Det er mange som de siste ukene har fått en ny hverdag. Mens koronaviruset går sin gang og mange mennesker må holde seg hjemme, gjør helsesykepleier Bodil Olufsen det hun kan for å opprettholde et tilbud for barn og unge.
Selv om elevene sitter hjemme prøver Bodil Olufsen som best hun kan å nå dem. Hun er helsesykepleier, det som før het helsesøster, og har i disse koronatider måttet ty til alternative arbeidsformer for å få jobben sin gjort.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– En vanlig dag for meg starter klokken 8. Et par dager i uka drikker jeg kaffe med verdens beste kollegaer før jeg tar imot elever. Jeg pleier å sjekke timeboka mi for å få oversikt over dagen. Deretter sitter jeg som regel i samtale med enkeltelever fram til klokken 14. Jeg har såkalt åpen dør, det vil si at elever som har behov for å snakke med meg kan banke på døra mi for å få avtale. På dager da jeg ikke er tilgjengelig kan elevene legge lapp i postkassen min som henger utenfor kontordøra, der de skriver at de ønsker en samtale. Ettersom jeg har oppfølging av mange elever, er det som regel mange på listen fra starten av dagen, de elevene henter jeg i klasserommet. Enkelte dager har jeg gruppekonsultasjoner og/eller undervisning i helserelaterte tema. Vaksinering er også som kjent en av oppgavene, og ifølge barnevaksinasjonsprogrammet tilbys barn vaksine i 2., 6.,7. og 10. klasse. Det utgjør cirka 200 vaksiner hvert år. Noen dager er det også møtevirksomhet med de ulike instansene som jeg samarbeider med.
– Har du fast kontor på skolene?
– Jeg har min arbeidsplass ved skolene, henholdsvis ved Korgen Sentralskole tirsdag og onsdag og ved Hemnes Sentralskole torsdag og fredag. Mandagene sjongleres litt med, alt etter hvor trykket og arbeidsmengden er størst. Begge steder er det godt tilrettelagt for meg, så jeg er fornøyd med kontorene mine.
– Hvilke spørsmål og tanker kan barn og ungdom ta opp med deg?
– Det kan være helserelaterte spørsmål, som overordnet går på psykisk og/eller fysisk helse. Det kan handle om at de ikke føler seg bra nok, at de opplever turbulens i vennskap eller hjemme. Andre tema kan gjelde spørsmål i forhold til søvn, kosthold, pubertet, seksualitet og prevensjon. Det kan være problemer som kan «løses» raskt ved hjelp av litt råd og veiledning, men det kan også være ganske sammensatt problematikk som krever oppfølging over tid. Enkelte ganger er det nødvendig å samarbeide med andre for å komme i mål. Jeg prøver også å signalisere til elevene at de kan komme og snakke med meg uten at de har en oppgitt grunn eller et problem.
– Hvordan gjør du det etter skolene ble stengte som følge av koronaviruset?
– Jeg har inntil videre hjemmekontor. Telefonen blir flittig brukt. Jeg snakker direkte med ungdommer via meldinger på messenger eller vanlig samtale. Nå er det jo ikke alle som har messenger, det har med alder å gjøre, så for de yngste mellom 6 og 12 år har jeg fremdeles en jobb å gjøre når det gjelder å være tilgjengelig.
– Hvordan har det fungert så langt?
– For min del fungerer det foreløpig greit. Noen ungdommer har tatt kontakt, men det er klart at jeg ikke når alle, så optimalt er det ikke.
– Hvorfor er det viktig for deg å holde tjenesten i gang?
– Jeg vet at jeg innehar en viktig rolle for mange barn og unge i Hemnes. Mange har behov for å snakke med noen de kan stole på og som har evnen til å lytte. Det er ikke alle barn som har en trygg voksenperson i livet sitt.
– Er du/dere forberedt på slike situasjoner og har tanker om hvordan man skal gjøre det på forhånd?
– I likhet med andre står jeg i en situasjon som er noe uvant og uavklart. Jeg har opplevd å stå uten kontor i forbindelse med brannen som oppstod ved Korgen sentralskole en tid tilbake. Da var elevene spredd rundt omkring på ulike steder, og jeg måtte være løsningsorientert for å få utført jobben min. Da gjennomførte jeg faktisk samtaler i bilen og under turgåing. Nå som jeg ikke kan ha direkte kontakt, er det velsignet at vi lever i en digital verden og kan nå hverandre på andre plattformer. Situasjonen vil nok endre seg etter hvert, så alle løsninger er ikke enda tenkt ut. Jeg og de andre i tjenesten forholder oss til retningslinjene som foreligger, samt bestemmelser fra Hemnes Kommune.
Bodil om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Først og fremst at man er omgitt av så mye trivelige og positive mennesker. I tillegg er det trygt, godt og oversiktlig!
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Kjell Idar Juvik fortjener en stor bukett blomster. Han er en person som alltid stiller i front på dugnad, både for idrett- og kulturlivet i Hemnes.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Jeg skulle ønske at vi fikk innført skolematordning ved alle skolene. Det hadde vært et løft for folkehelsen.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Jeg trives best hjemme sammen med familien, men trives også godt når jeg får anledning å gå til fjells på sommerstid.