På toppen av RV 50. Den gangen klarte man å holde veien åpen, tross voldsomme snømengder og datidens utstyr. Bildet er formidlet av Øystein Kibsgaard
Korgfjellet storsnøvinter ca 1955. På toppen av RV 50. Den gangen klarte man å holde veien åpen, tross voldsomme snømengder og datidens utstyr. Bildet er formidlet av Øystein Kibsgaard

En langsiktig brøyteavtale om Korgfjellveien må til

Kalenderen viser mars, sola har endelig kommet høyt på himmelen; det er godt med snø – deilig puddersnø, og mange har lyst til å komme seg ut på ski.  Korgfjellet/ Vesterfjellet lokker, slik det har gjort helt siden 1950-tallet.

Vi i Miljøpartiet De Grønne Hemnes har bedt Hemnes formannsskap om å ta 40.000 kr. av potten avsatt til folkehelsemidler for å finansiere brøyting av Korgfjellveien fra skytebanen ved Jeskhågen og til toppen av Korgfjellet nå i mars.

Samtidig ber vi nå om at Hemnes kommune får i stand et spleiselag mellom Hemnes kommune, Vefsn og Staten.  Få til en langsiktig, skriftlig avtale mellom Hemnes og Vefsn kommune,  Staten, Asgeir Molden, Folkehjelpa og Foreningen Korgfjellets Venner.  Her kan kanskje også Okstindan Natur- og Kulturpark bidra?

Folkehelse og bolyst er svært viktig, og da er det uholdbart at det skal være en hard kamp hvert år for at hundrevis, kanskje over tusen personer skal komme seg ut på ski.

Hemnes kommune har penger klar på konto for å bidra:  Vi har foreslått å ta 40.000 kr., avsatt til folkehelsemidler.  Dessuten;  da Korgfjellveien ble kommunal, fikk Hemnes kommune 600.000 kr. og Vefsn 400.000 kr. beregna til seinere bruk på veien.  Hemnes kommune hadde pengene på et eget fond som het «Korgfjellveien».  Parkeringsplassen på Sørhågen ble bygd til parkering for skigåere.  Den var beregna til 200.000 kr. og finansiert av fondet. Et fint tiltak, og selvsagt må den brukes.  2 års brøyting til topps á 50.000 kr., ble også finansiert av fondet.  For fem år siden ble resten av fondet – ca. 250.000 kr.  overført til kommunens disposisjonsfond.  Disse resterende pengene rekker til å ta opp Korgfjellveien i fem år framover!

En langsiktig avtale og forutsigbarhet er helt nødvendig.  En masse skigåere fra vår kommune og Vefsn,  men også fra andre kommuner benytter seg av det flotte tilbudet på Korgfjellet/Vesterfjellet.  Bl.a. har skoleklasser fra Alstahaug pleid å ligge i telt, ta skiturer og nyte livet i naturen.  Men som sagt, dette krever forutsigbarhet.  Det hadde vært greit om alle visste at fra f.eks. 10 mars hvert år, er veien åpen.  Dette er et lavterskeltilbud som passer for alle uansett sprekhetsgrad.  For svært mange vil det være viktig for trivsel, folkehelse og bolyst, og det vil også gi skattepenger til Hemnes kommune.

Miljøpartiet De Grønne Hemnes

Jan Sande