale flater, vi skal nå planlegge hvordan vi løser dette. Vi har allerede gjort en slik tilpasning for elever som er i karantene, forklarte hun.

– Nå må skolene finne hvilke tema som er best egnet for slik undervisning.

Dette betyr at det ikke blir noen undervisning på fredag, men at det allerede mandag skal de praktiske løsningene være klare.

– De som bor på hybel og av ulike årsaker ikke kan reise hjem skal bli spesielt fulgt opp, lovet Høiskar.

Mange stengte skoler

En rekke skoler er stengt eller stenger snart i store deler av landet på grunn av koronaepidemien.

  • Oslo stenger alle skoler og barnehager fra mandag 16. mars. Bergen, Ålesund og Samnanger i Vestland stenger sine skoler fra og med fredag.
  • Fra tidligere har Bø i Nordland, Tydal, Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger og Verdal i Trøndelag stengt alle sine skoler. Ringsaker i Hedmark har stengt sine ungdomsskoler.
  • Fylkeskommunene Nordland, Trøndelag og Vestland stenger sine skoler fra og med fredag. I Vestlands tilfelle gjelder det i 14 dager. Nordland stenger fram til påske.
  • Flere land har allerede stengt skolene på grunn av koronaviruset, deriblant Østerrike, Polen og Danmark.
  • Enkeltskoler i mange kommuner og fylker er stengt på grunn av smittefare.
  • NTNU har avlyst all undervisning fra og med torsdag. Det samme har Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Bergen, Oslo Met og flere andre universiteter og høyskoler som i stedet vil gjennomføre digital undervisning.

Kilde: NTB