Selv om butikkhyllene ikke er tomme merket Prix Korgen godt at kundene sikret seg ekstra varer. Nå ber de folk ta det rolig, det er nok varer.
Butikksjef Erlend Ervik ser på statistikken for torsdagen, og registrerer fine salgstall.
– Normalt på en torsdag omsetter vi for 180-200.000 kroner. I går registrerte vi 340.000 over kasseapparatene. Det gikk mye hvetemel, sukker og bakevarer, det var enkeltkunder som kjøpte åtte brød, forteller han.
Det er selvsagt koronafrykten som også har nådd lokale butikklokaler. I byene rapporteres det om tomme butikkhyller og tettpakket med kunder som kjemper om varene, slik er det ikke på landsbygda.
Mer panikk i byen
– Det kan virke som folk her har et litt mindre anstrengt forhold til det som skjer, i går sa statsministeren at det er usolidarisk å hamstre, vi håper at vi slipper å sette inn spesielle tiltak for å forhindre det. I går hadde vi møte med ledelsen i Coop, gårdagen var den første dagen det ble hamstret, om dette fortsetter kan det bli satt restriksjoner på hvor mye folk kan kjøpe av enkelte varer, forklarer Ervik.
Butikkhyllene er fortsatt velfylte på fredag, men pallen med mel fikk seg en kraftig reduksjon i torsdag.
– På de to foregående torsdager solgte vi henholdsvis ni og fire firepakninger med mel. I går solgte vi 50. Det kan nok være at mange tok langhelg og dro på hytta ettersom skole og barnehage har stengt, men det forklarer nok ikke det høye melsalget, sier butikksjefen.
– Får dere ekstra påfyll når det blir solgt ekstra mye av enkelte varer?
– Nei, i utgangspunktet ikke. Vi får varer fra sentrallager i Trondheim, og de må nå vurdere hvor og hvem som skal få ekstra om det blir helt tomt. Det skal være mer enn nok varer til alle, men om det hamstres av mange endres situasjon.
Godt med toalettpapir
Ervik forteller at de ikke har merket økt salg av toalettpapir, noe som har blitt hamstret andre steder.
– Hvilke tiltak gjør dere som en følge av koronasituasjonen?
– Vi gjør få endringer, foreløpig beholder vi de samme åpningstidene vi har hatt, men vi følger selvsagt de sentrale retningslinjene som er gitt for blant annet hygiene. Betalingsterminaler blir for eksempel rengjort mange ganger daglig.
Han oppfordrer samtidig at hver enkelt må ta ansvar for sin egen håndhygiene og helse, og ta nødvendige forholdsregler.
– Vi har forsøkt å få tak i dispensere med håndsprit som kundene kan benytte, men de er forbeholdt helseinstitusjoner. Vi oppfordrer folk til å vaske med såpe og vann.
På onsdag forteller Ervik at de har gjort noen flere tiltak.
– Vi har fjernet en kaffemaskin samt en sofa og noen stoler i inngangspartiet, her pleide mange å samle seg. Vi har også fjernet brødskjæremaskinen, men det er fortsatt mulig å handle frukt i løssalg, forklarer han.
Hjemmelevering
– Kunder som enten er satt i karantene, eller av egen helsesituasjon ikke ønsker å være det offentlige rom kan ta kontakt for levering av varer hjem. Vi kan ta mot bestilling og komme hjem med varene, vi har vært i kontakt med Frivilligsentralen for hjelp, og kan også sette inn egne ressurser. Om behovet er stort er det ikke sikkert vi greier å levere samme dag, men dette finner vi ut etter hvert.
Tilbudet gjelder i utgangspunktet leveranser sentrumsnært, men han ber kundene ta kontakt for nærmere avtale.
Som en konsekvens av de strenge hygienekravene velger de å gjøre justeringer fra mandag.
– Vi stenger ned ferskvareavdelingen. Vi får da fisk ferdigpakket fra Vega, resten av tilbudet blir lagt ned inntil situasjonen er avklart. Vi setter da inn dette personalet ute i butikken, slik at vi gjør ingen endringer i bemanningen, avslutter butikksjef Erlend Ervik.